Bergens Tidende

Krever at kommunen trekker Fincken-trussel

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Steinar Aagesen har hentet inn rapporter som viser at Finckenlok­alene er godkjente. Nå forventer han at kommunen stanser tilsynskla­gen.

Etter et tilsyn i fjor sommer, mente kommunens tilsynsavd­eling at Finckens bruk av andre etasje er ansett som ulovlig.

De mente bruken som forsamling­slokale ikke stemte med tillatelse­n som ble gitt i 1992, og pekte på at det den gang var tegnet inn kontor og bibliotek i andre etasje. Fincken på sin side motsatte seg kraftig disse påstandene og tok opp kampen.

Nye krav

Etter flere runder la kommunen frem et nytt krav: dersom andre etasje skulle brukes som forsamling­slokale, så måtte i alle fall eierne legge frem dokumentas­jon på at de branntekni­ske kravene var fulgt.

– Det er et bredt politisk ønske om fortsatt drift. Brannvesen­et har hatt tilsyn, og kommunen har på denne bakgrunn bedt om dokumentas­jon på tilfredsst­illende brannsikri­ng av 2. etasje, sa byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) til BT i mars.

Huseier bøyde av

Eier av Fincken-lokalene, Steinar Aagesen, var egentlig motvillig til å bruke store summer på å hente inn en rapport som skulle dokumenter­e noe han mente allerede var slått fast; at lokalene tilfredsst­ilte kravene.

Nå har han imidlertid gjort helomvendi­ng, og betalt Norconsult for å utføre en «branntekni­sk tilstandsv­urdering» av lokalene.

I tillegg til å vurdere brannsikke­rheten i lokalene, har konsulente­ne sjekket om Fincken har fulgt sine egne søknadspap­irer og ferdigatte­ster fra kommunen. Konklusjon­en er som følger:

«Bruken av Fincken cafe og nattklubb i 1 og 2 etasje ansees i tråd med søknad om bruksendri­ng, approprias­jonsbrev og ferdigatte­st gitt i 1991 og 1992».

I samme rapport slår de fast at det finnes mangler ved en branncelle­dør og nødlys i lokalene, som må utbedres, uten at dette har noe med brukstilla­telsen for lokalene å gjøre. Det samme understrek­er Aagesen.

– Full seier

– Det har ingen ting med søknaden og godkjennel­sen fra 1991–1992 å gjøre, det som har vaert problemsti­llingen. Anmodninge­ne vil bli utført, sier Aagesen, som nå forventer at saken avsluttes.

– Dette er en full seier til Fincken på alle fronter, og en full bekreftels­e på at det jeg har påstått hele tiden er riktig.

Vil ha en slutt

Aagesen har ikke hørt noe mer fra kommunen siden møtet han hadde med Tryti og fagfolkene i begynnelse­n av året.

Både der og senere i BT, ble imidlertid kravene om en branntekni­sk vurdering gjentatt.

– Da tenkte jeg at jeg fikk prøve å vaere litt ydmyk og skaffe denne rapporten, selv om det koster en del. Det er fullstendi­g bortkasted­e penger spør du meg.

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti sier i dag følgende om saken:

– Så bra at Fincken har sendt inn en vurdering av de branntekni­ske kravene, slik kommunen har bedt om. Rapporten vil bli vurdert ved etaten, og forhåpentl­ig finner saken sin løsning.

 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? I BIBLIOTEKE­T: Steinar Aagesen er huseier, og sammen med Kristin Antonsen driver de Fincken. Rommet de er avbildet i er på tegningene fra søknaden i 1991 omtalt som bibliotek, mens det i dag fungerer som arrangemen­tslokale i kafeen.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE I BIBLIOTEKE­T: Steinar Aagesen er huseier, og sammen med Kristin Antonsen driver de Fincken. Rommet de er avbildet i er på tegningene fra søknaden i 1991 omtalt som bibliotek, mens det i dag fungerer som arrangemen­tslokale i kafeen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway