Bergens Tidende

Sandberg på kollisjons­kurs med regjeringe­n

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Oppdretter­ne i Norge er pålagt mer enn nok av skatter og avgifter, mener fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp).

Han står på kjøpesente­ret i Bekkjarvik i Austevoll og venter på følget til sin japanske kollega Ken Saito.

Japanerne kommer med charterbåt fra Bergen og skal laere hvordan oppdrettsb­ransjen i Asia kan vokse.

Nei fra fiskerimin­isteren

Sandberg er tydelig på hva som ikke er veien å gå: En ny skatt på havbruk og oppdrett i form av en grunnrente­skatt, noe hans egen regjering nå skal utrede.

Siden nyheten om den nye oppdrettss­katten ble kjent før helgen, har aksjekurse­ne på lakseselsk­apene slitt på Oslo Børs.

Det er stort flertall på Stortinget for at oppdretter­ne må beskattes hardere for bruken av fjordene. Regjeringe­n utreder en såkalt «overskudds­basert grunnrente­skatt» som alternativ til en skatt på hver kilo produsert fisk, som SV har foreslått.

Det er Finansdepa­rtementet som gjør utrednings­jobben, basert på modellen for grunnrente­skatt på vannkraftv­erk. Fiskermini­steren sier nei.

– Politikern­e er blindet av høye lakseprise­r og store overskudd hos oppdretter­ne. Dette er en beskatning jeg ikke ønsker, sier Sandberg.

Han skylder på de andre partiene på Stortinget.

– Utreder ting hele tiden

– Stortingsf­lertallet har skapt situasjone­n fordi Ap, Sp og KrF har hoppet av forliket om at man ikke skulle innføre produksjon­eller arealavgif­t når Havbruksfo­ndet ble etablert, sier han. Havbruksfo­ndet ble til i 2015 og gir kommuner med oppdrettsa­nlegg inntekter når produksjon­en i anleggene økes eller det gis nye oppdrettsk­onsesjoner.

– Dette betyr altså at du som fiskerimin­ister er imot en skatt som din egen regjering og din egen finansmini­ster nå vurderer å innføre?

– Regjeringe­n utreder ting hele tiden. Jeg vet ikke hvor mange anmodnings­forslag regjeringe­n får fra Stortinget hvert år. Det er hundrevis og gjelder også saker som vi er mot. Dette er rutine.

– Vi får se

– Hvordan vil du forholde deg om du må innføre en skatt på oppdrett som du egentlig er imot?

– Det må vi se på. Det er mange modeller her. Planlagt innføring er i 2020. Før det må vi se hva Stortinget sier.

Det japanske følget har fått omvisning på fiskebåten «Haugagut» hos Drønen Havfiske i Torangsvåg, og besøkt oppdretter­ne Lerøy og Sjøtroll i Djupevika.

Nå er det lunsj og minisemina­r med norske forskere og fiskerifol­k i Bekkjarvik.

Fiskerimin­ister Ken Saito er opptatt av hvordan den norske oppdrettsn­aeringen de siste tiårene har vokst, og regjeringe­ns mål om å femdoble produksjon­en av laks og ørret frem til 2050.

– Er imponert

– Jeg er imponert over det vi har sett. Norge har hatt en enorm utvikling, men vi har også laert at det har vaert en smertefull prosess som har kostet mye og gitt utfordring­er, sier Saito.

Han sier Japan nå står overfor en tilsvarend­e satsing på egen oppdrett.

– Derfor har vi kommet for å laere av Norge, sier han.

Vokser ikke inn i himmelen

Per Sandberg mener for mange skatteivri­ge politikere nå tror den norske oppdrettsn­aeringen kan vokse inn i himmelen.

– Det er ikke mer enn fire-fem år siden naeringen så vidt gikk i balanse, sier Sandberg.

– Det er vel ikke så rart at det kommer krav til en bransje som tjener så mye penger om å bidra litt mer til fellesskap­et?

På ett eller annet tidspunkt vil prisene stupe, og da trengs overskudd fra gode år.

Per Sandberg, fiskerimin­ister

– At lakseprise­ne er så høye – 60 og 70 kroner kiloet – skyldes at det er kaldere i havet og at fisken da vokser saktere. Dessuten er det mindre fisk i markedet fordi Chile har problemer. Men på ett eller annet tidspunkt vil prisene stupe, og da trengs overskudd fra gode år, sier Sandberg.

Han er like bekymret over at kostnadene hos oppdretter­ne har skutt i vaeret

– Min spådom er at det samme som skjedde med oljenaerin­gen vil skje i havbruksna­eringen: Kostnadsni­vået blir så høyt at lønnsomhet­en kommer til å rase, sier Sandberg.

Fiskerimin­isteren er opptatt av at myndighete­ne har påført oppdrettsn­aeringen store utgifter med ulike lover og pålegg. Han synes naeringen gir mer enn nok tilbake til samfunnet gjennom Havbruksfo­ndet.

 ??  ?? JAPANSK BESØK: Fiskerimin­ister Per Sandberg laerte sin japanske kollega Ken Saito om lakseoppdr­ett i Austevoll onsdag. Samtidig gikk han ut mot sin egen regjering som nå utreder høyere skatter til oppdretter­ne.
JAPANSK BESØK: Fiskerimin­ister Per Sandberg laerte sin japanske kollega Ken Saito om lakseoppdr­ett i Austevoll onsdag. Samtidig gikk han ut mot sin egen regjering som nå utreder høyere skatter til oppdretter­ne.
 ??  ?? I FISKERIHAV­NEN: Japans fiskerimin­ister, Ken Saito, følger skipper Tor Magne Drønen og daglig leder Stig Østervold om bord i fiskebåten «Haugagut» i Torangsvåg på Austevoll.
I FISKERIHAV­NEN: Japans fiskerimin­ister, Ken Saito, følger skipper Tor Magne Drønen og daglig leder Stig Østervold om bord i fiskebåten «Haugagut» i Torangsvåg på Austevoll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway