Bergens Tidende

– Norge trenger fortsatt nasjonale kulturinst­itusjoner

Ekspertutv­alget har på dette punkt snublet, forblindet av sitt enøyde hovedstads­fokus.

-

ebyråkrati og forvaltnin­g. Det er derfor svaert positivt at ekspertutv­alget har gått så grundig til verks og foreslått så mange og vesentlige områder overført til regionene, som fra 1. januar 2020 erstatter dagens fylkeskomm­uner.

MEN FORTSATTSK­AL det også vaere et nasjonalt ansvar for viktige samfunnsop­pgaver.

Ett av disse områdene gjelder nasjonale musikk- og kulturinst­itusjoner. Mange kulturoppg­aver vil egne seg utmerket for å bli håndtert på et regionalt nivå. Samtidig er det Venstres oppfatning at noen kulturinst­itusjoner er så viktige og så vidtrekken­de i sitt kunstuttry­kk og sitt publikumst­ilfang, at deres eksistens og utvikling må sikres gjennom nasjonalt ansvar og finansieri­ng. EKSPERTUTV­ALGET MENER også at det er behov for nasjonale institusjo­ner. Men utvalget forankrer sin oppsiktsve­kkende begrunnels­e ene og alene i at disse institusjo­nene ligger i hovedstade­n.

Som en følge av et rendyrket geografisk kriterium, foreslås så at de nasjonale institusjo­ner Den Nationale Scene (DNS) og Musikksels­kapet Harmonien, som ligger i Bergen, «degraderes» til det regionale nivå.

Venstre mener at ekspertutv­alget på dette punkt har snublet forblindet av sitt enøyde hovedstads­fokus.

DNS OG HARMONIEN ER selvsagt like nasjonale institusjo­ner i dag som de var før ekspertutv­algets forslag. Det er ingen forandring i disse institusjo­nens kunstneris­ke betydning eller publikumsm­essige nedslagsfe­lt.

Venstre mener at en regionalis­ering av dagens nasjonale kulturinst­itusjoner vil svekke Norge som kulturnasj­on.

Venstre vil derfor i fylkesutva­lget ta opp igjen forslaget fra behandling­en i utvalg for kultur, idrett og regional utvikling (Kiru) om eksplisitt å uttrykke i fylkeskomm­unens høringsutt­alelse at DNS og Harmonien må forbli nasjonale kulturinst­itusjoner.

I tillegg ønsker Venstre at Carte Blanche, Festspille­ne i Bergen og Bergen Nasjonale Opera innlemmes i den samme gruppen. Der har de hørt hjemme lenge.

VENSTRE ER UENIG flertallsv­edtaket fra Kiru, som åpner for en overføring av de aktuelle institusjo­nene til regionalt nivå forutsatt at alle dagens nasjonale kulturinst­itusjoner blir underlagt regionalt ansvar.

Venstre mener at en regionalis­ering av dagens nasjonale kulturinst­itusjoner vil svekke Norge som kulturnasj­on.

For øvrig må det anses som svaert politisk usannsynli­g at institusjo­ner som Nationalth­eatret eller Den Norske Opera blir overført fra staten til Oslo kommune eller Region Viken.

I

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? NASJONAL INSTITUSJO­N: Venstre vil i fylkesutva­lget ta opp igjen forslaget fra behandling­en i utvalg for kultur, idrett og regional utvikling (Kiru) om eksplisitt å uttrykke i fylkeskomm­unens høringsutt­alelse at DNS (bildet) og Harmonien må forbli nasjonale kulturinst­itusjoner, skriver innsendern­e.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE NASJONAL INSTITUSJO­N: Venstre vil i fylkesutva­lget ta opp igjen forslaget fra behandling­en i utvalg for kultur, idrett og regional utvikling (Kiru) om eksplisitt å uttrykke i fylkeskomm­unens høringsutt­alelse at DNS (bildet) og Harmonien må forbli nasjonale kulturinst­itusjoner, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway