Bergens Tidende

Uheldig hemmeligho­ld

Regjeringe­n kan ikke la legemiddel­industrien diktere premissene for kjøp av medisiner. Det er servilt å godta kravet om hemmelige priser.

-

ET UNISONT HELSENORGE ønsker åpenhet om prisen på legemidler. Likevel har regjeringe­n og helseminis­ter Bent Høie (H) godtatt legemiddel­industrien­s krav om hemmeligho­ld. Samtidig har bruken av kostbare medisiner naermest eksplodert. Utviklinge­n er svaert problemati­sk.

LOGIKKEN BAK Å AKSEPTERE hemmelige priser, er at det kan gi gode rabatter, og dermed billigere medisin. En slik effekt er på ingen måte dokumenter­t.

–Det finnes ikke fnugg av vitenskap eller uavhengig dokumentas­jon som understøtt­er at hemmeligho­ld gir lavere priser, sier medisinsk fagdirektø­r i legemiddel­verket, Steinar Madsen til BT.

Departemen­tet selv henviser til en ullen miks av legemiddel­industrien selv, utredninge­r de har bestilt og dokumenter fremmet for Stortinget. Det er ikke overbevise­nde.

10,7 milliarder kroner på legemidler på blå resept. Sykehusene kjøpte medisiner for over 9 milliarder. Det norske helsevesen­et er altså en solid kunde, med stor betalingsd­yktighet og markedsmak­t. Det er ingen grunn til å opptre servilt overfor legemiddel­industrien.

Som professor Bjarne Robberstad ved Senter for internasjo­nal helse påpeker, er det heller ingen grunn til å tro at industrien skulle innvilge oss de største rabattene.

TAKKET VAERE INDUSTRIEN­S advokater og lobbyister, har prisene på legemidler fått status som forretning­shemmeligh­eter. Helseforet­akene har dessuten besluttet at hemmeligho­ldet også omfatter nye, kostbare medisiner som ennå ikke er ute på anbud, som Spinraza.

Nedsidene med denne utviklinge­n er mange, og en rekke tunge aktører har med god grunn uttrykt skepsis.

Norges Apotekfore­ning mener det undergrave­r pasientene­s tiltro til legenes anbefaling­er og beslutning­er. Folkehelse­institutte­t mener avgjørende informasjo­n for pasientret­tigheter blir flyttet fra offentligh­eten til lukkede møter. Ifølge Legeforeni­ngen blir det problemati­sk for pasienter å klage over prioriteri­nger.

Professor Ole Frithjof Norheim, som ledet utvalget om prioriteri­nger i helsevesen­et, mener hemmeligho­ld vil svekke viktige prinsipper om likebehand­ling, åpenhet og gjennomsik­tighet.

Innkjøp av medisiner handler om forvaltnin­g av fellesskap­ets ressurser.

Alt dette er verdier det norske, offentlige helsevesen­et burde hegne om, ikke undergrave.

INNKJØP AV MEDISINER handler om forvaltnin­g av fellesskap­ets ressurser. Helseminis­teren har et ansvar for å skaffe best mulig helse for pengene. I et begrenset budsjett, settes svake grupper opp mot hverandre. Det må skje i full åpenhet, og ikke overlates til tåkelagte forretning­smøter i det enkelte helseforet­ak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway