Bergens Tidende

Denne helgen spiller et sagnomsust liveband i Bergen

-

Høyr historiene til kvinnene som reiste til sjøs

Foredrag om kvinner til KVA: sjøs.

KOR: Sjøfartsmu­seet.

NÅR: Søndag 13.00.

KVIFOR: Noreg er ein sjøfartsna­sjon, og i alle år har vi høyrt både historier og skrøner frå sjømennene som segla verda rundt under norsk flagg. Sjølv om mennene var (og er) i stort fleirtal, fins det også kvinner som har funne sitt levebrød på dei sju hav. Frå 1960-åra og framover kom dei over dørken. På Sjøfartsmu­seet søndag kan du treffe tre sjøkvinner som arbeidde gjennom tre forskjelli­ge tidsepokar, 60-, 70- og 90talet.

Telegrafkv­innene dukkar ofte opp i historiene frå norsk utenriksfa­rt sin gullalder. Ei av dei er Ingebjørg Saether, som reiste utanriks frå 1963. Ein annan tittel sjøkvinnen­e kunne få, var «salongpike», slik som Arnhild Vada Eggum som reiste til sjøs i 1970. Den siste av dei tre kvinnene er Kjersti Selsvik Wengshoel, som starta som vaskedame på ei ferje i 1990, og ho er i dag styrmann på Hurtigrute­n.

INGVILD NAVE

Opplev sagnomsust liveband

HVA: Ungdomskul­en spiller konsert, Slomosa varmer opp. NÅR: Lørdag 23.00.

HVOR: Chagall.

HVORFOR: De spiller ikke så ofte i byen, bandet som ifølge mange er blant Bergens aller beste på scenen. Kanskje litt fordi bassist Frode Kvinge Flatland bor i Oslo, der sunnfjordi­ngen de siste årene har produsert for blant andre Lars Vaular og Myra. De to andre Ungdomskul­en-elevene har også travle dager med flere valgfag. Frontfigur Kristian Stockhaus er blant annet den ene halvdelen av duoen Lekende Lett.

Men Ungdomskul­en er fortsatt kjent for å vaere et fyrverkeri når de først samles på scenen. Lørdag på Chagall har de med seg sin siste plate, «Gold Rush», noe som fort kan by på flere interessan­te live-øyeblikk. Platen er i beste Ungdomskul­en-stil en ellevill blanding av alt fra livsbejaen­de funk og disko, til gitarriff med metal-tendenser.

Når du er i selskap med Ungdomskul­en kan det aller meste skje. Ikke minst live.

KJETIL K. ULLEBØ

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway