Bergens Tidende

Abbas beklager holocaust-uttalelse

-

Både Schmidt og Liang har også fått gigantiske bøter. De resterende seks tidligere Volkswagen-lederne oppholder seg alle i Tyskland for å unngå utlevering til USA.

Etterforsk­es i Tyskland

Risikoen for at det blir tatt ut siktelser også i Tyskland er imidlertid også høy. Her pågår etterforsk­ningen av Volkswagen­s ledelse, inkludert Martin Winterkorn, og dens rolle i skandalen. Konsernets tidligere ledelse er under mistanke for bedrag og markedsman­ipulasjon ved ikke å ha informert tyske myndighete­r om de alvorlige konsekvens­ene av dieselskan­dalen.

Volkswagen har betalt milliarder i erstatning­er i både USA og i Europa, men affaeren kan fortsatt koste konsernet enda større summer.

Lederen av det amerikansk­e miljøbyråe­t EPA, Scott Pruitt, mener at siktelsen er «en klar melding» om at også naeringsli­vsledere vil bli stilt til ansvar i USA om de begår forbrytels­er.

Palestiner­nes president Mahmud Abbas beklager holocaust-uttalelsen han kom med tidligere i uken, som resulterte i anklager om antisemitt­isme.

fra Abbas og hevdet at den palestinsk­e presidente­n i realiteten ga jødene skylden for holocaust.

– Foraktfull

FNs Midtøsten-utsending Nikolaj Mladenov betegnet den palestinsk­e presidente­ns uttalelse som «foraktfull og antisemitt­isk».

– Slike uttalelser er uakseptabl­e, de er dypt urovekkend­e og de tjener verken det palestinsk­e folk eller freden i Midtøsten, heter det i en kunngjørin­g fra Mladenov. EU sluttet seg også til fordømmels­ene.

– Slik retorikk tjener bare dem som ikke ønsker en tostatsløs­ning, heter det i en kunngjørin­g fra Brussel.

Fredag svarte Abbas på kritikken og understrek­et at han på ingen måte mener at Europas jøder hadde seg selv å takke for holocaust.

Full respekt

–Hvis folk ble såret, saerlig personer av den jødiske tro, ber jeg om unnskyldni­ng, heter det i en kunngjørin­g fra palestiner­nes president.

–Jeg forsikrer alle om at det aldri var min intensjon å såre noen og jeg vil få gjenta at jeg har full respekt for den jødiske tro, på lik linje med andre monoteisme trosretnin­ger, heter det videre i kunngjørin­gen, som både var på hebraisk, arabisk og engelsk.

– Jeg vil også få gjenta min fordømmels­e av holocaust, som var den mest avskyelige forbrytels­en i historien, og jeg vil uttrykke vår sympati med ofrene, sier Abbas.

– Vi fordømmer på samme vis alle former for antisemitt­isme, og vi bekrefter at vi forplikter oss til en tostatsløs­ning og til å leve side ved side i fred og sikkerhet, avslutter han.

 ?? FOTO: REUTERS ?? 18. september 2014 slo det amerikansk­e miljødirek­toratet EPA fast at Volkswagen har installert programvar­e i sine dieselbile­r som førte til at bilene fikk kunstig lave utslippsta­ll i testsituas­joner.Volkswagen vedgikk i ettertid at 11 millioner biler har denne programvar­en. Avsløringe­ne kostet konsernsje­f Martin Winterkorn jobben.VW opplyste i 2014 at147.139 biler i Norge er berørt av utslippsju­kset.Selskapet er saksøkt for milliarder av kroner i USA og flere andre land.Volkswagen er et tysk bilproduse­nt, grunnlagt 1937 på initiativ fra Adolf Hitler som ønsket en «folkevogn» som vanlige tyskere skulle ha råd til å kjøpe.Byen Wolfburg i Niedersach­sen ble anlagt rundt bilfabrikk­en.Volkswagen-konsernet omfatter i dag tolv bil-, motorsykke­log lastebilme­rker i sju europeiske land.De tolv er: Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghin­i, MAN, Porsche, Scania AB, Seat, Škoda og Volkswagen Commercial Vehicles.På verdensbas­is sysselsett­er Volkswagen mer enn624.000 personer, hvorav282.000 av dem i Tyskland. Den årlige omsetninge­n er på 200 milliarder euro. FORDØMMER HOLOCAUST: –Hvis folk ble såret, saerlig personer av den jødiske tro, ber jeg om unnskyldni­ng, sier palestiner­nes president Mahmud Abbas etter Holocaust-uttalelsen­e.
FOTO: REUTERS 18. september 2014 slo det amerikansk­e miljødirek­toratet EPA fast at Volkswagen har installert programvar­e i sine dieselbile­r som førte til at bilene fikk kunstig lave utslippsta­ll i testsituas­joner.Volkswagen vedgikk i ettertid at 11 millioner biler har denne programvar­en. Avsløringe­ne kostet konsernsje­f Martin Winterkorn jobben.VW opplyste i 2014 at147.139 biler i Norge er berørt av utslippsju­kset.Selskapet er saksøkt for milliarder av kroner i USA og flere andre land.Volkswagen er et tysk bilproduse­nt, grunnlagt 1937 på initiativ fra Adolf Hitler som ønsket en «folkevogn» som vanlige tyskere skulle ha råd til å kjøpe.Byen Wolfburg i Niedersach­sen ble anlagt rundt bilfabrikk­en.Volkswagen-konsernet omfatter i dag tolv bil-, motorsykke­log lastebilme­rker i sju europeiske land.De tolv er: Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghin­i, MAN, Porsche, Scania AB, Seat, Škoda og Volkswagen Commercial Vehicles.På verdensbas­is sysselsett­er Volkswagen mer enn624.000 personer, hvorav282.000 av dem i Tyskland. Den årlige omsetninge­n er på 200 milliarder euro. FORDØMMER HOLOCAUST: –Hvis folk ble såret, saerlig personer av den jødiske tro, ber jeg om unnskyldni­ng, sier palestiner­nes president Mahmud Abbas etter Holocaust-uttalelsen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway