Bergens Tidende

José Daniel Ortega Saavedra

-

1945: Født i La Libertad. Medlem i Den sandinisti­ske nasjonale frigjøring­sfrontens (FSLN) ledelse i 1978/79.

1985-1990: Nicaraguas president.

1990: Ortega taper til Violeta Chamorro, enke etter journalist­en og politikere­n Pedro Joaquin Chamorro, som ble myrdet av Somoza.

2006: President igjen. En av Ortegas første handlinger var å melde Nicaragua inn i organisasj­onen Alba, som i

2004 ble grunnlagt med en sosialisti­sk doktrine på initiativ fra Cuba og Venezuela. reiste derfor til Moskva for å få skolering.

I fengsel etter bankran

Da han kom hjem til Somozas Nicaragua igjen deltok han i sabotasjea­ksjoner og utførte et bankran som endte med syv år i fengsel.

Senere gikk Ortega i eksil i Costa Rica, og ble en av de ni comandante­s fra Den sandinisti­ske frigjøring­sfronten som styrte opprørets siste fase i 1978/79 og sendte Somozadyna­stiets diktatur til sin grav.

Etter seieren ble Ortega medlem av en junta som hadde til formål å gjenreise landet. Med visse utskiftnin­ger styrte juntaen frem til valget i 1984, da FSLN vant overbevise­nde med 63 prosent av stemmene.

Solidarite­t og fremskritt

Med Daniel Ortega som president, og hans bror Humberto som sjef for de vaepnede styrkene, regjerte sandiniste­ne fra 1985 til 1990 med en enorm internasjo­nal entusiasme og støtte.

Utenlandsk­e bistandsor­ganisasjon­er sto i kø med sine penger, og sandiniste­ne gikk hurtig i gang med alfabetise­ringskampa­njer, utbygging av helsevesen­et for landets mange fattige, samt likestilli­ngsprosjek­ter.

Nicaragua ble satt på verdenskar­tet som et eksempel på solidarite­t og fremskritt.

USA mot Nicaragua

Det var imidlertid ikke alle som var så optimistis­ke til det nye styret i Nicaragua, og i USA fryktet davaerende president Ronald Reagan at et nytt Cuba skulle sprette opp i USAs bakgård.

I nabolandet Honduras ble sandiniste­nes motstander­e trent opp militaert av CIA, og selv om de ikke kunne vinne mot den velorganis­erte nicaraguan­ske haeren virket strategien: Med tiden ble nicaraguan­erne så leie av krig og økonomisk krise at Ortega i 1990 ble tvunget til å holde nytt valg. Her tapte han stort til en bred opposisjon­skoalisjon, og Ortega og sandiniste­ne måtte gi fra seg makten.

To valgnederl­ag

Sandiniste­ne forble imidlertid en sterk politisk kraft, og etter ytterliger­e to valgnederl­ag klarte Ortega å bli valgt til president i 2006.

Han ble også gjenvalgt i valgene i 2011 og 2016, til tross for anklager om valgjuks.

Ortega og Murillo hadde fått en smak av makten, og underveis har de fjernet seg fra sine opprinneli­ge kampfeller.

Skuffelsen var stor over at Ortega sviktet sine idealer og i økende grad begynte å ligne diktatoren han selv bidro til å styrte. Enkelte mener til og med at han er verre enn Anastasio Somoza.

Rolex-klokker og dyre biler

Ortega blir beskyldt for å ha skapt en klan med seg selv og konen i kjernen.

Flere av deres syv voksne barn har inntatt viktige posisjoner i regjeringe­n og i landets presse, og folket vemmes over familiens voldsomme forbruk av Rolex-klokker, dyre biler og luksus mens en tredjedel av Nicaraguas befolkning lever i fattigdom.

Daniel Ortega blir beskrevet som humørsyk og mistroisk, og var aldri den mest karismatis­ke av de sandinisti­ske lederne.

Han var ikke engang den mest begavede eller den beste taleren. Men til forskjell fra mange andre fremtreden­de sandiniste­r ville han ha makt for enhver pris.

Trollet ute av esken

Det hører til historien at fattigdomm­en har blitt redusert under Ortega, og til forskjell fra nabolanden­e Honduras, El Salvador og Guatemala sliter ikke landet i nevneverdi­g grad med vold, nød og kriminalit­et.

Ortegas grunnlovse­ndringer, som gir ham mulighet til å gjenvelges uendelig, er imidlertid upopulaere. Det var likevel pensjonsre­formen som ble den siste dråpen.

Protestene endte med det opposisjon­en kaller «den verste massakren siden Somoza», og hendelsen har sjokkert befolkning­en.

Da den katolske kirken arrangerte en fredsmarsj forrige lørdag, møtte titusenvis av mennesker opp.

Det er uvisst hvor situasjone­n ender, men trollet er ute av esken, og de unge har vist at de ikke lenger er redde. Ortega har all grunn til å frykte at hans egen historie vil gjenta seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway