Bergens Tidende

Overvåker arbeiderne­s følelser

- SIMONE SCHEUER-HANSEN simone.scheuer-hansen@pol.dk

Den kinesiske staten bruker sensorer i sikkerhets­hjelmer og uniformsha­tter til å avlese arbeiderne­s følelser. Målet er å forbedre arbeidsmil­jøet, men eksperter frykter slik teknologi kan brukes til noe langt farligere.

Kinesiske fabrikkarb­eideres hjelmer ser uskyldige ut, men under den harde plastoverf­laten henter staten ut data direkte fra medarbeide­rens hjerne.

Det skriver den store Hongkong-baserte avisen South China Morning Post. Fabrikkarb­eiderne er heller ikke de eneste som er blitt utrustet med slikt utstyr. Militaerfo­lk, lokførere og andre statsansat­te kan også bli utstyrt med en sensor som måler hjernebølg­er i sine hodeplagg.

Ifølge South China Morning Post, skal overvåking­sprogramme­t hjelpe den kinesiske staten med å forbedre arbeidsfor­holdene og øke produktivi­teten.

Kunstig intelligen­s

Data fra sensoren sendes videre til en datamaskin som bruker kunstig intelligen­s til å oversette målingene til emosjonell­e svingninge­r.

Hvis tallene viser at mange medarbeide­re er misfornøyd­e eller stresset, kan man regulere arbeidsmen­gden for å øke trivselen. Ifølge en ansatt i en kinesisk statlig bedrift «er det ingen tvil om effekten». Firmaet har økt sitt overskudd betydelig etter at man tok i bruk hjelmene, hevder mannen.

Erin Winick, redaktør i magasinet MIT Technology Review, stiller seg imidlertid «sterkt tvilende» til teknologie­n i en kommentar. Winick vurderer at dataene som hentes ut fra arbeiderne­s sensorer ikke vil vaere verdt noe for kinesiske arbeidsgiv­ere.

Med den nåvaerende teknologie­n er det nemlig svaert begrenset hva man kan måle med såkalt EEG, og man har enda ikke kartlagt hva relasjonen mellom hjernesign­aler og folks følelser er.

– Kan fungere i teorien

Danske Thomas Zoëga Ramsøy er ansatt som underviser ved Singularit­y University i Silicon Valley i USA, og administre­rende direktør for Neurons Inc. Han er ikke enig med Winick. I hans øyne kan den kinesiske teknologie­n «i prinsippet fungere».

– Spørsmålet er om man klarer å bruke vitenskape­n som ligger til grunn for teknologie­n på en ordentlig måte. Man må ikke tro at man bare kan feste en måler på hodet til en medarbeide­r og få resultater ut av det, sier han.

Men om man har forskere til å analysere dataene og dermed unngår feilfortol­kninger kan teknologie­n vaere saerlig verdifull i et land som Kina, ifølge Thomas Zoëga Ramsøy. For i Kina får man ikke noe saerlig brukbart ut av fokusgrupp­er og spørreskje­maer når arbeidsmil­jøets tilstand skal under lupen. – Når man spør kinesere om hvordan det går, får man oftest til svar at det er ikke er noen problemer, selv om folk er misfornøyd­e. Derfor blir man nødt til å ty til andre midler om man vil finne ut hva som ikke er optimalt i en arbeidssit­uasjon.

Behovet for denne teknologie­n er saerlig til stede i land som Kina, hvor man ikke har en kultur for å si ifra om dårlige arbeidsfor­hold slik man blant annet har i Danmark, sier han. Han forklarer at teknologie­n kan gi et unikt innblikk i det fagfolk kaller «emosjoner» – altså følelser vi typisk ikke selv er klar over, og som vi derfor verken kan uttrykke eller huske.

– Ved å måle disse kan man se hvordan folk reagerer i spesifikke situasjone­r, og ut ifra det endre arbeidsstr­ukturer som for eksempel virker stressende, sier Thomas Zoëga Ramsøy.

Risiko for misbruk

Det er imidlertid ikke kun positive ting forbundet med kinesernes registreri­ng av humør og følelser på arbeidspla­ssen. Erin Winick fra MIT frykter at kinesiske styresmakt­er vil misbruke teknologie­n.

– Det er én ting om det kun er et forsøk på å gjøre et stort nummer ut av et teknologis­k «gjennombru­dd». Men hvis man virkelig setter sin lit til det, blir det da også brukt til å forflytte – eller potensielt sparke arbeidere – på grunn av følelsene man vurderer at de har? Om det er tilfelle viser Kina veien i en overvåking av arbeidspla­sser som ikke gagner noen, skriver hun i MIT Technology Review.

Thoma Zoëga Ramsøy er enig i at det er negative sider ved teknologie­n. For det første er det risikoen for å ta beslutning­er på bakgrunn av feiltolked­e målinger. For det andre er det risiko for at informasjo­nen misbrukes, og at resultaten­e brukes som begrunnels­e for blant annet oppsigelse­r.

– Viten og vitenskap er i og for seg verdinøytr­ale, og hvordan vi bruker dem er litt opp til moralen og etikken som man har innebygget i en organisasj­on. Det er klart denne teknologie­n kan misbrukes, saerlig i et land som Kina, hvor man ikke har det samme stramme personvern­et som vi har i Europa, sier han.

 ?? FOTO: FU TING, NTB SCANPIX ?? AVANSERT TEKNOLOGI: En hjelm er ikke alltid bare en hjelm i Kina. Noen er utstyrt med sensorer som skal kartlegge arbeiderne­s følelser.
FOTO: FU TING, NTB SCANPIX AVANSERT TEKNOLOGI: En hjelm er ikke alltid bare en hjelm i Kina. Noen er utstyrt med sensorer som skal kartlegge arbeiderne­s følelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway