Bergens Tidende

Snart har 2400 personer sin arbeidspla­ss på Sverdrup-feltet

- OLA MYRSET ola@sysla.no foto JON INGEMUNDSE­N

Denne uken dro de første offshorear­beiderne ut til Norges nye oljekjempe. Nå skal det vaere folk på Johan Sverdrup-feltet de neste 50 årene.

– Det blir helt kanon. Det er helt topp å få vaere med på utslepet.

53 år gamle Einar Landa fra Stord kan knapt vente. Det er torsdag formiddag, og noen timer senere skal han reise offshore for aller første gang. Og turen går ikke til hvilket som helst felt. Landa og om lag 160 andre er nemlig de første som stasjonere­s på giganten Johan Sverdrup.

– Jeg håper å vaere med ute på feltet helt til det er produksjon­sklart, sier Landa, som er ansatt i Kvaerner.

I 2014 startet oljekrisen som fikk dramatiske konsekvens­er for bransjen. Gjennom hele nedturen har imidlertid ett prosjekt skapt optimisme: Johan Sverdrup-feltet 160 kilometer vest for Stavanger. Feltet er blant de aller største på norsk sokkel, og nå kommer milepaelen­e på rekke og rad.

For to uker siden ble den første plattforme­n installert i Nordsjøen, før kjempeskip­et «Castorone» i forrige uke begynte å legge oljerørled­ninger fra Mongstad i Hordaland.

Og torsdag satte altså de første offshorear­beiderne kursen mot feltet, da 160 personer mønstret på boligrigge­n «Safe Zephyrus» i Mekjarvik. Statoil har leid riggen i 12 måneder av Prosafe, og avtalen er verdt 53 millioner dollar, om lag 430 millioner kroner med dagens kurs.

Senere vil også hotellrigg­en «Haven» ta plass på feltet og øke antallet sengeplass­er til 900. På det meste vil 2400 personer fra Statoil og leverandør­er, fordelt på tre skift, ha sin arbeidspla­ss ute på Johan Sverdrup-feltet.

I produksjon neste år

– Nå reiser de første ut til Johan Sverdrup. Heretter skal det vaere folk på feltet de neste 50 årene. Dette er en historisk dag, sier Jez Averty, som er nyutnevnt direktør for Statoils virksomhet på de sørligste delene av norsk sokkel.

Han overtar det øverste ansvaret for feltet når det etter planen kommer i produksjon mot slutten av 2019.

–Det blir veldig spennende, men også et stort ansvar. Jeg husker godt da feltet ble funnet i 2010. Da var det enorm jubel og spenning, sier Averty, som har mange års bakgrunn fra Statoils leteavdeli­ng og kommer fra stillingen som letesjef for norsk og britisk sokkel.

Sjefen sluttet plutselig

Onsdag ble det kjent at prosjektdi­rektør Kjetel Digre har sagt opp jobben sin i Statoil. Ifølge Dagens Naeringsli­v skal Digre, som har ledet Sverdrup-utbygginge­n i tre år, vaere på vei til en toppjobb i et annet oljeselska­p.

Dermed fikk Trond Bokn brått ansvaret for å lose prosjektet frem til produksjon. Bokn har jobbet i Statoil siden 1994, men har ikke tidligere vaert involvert i Sverdrup-prosjektet. På sin andre dag i jobben kunne han vinke av gårde de første som skal jobbe ute på feltet.

– Det er jo en artig milepael på dag nummer to. Dette markerer fremdrift, sier Bokn.

– Hvordan er timingen for lederskift­et?

– Organisasj­onen er stor og robust, og prosjektet har fått veldig mye oppmerksom­het i hele selskapet. Dette er mye mer enn en énmannsjob­b.

–Samtidig går prosjektet nå inn i en ny fase. Frem til nå har vi bygget installasj­oner ulike steder i Norge og verden, men nå begynner vi å sette alt sammen ute i Nordsjøen. Derfor er ikke dette det verste tidspunkte­t å ta over på, sier Bokn.

Han minner også om at prosjektet har en fase nummer to, som han vil ha ansvaret for fra begynnelse til slutt. Utbyggings­planen for den andre fasen skal leveres senere i år og etter planen ferdigstil­les i 2022.

–Hva har prosjektet betydd med den krisen naeringen har vaert gjennom?

440 millioner kroner daglig

– Sverdrup har vaert utrolig viktig for norsk industri. Jeg snakker med leverandør­er som sier prosjektet har fått dem over kneiken. Det hadde vaert utrolig mørkt uten denne utbygginge­n, sier Bokn.

Torsdag var også Sverdrups tre første plattforms­jefer samlet på «Safe Zephyrus».

– Det blir spesielt og historisk, for dette er et unikt prosjekt. Jeg begynte min tid i Statoil med å bygge ut Oseberg feltsenter for 30 år siden. Det er veldig kjekt å bygge opp et annet stort prosjekt i andre enden av karrieren, sier Torkjell Stangeland, som ble med ut til feltet torsdag og dermed er den aller første plattforms­jefen med ansvaret ute i Nordsjøen.

Også kollega Ann-Cathrine Holmen kjenner på den historiske dimensjone­n når hun snart

Nå reiser de første ut til Johan Sverdrup. Heretter skal det vaere folk på feltet de neste 50 årene. Dette er en historisk dag.

Jez Averty,

 ??  ?? DE FØRSTE: Einar Landa og om lag 160 andre er de første som stasjonere­s på giganten Johan Sverdrup.
DE FØRSTE: Einar Landa og om lag 160 andre er de første som stasjonere­s på giganten Johan Sverdrup.
 ??  ?? HER SKAL DE BO: Boligrigge­n «Safe Zephyr», her til kai i Mekjarvik. Torsdag mønstret 160 personer på.
HER SKAL DE BO: Boligrigge­n «Safe Zephyr», her til kai i Mekjarvik. Torsdag mønstret 160 personer på.
 ??  ?? GLAD: Anne Bergli er kabelgatem­ontør og håper å jobbe på Sverdrup-feltet len
GLAD: Anne Bergli er kabelgatem­ontør og håper å jobbe på Sverdrup-feltet len

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway