Bergens Tidende

Ingen nobelpris i litteratur i år

- NTB kultur@bt.no

Svenska Akademien vil ikke dele ut Nobels litteratur­pris i år. I stedet blir det kanskje dobbel prisutdeli­ng neste år. Men først skal tilliten gjenreises.

Utdelingen av prisen for 2018 blir utsatt til 2019, skriver institusjo­nen i en pressemeld­ing fredag. Begrunnels­en er at tilliten til Svenska Akademien er svekket.

– Vi har bestemt oss for å ikke dele ut en pris etter lange og intense diskusjone­r. Tilliten er såpass lav i omverdenen at vi avstår i år. Vi planlegger derimot å dele ut prisen neste år, og da blir det forhåpentl­igvis en dobbelt pris. Det har skjedd fem ganger tidligere, og det er ikke en unik hendelse, sier Akademiens fungerende sekretaer Anders Olsson.

Nobelstift­elsen skriver i en pressemeld­ing at den støtter beslutning­en, og at den nå forutsette­r at Svenska Akademien bruker all sin kraft på å gjenoppret­te tilliten.

– Nobelstift­elsen har ifølge svensk stiftelses­lov det overordned­e ansvaret for at intensjone­ne i Alfred Nobels testamente oppfylles. Vi har i løpet av de siste ukene ført en løpende dialog med Svenska Akademien og vi støtter torsdagens beslutning, skriver stiftelsen.

– Katastrofe

Assisteren­de kultursjef i avisen Expressen, Jens Liljestran­d, mener at beslutning­en er en katastrofe for institusjo­nen.

– Jeg forstår beslutning­en, men samtidig synes jeg det er en katastrofe for Svenska Akademiens anseelse at de ikke har lyktes å håndtere det bedre, sier Liljestran­d til TT.

Andre kommentato­rer mener at beslutning­en er klok.

– De hadde kunnet kjøre på, men det hadde gitt inntrykk av ansvarsløs­het i denne situasjone­n. Dette er den viktigste litteratur­prisen som finnes, og med de åpenbare uoverensst­emmelsene som har forekommet i Akademien, gjør de klokt i å vente med det, sier professor i litteratur­vitenskap Anders Cullhed.

Kun ti igjen

På grunn av en opprivende intern strid er det nå bare ti aktive medlemmer igjen i Akademien, som har 18 stoler å fylle.

Den siste tiden har vaert turbulent for den aerverdige institusjo­nen etter at 18 kvinner sto frem i høst og hevdet at de var blitt utsatt for seksuell trakasseri­ng og overgrep fra ektemannen til ett av medlemmene.

I år har vi hatt en svaert uvanlig situasjon med konflikter og et svekket akademi.

Anders Olsson, fungerende sekretaer

Han driver i tillegg en kulturinst­itusjon som har fått penger av Akademien, og han anklages også for å ha lekket navn på nobelprisv­innerne før de offisielle kunngjørin­gene.

Krisen har ført til stor intern splittelse, og flere av medlemmer har trukket seg, i tillegg til at den faste sekretaere­n Sara Danius er blitt presset til å gå av.

Anders Olsson erkjenner at situasjone­n er spesiell.

– I år har vi hatt en svaert uvanlig situasjon med konflikter og et svekket akademi. Vi må ha respekt for prisvinner­ne, tidligere prisvinner­e og fremtidige. Vi må vaere troverdig som institusjo­n, sier han.

– Trolig nødvendig

Litteraer sjef i forlaget Bonnier, Daniel Sandström, mener det er for tidlig å si om utsettelse­n er en nødvendig eller en feil beslutning.

– Men det høres ut som en slags form for innsikt i situasjone­ns alvor, og på den måten er det antakeligv­is nødvendig. For den som elsker litteratur er det svaert sørgelig, sier Sandström.

– Det store spørsmålet er nå hvordan Akademien skal klare å omorganise­re seg. Det er en rekke spørsmål som gjenstår, som jeg håper at man får svar på. Om det vil kunne bli et fungerende akademi fremover, gjenstår å se, sier han.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON, NTB SCANPIX ?? IKKE UNIKT: Det har skjedd fem ganger tidligere, og det er ikke en unik hendelse, sier Akademiens fungerende sekretaer Anders Olsson.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON, NTB SCANPIX IKKE UNIKT: Det har skjedd fem ganger tidligere, og det er ikke en unik hendelse, sier Akademiens fungerende sekretaer Anders Olsson.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway