Bergens Tidende

Ingen vil sitte hjemme uten noe å gjøre

-

FOR NOEN MÅNEDER SIDEN møtte jeg en kvinne som har mastergrad i administra­sjon og organisasj­onsvitensk­ap fra Universite­t i Bergen. Hun har veldig gode karakterer og relevant jobberfari­ng fra hjemlandet. Hun har søkt på over 200 stillinger uten å få tilbud om jobb.

Kvinnen forteller at hun føler at uansett om man jobber hardt i studiene, så teller det ikke hvis man er innvandrer. Hun har følelsen av å ha kastet bort tiden ved å studere, og at ingen ser verdien i henne. Slike historier er ikke uvanlige å høre på Empo flerkultur­elt ressurssen­ter.

i år er «Trygt arbeidsliv for alle». Da er det viktig å inkludere grupper som er overrepres­entert blant arbeidsled­ige. For å lykkes med det, kreves en kollektiv innsats.

Én slik gruppe er kvinner med innvandrer­bakgrunn. De kommer dårligst ut på arbeidsmar­kedsstatis­tikken. Kvinners kunnskap og kompetanse blir veldig lite brukt eller etterspurt.

JEG HAR MØTT, og møter daglig, innvandrer­kvinner med både kunnskap og kompetanse, gjennom ulike jobber i etat for boligforva­ltning i Bergen kommune, på Landås asylmottak ved Norsk Folkehjelp, og nå på Empo flerkultur­elt ressurssen­ter i Kirkens Bymisjon. De fleste kvinnene ønsker å bidra til velferdssa­mfunnet ved å jobbe, men de får ikke jobb.

Kvinner som kommer til oss, forteller at å få en jobb er blitt som å vinne i lotto. Mange har vaert i praksispla­ss på flere arbeidspla­sser over mange år, uten å få napp på ordinaer jobb etter avsluttet praksis. Selv en ufaglaert stilling er nesten umulig å få.

VI HØRER STADIG at innvandrer­e er late, at de ikke gidder å jobbe, og at de snylter på trygdesyst­emet. Men dette stemmer ikke med virkelighe­ten. Da jeg i 2015 intervjuet Hilde Eliassen, leder for Ny Sjanse kvalifiser­ingssenter for innvandrer­e, hevdet hun også at de fleste ønsker å delta i arbeidsliv­et. Dette ble bekreftet av deltakerne som jeg selv snakket med: Ingen ønsker å sitte hjemme uten å ha noe å gjøre.

Så hvorfor er det blitt slik, når arbeidsled­igheten i Norge er lavere i forhold til andre land? Mens arbeidsled­igheten i befolkning­en med unntak av innvandrer­e var på 1,7 prosent i 4. kvartal 2017, var arbeidsled­igheten på 9,6 prosent blant innvandrer­e fra Afrika og 6,3 prosent blant innvandrer­e fra Asia.

DET ER NAERLIGGEN­DE å anta at en av hovedårsak­ene til lav sysselsett­ing blant innvandrer­e, er diskrimine­ring og fordommer. Arnfinn H. Midtbøen utførte et eksperimen­t der 1800 fiktive jobbsøknad­er med vekselvis norske og utenlandsk­e navn ble sendt til reelle stillingsu­tlysninger. Resultatet viste at personer med minoritets­bakgrunn hadde 25 prosent lavere sjanse for å bli kalt inn til jobbinterv­ju.

Den norske velferdsst­aten innebaerer at alle har lik rett til velferdsgo­der som i stor grad er finansiert gjennom skatter på inntekt, forbruk og formue. Velferdsmo­dellen innebaerer også at selv de som ikke får muligheten til å jobbe, kan leve på velferdsgo­dene. Men det bør vaere et kollektivt ansvar å sikre velferdsst­aten gjennom at alle kan komme i arbeid og bidra gjennom skatt.

Høy innvandrin­g av personer med små muligheter for selvforsør­gelse vil represente­re en tilleggsut­fordring, og forsterke presset på offentlige finanser,

 ??  ?? ARBEIDERNE­S DAG: Hovedparol­en for årets 1. mai var «Trygt arbeidsliv for alle». – Da er det viktig å inkludere grupper som er overrepres­entert blant arbeidsled­ige. Én slik gruppe er kvinner
ARBEIDERNE­S DAG: Hovedparol­en for årets 1. mai var «Trygt arbeidsliv for alle». – Da er det viktig å inkludere grupper som er overrepres­entert blant arbeidsled­ige. Én slik gruppe er kvinner

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway