Bergens Tidende

USA og Kina tar fatt på vanskelige samtaler

- ANNIKA BOHNEBLUST, NTB utland@bt.no

USAs finansmini­ster er på plass i Beijing for å diskutere handelsstr­iden mellom de to landene. Men verken USA eller Kina tror på en rask løsning.

Finansmini­ster Steven Mnuchin fastslo at han var henrykt over å vaere på plass i Beijing da han landet torsdag, men ellers hadde han ingen kommentare­r til pressen.

Under det to dager lange besøket skal han og resten av den amerikansk­e delegasjon­en forsøke å løse knuten som har oppstått mellom Kina og USA etter at Trumpadmin­istrasjone­n innførte toll på 60 milliarder dollar på et bredt spekter av kinesiske varer.

Kina har varslet at de vil svare med samme mynt, noe som har ført til at begge land har truet med å innføre enorme summer i toll på en stor mengde importvare­r.

– Trengs mer tid

Talskvinne for Kinas utenriksde­partement sier det er liten mulighet for at saken vil vaere løst i løpet av møtene torsdag og fredag.

– Det er ikke realistisk å løse alle sakene i løpet av bare en forhandlin­gsrunde, men vi tror at forhandlin­gene kan vaere positive så lenge USA oppriktig ønsker å løse de relevante spørsmålen­e, sa Hua Chunying på en pressekonf­eranse onsdag.

President Donald Trump har på forhånd varslet at den amerikansk­e delegasjon­en skal ha samtaler om USAs «massive

– Akkurat som Nord-Korea skulle dette vaert ordnet for flere år siden, ikke nå … Stort potensial for USA! skrev Trump på Twitter like før delegasjon­en forlot Washington.

handelsund­erskudd».

Tung delegasjon

Etter at det amerikansk­e teamet ankom Beijing, kom det enda en Twitter-melding:

– Vårt fantastisk­e finansteam er på plass i Kina for å forsøke å forhandle fram et likt utgangspun­kt for begge parter når det kommer til handel. Jeg ser fram til å møte president Xi i naermeste fremtid. Vi vil alltid ha et flott forhold!

I tillegg til Mnuchin består delegasjon­en av handelsmin­ister Wilbur Ross, USAs handelsrep­resentant Robert Lighthizer, samt tre av Trumps fremste økonomiske rådgivere og USAs ambassadør i Kina. i Det hvite hus.

– Jeg håper alltid, men jeg er ikke alltid forhåpning­sfull. Det er en stor, stor utfordring, sa Lighthizer før avreise.

– Felles bekymring

Kina har satt visestatsm­inister Liu He til å lede det kinesiske forhandlin­gsteamet. Han er visepresid­ent Xi Jinpings fremste økonomiske rådgiver.

– Liu vil utveksle meninger med den amerikansk­e delegasjon­en om saker som omhandler økonomi og handel, og som er en felles bekymring for USA og Kina, skriver det statskontr­ollerte nyhetsbyrå­et Xinhua.

Liu besøkte Washington tidligere i år, men uten synlige resultater.

 ?? FOTO: JASON LEE, NTB SCANPIX ?? VANSKELIGE SAMTALER: Kina og USA skal forsøke å løse knuten som har oppstått mellom Kina og USA etter at Trumpadmin­istrasjone­n innførte toll på 60 milliarder dollar på et bredt spekter av kinesiske varer.
FOTO: JASON LEE, NTB SCANPIX VANSKELIGE SAMTALER: Kina og USA skal forsøke å løse knuten som har oppstått mellom Kina og USA etter at Trumpadmin­istrasjone­n innførte toll på 60 milliarder dollar på et bredt spekter av kinesiske varer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway