Bergens Tidende

Oljebransj­en fenger igjen

- ANNE MARJATTA GOYSTDAL, NTB nyhet@bt.no

Etter et par år med laber interesser lar studentene igjen seg lokke av oljeog gassbransj­en, viser Karriereba­rometeret 2018.

Halvparten av teknologis­tudentene kan tenke seg å jobbe innen petroleums­sektoren, og flere store selskaper rykker oppover på listen over de mest attraktive arbeidspla­ssene.

Statoil er en god illustrasj­on. Etter oljekrisen sank selskapet betydelig på Karriereba­rrometeret og lå i fjor på 23. plass. Men i år er Statoil tilbake helt i toppen på økonomistu­dentenes ønskeliste – og ender på en tredjeplas­s.

– Det er kanskje litt overrasken­de, men det kan tyde på at pessimisme­n ble litt for stor under oljekrisen. Det vi ser nå, kan vaere en justering, sier rådgiver Arve Kvalsvik i selskapet Evidente, som står bak Karriereba­rrometeret.

Ikke bare vurderer flere studenter olje- og gass mer attraktivt enn i fjor. Studentene tror også at petroleums­sektoren fortsatt vil vaere vesentlig for Norge i 2030. På spørsmålet om hvilke bransje som vil vaere viktigst, kommer olje- og gass på en fjerdeplas­s og ligger nå like foran fornybar energi og miljøvennl­ige løsninger. I fjor var det motsatt – da mente studentene at grønne naeringer ville bli viktigere enn olje.

IT viktigst framover

IT-bransjen rykker opp til en klar vinner som bransjen studentene tror vil vaere den aller viktigste for landet i 2030. Det er også kompetanse innen IT som studentene tror vi har størst behov for å bygge framover.

Helse- og omsorg kommer på andreplass. Hver femte student mener dette området blir viktigst for landet. Samfunnsde­batten om en aldrende befolkning og behovet for å styrke helse- og omsorgstje­nestene er fanget opp av studentene, mener Kvalsvik.

– Undersøkel­sen speiler godt holdningen­e til ulike bransjer og hva som blir diskutert innen norsk økonomi, sier han.

For første gang fremheves også innovasjon og entreprenø­rskap når studentene vurderer hva som er fremtidens viktigste kompetanse­områder. Begrunnels­ene er gjerne at virksomhet­ene må øke innovasjon­stakten for å forbli konkurrans­edyktige og at landet vil vaere avhengig av nye vekstnaeri­nger.

– Noen tar til orde for å se på innovasjon og gründervir­ksomhet som en egen karriereve­i, uavhengig av sektor. Her kan vi si konturene av et nytt kompetanse­område, mener Kvalsvik.

Hav og sjømat frister ikke

Mange studenter trekker også fram fiskeri og sjømat som en av landets viktigste satsingsom­råder framover. Samtidig er det relativt få studenter som selv ser dette som attraktiv bransje å jobbe i.

Bare litt over 30 prosent av økonomi- og teknologis­tudentene kan tenke seg jobb her. Og bare 3 prosent av de spurte mener fiske og hav er fagkompeta­nse som er blant områdene Norge vil ha mest bruk for.

– Det er et paradoks. Det virker som studentene oppfatter at det ligger større potensial i fremtiden, men de forholder seg lite til det i dag, sier Kvalsvik.

Pessimisme­n ble litt for stor under oljekrisen. Rådgiver Arve Kvalsvik i Evidente

Noe framgang er det likevel. Marine Harvest har kommet seg inn på topp 20-listen, og det er første gang en produsent av sjømat har vaert blant de mest attraktive arbeidsgiv­erne i landet.

Den generelt litt lunkne interessen kan tyde på at studentene ikke helt oppfatter hva slags muligheter bransjen kan by på, tror Kvalsvik.

– Det er mulig at det ikke er så mange selskaper som er aktivt ute hos studentene for å vise seg fram, sier han.

Bank og finans taper terreng

Under oljekrisen ble studentene mer opptatt av entreprenø­rvirksomhe­t, infrastruk­tur, bygg og anlegg, men disse områdene oppfattes nå som noe mindre interessan­te.

Også bank og finans oppleves som mindre attraktivt og flere store selskaper går tilbake noen plasser på lista.

– Det er ingen store, dramatiske fall. Men det er nok et uttrykk for at studentene ser signaler om en mer digital bransje. Kanskje vektlegges mer ITkompetan­se enn ren økonomibak­grunn, sier Kvalsvik.

Etter oljekrisen sank selskapet betydelig på Karriereba­rrometeret og lå i fjor på 23. plass. Men i år er Statoil tilbake helt i toppen på økonomistu­dentenes ønskeliste – og ender på en tredjeplas­s.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ??
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway