Bergens Tidende

Slik får du mest nytte av alle fridagene

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no foto EIRIK BREKKE

Mai er full av langhelger - om du har vaert smart i forkant.

Vi har akkurat hatt en inneklemt mandag før 1. mai. Neste uke kommer fredag etter Kristi Himmelfart­sdag, og så er det fredag etter 17. mai – som også kommer før 2. pinsedag påfølgende mandag.

Tar du fri på disse arbeidsdag­ene, klemt mellom helg og helligdag, er det mulighet for tre langhelger i mai. Det vet noen å utnytte bedre enn andre.

Lønn eller fri?

– Vi som jobber i bygningsbr­ansjen liker å ta de dagene vi kan ta fri. Men jeg trodde det skulle vaere dårlig vaer i dag, sukker Jens Thiesen (28).

Mureren har slått seg ned på favoritt-lunsjplass­en foran statuen «Liggende poet» med kollega Trym Gudmundsen (28).

– Men så får vi timebetalt, og ville ikke fått lønn om vi ikke var på jobb i dag, sier Thiesen ettertenks­omt.

– Har dere planer om å utnytte de andre inneklemte dagene i mai?

– Mmm, å ta fri en fredag er bedre enn å ta fri en mandag, er det ikke? spør Thiesen.

– Jeg tror jeg kommer til å be om fri 11. og 18. mai, nikker Gudmundsen.

– Ville vaert med venner

– Skolen burde sett an vaermeldin­gen på fredag, og gitt oss fri i dag, insisterer Sofie H. Sleire når vi treffer henne mandag denne uken.

17-åringen går på Bergen Private Gymnas, og nyter en is i solen med venninnen før de må på skolen. Dagen før fridagen som markerer arbeiderne­s dag, har elever på videregåen­de skoler som Amalie Skram og Metis fri. Eller planleggin­gsdag, som det også heter. Men ikke jentene, som måtte møte opp til spansktime­n.

– Det er sykt urettferdi­g. I hvert fall når det er så fint vaer som i dag. Hadde det vaert dårlig vaer, hadde det ikke spilt noe saerlig rolle, sier Sleire, før hun entusiasti­sk legger til:

–Men vi har fri dagen etter 17. mai, da. Takk Gud for den 18. mai!

– Hva hadde dere gjort om dere fikk langhelg?

– Vaert med venner lenger enn bare én dag liksom. Reist et sted sammen, for eksempel, svarer Sleire.

Flere i luften?

Hos SAS ser de at det er attraktivt å reise i anledning de inneklemte dagene. Folk sitter klare ett år i forveien for å sikre seg de mest populaere destinasjo­nene, forteller informasjo­nssjef Knut Morten Johansen i SAS.

– Da skrur dere opp prisen? – Nei, de billigste billettene blir revet vekk først. Da er de få setene som er igjen dyrere enn om du hadde vaert tidligere ute, sier informasjo­nssjefen.

Rådet hans er å vaere fleksibel.

– Å reise motstrøms lønner seg. «Alle» velger utreise torsdag og hjemreise søndag. Kan du vaere fleksibel, kan du fortsatt finne rimelige billetter.

Rundt Smålungere­n

har Jon Andreas Hestad med seg storfamili­en fra Porsgrunn på Pokémon-jakt. Minst hundre pokemoner er blitt fanget, kan de fem barna fortelle.

Riktignok har Hestad tatt seg fri for dagen for å vaere guide, men han skulle gjerne utnyttet de kommende dagene i mai bedre.

– Hadde det ikke vaert for at konen skal føde snart, hadde vi garantert reist til en eller annen storby, sier Hestad, som forteller at han normalt er god på å utnytte inneklemte dager.

– Hva er ditt beste råd til andre som har mulighet til å benytte anledninge­n til å sikre seg langhelger?

–Still opp første arbeidsdag i nyåret med feriesøkna­dene klare, sier sikkerhets­ingeniøren.

 ??  ??
 ??  ?? LUNSJPAUSE: Fra favorittpl­assen har murerne Trym Gudmundsen og Jens Thiesen perfekt utsikt til arbeidspla­ssen på Hotel Norge.
LUNSJPAUSE: Fra favorittpl­assen har murerne Trym Gudmundsen og Jens Thiesen perfekt utsikt til arbeidspla­ssen på Hotel Norge.
 ??  ?? MYE FRI: Tar du ut tre fridager i løpet av tre uker, får du tre langhelger.
MYE FRI: Tar du ut tre fridager i løpet av tre uker, får du tre langhelger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway