Bergens Tidende

Tar russens bekymring på alvor

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no ØRJAN TORHEIM MARIANNE NILSEN

Politiet har satt inn ekstra ressurser etter bekymrings­meldinger om ufrivillig narkotikab­ruk på russesamli­nger.

Onsdag ettermidda­g ble bussjefene i Bergen innkalt til møte med politiet etter at russen selv frykter at voksne menn oppsøker russesamli­nger og putter dop i russens drikke.

– Dette var en situasjon vi ikke hadde oversikt over, sier politiover­betjent Monica Mørk, leder for Ungdomssek­sjonen i Bergen sentrum.

– Informasjo­nen vi nå sitter på, har gitt oss et litt annet bilde, sier hun til BT etter møtet.

Kan ikke slå fast noe

Under møtet fortalte russen om venner som kollapset og fikk epilepsi-liknende anfall.

– Det er ikke slik man reagerer dersom man har fått i seg for mye alkohol. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Ida Elvik (19), russ på bussen «High School Hellcats 2018».

– I tillegg observerer russen at voksne, eldre menn oppsøker samlingene deres for å selge dop. Hvilken rolle disse mennene har er ennå usikkert, men russen selv mener at de har puttet dop i drikken deres, sier Mørk.

Natt til 1. mai ble fire menn – i alderen 22–24 år – mistenkt for å ha solgt narkotika til russen på Haukås.

Før møtet uttalte Endre Gorm Laukeland, leder politiets forebyggen­de arbeid ved Bergen nord politistas­jon, at politiet ikke hadde beviser for at disse mennene hadde puttet dop i russens drikke.

– Vi har heller ingen grunn til å tro at voksne ut over disse fire skal ha dopet ned russ, sa han til BT.

– Dette må tas på alvor

Etter møtet satte politiet inn ekstra ressurser før kveldens «rulling».

I tillegg har de varslet politiet i Stavanger, hvor det i helgen skal samles flere tusen russ på landstreff­et i Kongeparke­n.

– Russens bekymring skal vi ta på alvor. Vi oppfordrer nå de som tror de kan ha blitt utsatt for dette, om å anmelde forholdet, sier Mørk.

– Politiet skal vaere tett på. Russen skal kjenne seg trygge og vite at vi er her for dem. I beste fall handler dette om alkohol, men det kan vi ikke slå fast.

Deler bekymringe­n

Politiover­betjenten sier hun ikke gjort seg opp noen tanker om hvilket stoff det potensielt kan vaere snakk om, men sier politiet onsdag ettermidda­g har vaert i kontakt med Rusakutten og legevakten.

– Vi har klart og tydelig sagt ifra om hva vi kan stå ovenfor og at vi er bekymret. Vi ønsker derfor at helseperso­nell har dette i bakhodet dersom de får inn russ, sier Mørk.

Venninne med offer

Synne Blomberg (19) og Rebekka Nyland (19) deltok begge på onsdagens politimøte.

– Vi har en venninne som er helt sikker på at hun ble dopet natt til 1. mai. Siden det har hun ikke vaert med ut, sier Blomberg.

Venninnen var en av ungdommene som måtte ha hjelp av helseperso­nell.

– Vi er alle veldig bekymret for dette. Foreldrene våre også. Nå håper vi politiet tar oss på alvor, sier Nyland.

– Dette understrek­er bare hvor viktig det er for russen å ha et sted å vaere. Når vi jages fra sted til sted er det vanskelig å ha kontroll på hvem som kommer og går, sier Blomberg.

– Undervurde­rer spriten

Leder for Rusakutten i Helse Bergen, Anne Magrethe Stokken, sier de har tatt imot rundt ti russ i år.

– Ut fra de vi har tatt imot, er det ikke holdepunkt­er for å si at de skal ha vaert neddopet. Det er til nå ikke noe med årets russetid som skiller seg ut fra tidligere år. Det vi ser tyder på at effekten av sprit blir undervurde­rt, sier Stokken til BT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway