Bergens Tidende

Ortegas blodbad får aksjoniste­r ut i gatene

- ANNE M. SØRENSEN anne.sorensen@politiken.dk

Studenter, naeringsli­vet og bønder gjør opprør mot Nicaraguas autoritaer­e president. Ortegas svar skal ha tatt livet av 63 demonstran­ter.

For 40 år siden var idealisten Daniel Ortega med på å mobilisere Nicaraguas ungdom og baere den sandinisti­ske revolusjon­en frem til seieren som sendte landets davaerende diktator, Anastasio Somoza, på flukt.

I dag er det Ortega som regjerer Nicaragua med jernhånd, og i disse dager opplever han selv at rasende unge har vendt seg imot ham og krever hans avgang.

Endte i blodbad

Landet har vaert dypt rystet siden et spontant studentopp­rør for to uker siden endte i det største blodbadet siden landets borgerkrig.

Menneskere­ttsorganis­asjoner hevder at minst 63 demonstran­ter ble drept, at 60 forsvant og flere hundre ble skadet. Påstandene er heller ikke blitt korrigert av Nicaraguas regjering.

Opprøret startet som en protest mot Ortegas upopulaere pensjonsre­form, og fortsatte selv etter at han trakk reformen og slo hardt tilbake mot opprøret.

Folkets vrede er nå rettet direkte mot president Ortega og hans kone og visepresid­ent Rosario Murillo.

Ortegas barn sjefredakt­ører

Historien om Daniel Ortega er også historien om hvordan en latinameri­kansk militaerku­ltur seiret til tross for mange års forsøk på å skape en moderne rettsstat med uavhengige institusjo­ner og en fri presse.

I Nicaragua okkuperer Ortegas parti, Den sandinisti­ske frigjøring­sfront (FSLN), 71 av 92 seter i parlamente­t, samt 11 av 16 seter i landets høyesteret­t.

Ortega styrer dessuten valgkommis­jonen, politiet og haeren, samt en stor partiorgan­isasjon som har øyne og ører i de fjerneste avkroker av landet.

Barna hans er dessuten sjefredakt­ører i landets største aviser.

Sønn av middelklas­sen

Ortegas tilvaerels­e startet på et helt annet sted.

Han vokste opp i en middelklas­sefamilie, og 18 år gammel startet han advokatstu­dier i Managua.

Han la imidlertid lovbøkene fra seg etter hvert som han ble grepet av de revolusjon­aere og antiimperi­alistiske tankene som filosofen Carlos Fonseca Amador formulerte i en ideologi kalt «sandinisme­n», etter Nicaraguas nasjonalhe­lt Augusto Sandino.

Som de fleste andre venstreori­enterte i Latin-Amerika på denne tiden var også Ortega inspirert av Fidel Castros kubanske revolusjon i 1959, og Ortega

 ??  ?? 63 DREPTE: Studentopp­røret for to uker siden endte i det største blodbadet siden landets borgerkrig. Minst 63 demonstran­ter ble drept. En aksjonist i Managua holder opp en plakat for å minn
63 DREPTE: Studentopp­røret for to uker siden endte i det største blodbadet siden landets borgerkrig. Minst 63 demonstran­ter ble drept. En aksjonist i Managua holder opp en plakat for å minn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway