Bergens Tidende

Haukenes vraket Plätzer som trener

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

– Jeg skal ikke stå i veien for Håvard, sier Stephan Plätzer.

Samarbeide­t mellom kappgjenge­ren Håvard Haukenes og Stephan Plätzer er over. Bruddet skjedde i mars, da Haukenes informerte Plätzer om at han ikke lenger er hans trener.

Bak bruddet ligger blant annet dårlig kommunikas­jon over lengre tid. Samt det faktum at økonomien rundt Haukenes’ satsing og Plätzers fulltidsjo­bb som laerer, har hindret treneren i å vaere med Haukenes på samlinger rundt omkring i verden.

– Hovedgrunn­en er at det har vaert vanskelig å få til å møte hverandre ofte nok. Utfordrend­e å få til god nok oppfølging når han har en full jobb som laerer, sier Haukenes.

Likevel, han understrek­er at han og Plätzer skilles som venner. Og: Haukenes kommer til å bruke Plätzers treningspr­insipper fremover.

– Jeg takker Stephan for alt han har gjort for meg og laert meg. Det har hjulpet meg ekstremt mye, sier Haukenes.

Alene på trening

Plätzer har vaert trener siden han begynte å jobbe med Kjersti Tysse Plätzer, som er hans kone, i 1995. Siden har Plätzer også jobbet med Erik Tysse, og fra

2015 kom Haukenes inn under Plätzers vinger. Frem mot OL i

2016 var Plätzer, Tysse og Haukenes et team, men etter OL la Erik Tysse opp.

At Plätzer og Haukenes nå går hver sin vei etter tre års samarbeid, lever treneren helt greit med, men Plätzer påpeker at det ikke er noe nytt at han ikke kunne reise verden rundt med Haukenes.

– Det er fakta Håvard har visst om hele tiden. Men han stiller egentlig krav til en heltidstre­ner når det gjelder oppfølging, sier Plätzer.

Haukenes respondere­r godt på høydetreni­ng, og har tilbrakt mye tid på steder som St. Moritz, Flagstaff og Sierra Nevada for å trene i tynnere luft. Dette gjør det saerlig utfordrend­e å følge ham opp fra dag til dag, sammenlign­et med om han trente i Bergen eller Oslo.

–Da må han stort sett vaere alene på trening. Slik vil det vaere fremover også, sier Plätzer.

Avslo tilbud om EM-hjelp

Hvem som skal trene Haukenes fremover, er foreløpig uklart.

Sesongens desiderte høydepunkt er EM i Berlin i august. Plätzer har tilbudt seg å vaere med på mesterskap­et som mentor, et tilbud Haukenes foreløpig har avslått.

–Det betyr at jeg for første gang siden 1994 har en ledig sommer. Det skal bli godt det også. At Håvard og jeg nå går hver vår vei, er ikke et problem for meg. Jeg har nok av andre ting å gjøre, og ønsker ham alt godt, sier Plätzer. 51-åringen er kanskje ferdig som trener etter dette.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Men jeg har en jobb laerer der jeg trives veldig godt med flotte kolleger. Livet i toppidrett­en ser jeg tilbake på som fantastisk­e år. Det har vaert både opp- og nedturer, men det er mest positivt.

Ble skadet

I tillegg til trenerbrud­det har en skade vaert komplisere­nde for Haukenes i år. I midten av januar fikk han en overbelast­ning i låret, og mot slutten av den måneden, da han skulle trene seg opp igjen, gikk skaden fra vondt til verre.

–Jeg gjorde en styrkeøvel­se og da smalt det. Med en gang det skjedde tenkte jeg at det sikkert ikke var alvorlig, og jeg gikk derfor ut og trente senere på dagen, men skaden ble bare verre og verre, sier Haukenes. Det som hadde skjedd var at han delvis hadde revet av en muskel i låret.

Uenighet om opptrening­sfasen er også en del av årsaken til bruddet mellom Plätzer og Haukenes.

Konsekvens­en ble at Haukenes mistet hele sesongstar­ten. Først forrige lørdag gjennomfør­te han 40 kilometer kappgang på 3.06 under et testløp.

– Nå tenker jeg positivt og mener jeg kan gjøre det bra i EM om jeg ikke blir overivrig i treningen fremover, sier Haukenes.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? SLUTT PÅ SAMARBEIDE­T: Håvard Haukenes (til h.) har gitt beskjed til Stephan Plätzer at han ikke lenger er hans trener. – Jeg har veldig stor tro på Håvard frem mot Tokyo-OL i 2020, men mye må stemme dersom han skal lykkes der. Dersom det ikke stemmer med meg, så skal ikke jeg stå i veien, sier Plätzer.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX SLUTT PÅ SAMARBEIDE­T: Håvard Haukenes (til h.) har gitt beskjed til Stephan Plätzer at han ikke lenger er hans trener. – Jeg har veldig stor tro på Håvard frem mot Tokyo-OL i 2020, men mye må stemme dersom han skal lykkes der. Dersom det ikke stemmer med meg, så skal ikke jeg stå i veien, sier Plätzer.
 ??  ?? SAMMEN I OL: Håvard Haukenes ble nummer syv på 50 kilometer kappgang under OL i Rio de Janeiro i 2016, med hjelp fra Stephan Plätzer. Det er høydepunkt­et i 28-åringens karriere så langt.
SAMMEN I OL: Håvard Haukenes ble nummer syv på 50 kilometer kappgang under OL i Rio de Janeiro i 2016, med hjelp fra Stephan Plätzer. Det er høydepunkt­et i 28-åringens karriere så langt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway