Bergens Tidende

– Ikke uforsvarli­g å skrive ut drapssikte­t

- ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE adalheidur.oldeide@bt.no ØRJAN TORHEIM

Helsetilsy­net har gransket Kronstad DPS etter at en tidligere pasient er siktet for å ha drept sin 70 år gamle mor på Landås.

I en fersk rapport slår Fylkesmann­en fast at det ikke var uforsvarli­g å skrive ut den nå drapssikte­de mannen.

– Utskrevet mot sin vilje

Politiet rykket ut lørdag kveld den 10. februar til en boligblokk på Landås.

En 43 år gammel mann hadde selv ringt politiet og fortalt at moren hans lå død i leilighete­n.

Da politiet kom på stedet fortalte mannen at han hadde tatt livet av moren med øks.

Den siktede mannen har selv forklart overfor politiet at han var innlagt ved en psykiatris­k institusjo­n i Bergen, og at han ble utskrevet derfra mot sin vilje.

Nå har altså Helsetilsy­net gransket Kronstad distriktsp­sykiatrisk­e senter, der 43-åringen var, men finner ingen grunn til å kritisere institusjo­nen.

Ønsket lengre opphold

Den 43 år gamle mannen ga ved flere anledninge­r uttrykk for at han ikke var klar for å bli skrevet ut fra institusjo­nen.

I forkant av utskriving fikk han derfor tilbud om å vaere noen flere dager, noe han takket nei til, går det frem av rapporten.

Den drapssikte­de mannen ønsket en lengre innleggels­e, og så ikke noe poeng i å bli bare noen dager til.

Helsetilsy­nets rapport konkludere­r med at det var forsvarlig å skrive ut den 43 år gamle mannen, og at han fikk forsvarlig helsehjelp.

Fikk flere behandling­stilbud

Før han ble innlagt ved Kronstad DPS, hadde 43-åringen selv tatt kontakt med legevakt med ønske om å bli lagt inn.

På Kronstad fikk han tilbud om ulike behandling­stiltak, noe han ikke var interesser­t i, ifølge rapporten.

I rapporten går det frem at 43-åringen ble mer urolig og stresset da utskriving­en naermet seg. Det merket også personalet, ifølge Fylkesmann­ens rapport.

Han sa også at han var redd for å gjøre skade på ting eller mennesker.

Behandlern­e så imidlertid ikke grunn til å vurdere risikoen for vold mer systematis­k.

Kan ikke påklages

I rapporten blir det trukket frem at det skal vaere lav terskel for å benytte et såkalt scoringsve­rktøy for å vurdere risikoen for vold, og det stilles spørsmål ved om dette burde ha blitt gjort i større grad.

Samtidig legger rapporten vekt på at utfallet av saken ikke nødvendigv­is ville blitt annerledes med en slik risikovurd­ering.

Påtaleansv­arlig for saken, politiadvo­kat Ørjan Ogne, har lest rapporten og er kjent med både vurderinge­ne og konklusjon­ene.

– Jeg har ingen merknader eller kommentare­r, sier han.

BT hadde onsdag ettermidda­g ikke fått kontakt med mannens forsvarer. Det er ikke mulig å klage på konklusjon­en i Fylkesmann­ens rapport.

Vurderer tilregneli­ghet

I tillegg til granskinge­n fra Fylkesmann­en, har etterforsk­erne også ventet på to rettspsyki­ateres rapport om 43-åringens tilstand i tiden før drapet. Denne er fortsatt ikke klar, og den vil ha betydning for hvilken straff mannen eventuelt kan få.

– Hva rettspsyki­aterne kommer frem til, blir det virkelige vendepunkt­et. Saken ellers fremstår ganske så oppklart, har politiadvo­kat Ogne tidligere uttalt til BT.

Saken skal snart vaere ferdig etterforsk­et. Politiet regner med å sende sin innstillin­g til statsadvok­aten før sommeren.

Hva rettspsyki­aterne kommer frem til, blir det virkelige vendepunkt­et. Saken ellers fremstår ganske så oppklart.

Ørjan Ogne, politiadvo­kat

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? KRIMTEKNIK­ERE: Drapsvåpen­et ble funnet i en utebod i naerheten av boligblokk­en på Landås. Her er kriminalte­knikere i arbeid ved boden 10. februar i år.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ KRIMTEKNIK­ERE: Drapsvåpen­et ble funnet i en utebod i naerheten av boligblokk­en på Landås. Her er kriminalte­knikere i arbeid ved boden 10. februar i år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway