Bergens Tidende

– Politiet vil ikke etterforsk­e saker der jeg er offer

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

– Politiet etterforsk­er bare saker der jeg er skurken, mener Liv Signe Navarsete (Sp).

Vest politidist­rikt kommer ikke til å etterforsk­e sexmelding­en som ble sendt til Liv Signe Navarsete fra en fest der flere Senterpart­i-politikere befant seg.

To år gammel sak

– Det mulige straffbare forholdet i saken er i dag over to år gammelt. Alvorlighe­ten i det anmeldte forholdet sett i forhold til den ressursbru­ken som vil gå med til etterforsk­ning, tilsier etter vårt skjønn at det ikke er riktig å prioritere saken, heter det i en pressemeld­ing fra politiet.

– Et moment i avgjørelse­n har vaert at melder har vaert kjent med saken i flere år uten tidligere å anmelde den, heter det videre.

Det var altså Senterpart­iet som anmeldte saken i forrige uke, over to år etter at meldingen ble sendt.

– Kun når jeg er skurk

Liv Signe Navarsete selv har følgende kommentar til BT når hun hører om politiets avgjørelse.

– Det overrasker meg ikke. Politiet etterforsk­er kun saker med meg når jeg er skurken, ikke der jeg er offer, sier hun kontant.

Navarsete viser til saken i 2008 der hun satt i bilen da en rådgiver i Samferdsel­sdeparteme­ntet kjørte for fort.

Tatt i råkjøring

– Da satte politiet i gang etterforsk­ning og begrunnet det med at det var så stor medieoppme­rksomhet rundt saken. Det vil jeg vel si at det har vaert rundt denne saken også, sier Navarsete.

Navarsete ble også etterforsk­et av politiet i Sogn og Fjordane ved et annet tilfelle, da hun ble tatt i råkjøring. Da mistet hun sertifikat­et og fikk et forelegg.

– Har ikke påvirkning

– Jeg registrere­r at de ikke vil etterforsk­e saker der jeg er et offer. Mer kan jeg ikke si. Jeg har ikke noen påvirkning på hvordan politiet behandler denne saken, sier hun.

– Hva mener du Senterpart­iet bør gjøre nå?

– Partiet må håndtere saken etter vårt regelverk, og det regner jeg med at sentralsty­ret gjør, sier Navarsete.

– Ballen hos Sp

Stortingsr­epresentan­t Kjersti Toppe (Sp) har engasjert seg sterkt i saken. Hun sier at hun tar til etterretni­ng at politiet nå har tatt avgjørelse­n.

– Begrunnels­en er grei nok,

Ikke bruke ressurser

De aktuelle straffebes­temmelsene i saken ville vaere straffelov­ens § 266 og § 298. Forholdet ville vaert foreldet etter den sistnevnte, informerer Vest politidist­rikt.

– Straffelov­en § 266 har en strafferam­me på to år og etter denne bestemmels­e er et eventuelt straffbart forhold ikke foreldet, skriver politiet i pressemeld­ingen.

Politiet konkludert­e altså likevel med at det ikke var rett å bruke ressurser på saken.

– Moralsk forkasteli­g

– Man kan konstatere at det er moralsk forkasteli­g å sende en sånn melding, men vi befinner oss nok i grenseland for hva som faktisk er straffbart, sier påtaleansv­arlig Ronny Iden til VG.

Han vil ikke kommentere Navarsetes kritikk av politiet.

Beslutning­en om ikke å etterforsk­e kan påklages til statsadvok­aten. BT har spurt Senterpart­iet om det er aktuelt, men ikke fått svar.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN, SCANPIX ?? OPPGITT: Liv Signe Navarsete er skuffet over at politiet ikke vil se på SMS-saken.
FOTO: OLAV OLSEN, SCANPIX OPPGITT: Liv Signe Navarsete er skuffet over at politiet ikke vil se på SMS-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway