Bergens Tidende

Det må vaere en grense for å styre andre

-

Den kriminelle lavalder er 15 år (i England er den ti år), skattekort­grensen 13 år. Er stemmerett ved 16 år kanskje bare et neste skritt? Hvor skal grensen gå hvis livserfari­ng er irrelevant?

STOREVIK MENER MANGE eldres erfaring er utdatert. Feil! Det er åpenbart at de eldre sitter på mye kunnskap og erfaring som benyttes for lite i dagens samfunn, ikke for mye – selv med endringene som kommer fremover. At stemmerett­en dreier seg om å bestemme over andre, synes irrelevant for Barstad. Forskjelle­n på myndighet på egne vegne og myndighet i kollektive­t over andre var jo et av mine poenger.

STOREVIK HOPPER BUKK OVER at jeg omtalte det man har bidratt med til statskasse­n, og dermed over at studentene og de unge skiller seg fra pensjonist­er ved akkumulert bidrag. Har hun også glemt gratis studier? Det er et rart regnestykk­e som får skatteinng­ang fra studenters deltidsjob­ber til å betale for Lånekassen og gratis studier. Det er heller ikke samfunnsny­tte – eller at man «har gjort seg fortjent» – som er mitt poeng, men at folk stemmer seg til andres penger.

FOR EN ENKELT VELGER har stemmerett­en lite å si. Sannsynlig­heten for at ens stemme skal gjøre noe utslag, er tilnaermet null. Men samlet resultat har selvsagt betydning.

Da er det viktig at de som avgir stemme, har erfaring, modenhet og kunnskap. Og ikke et utilbørlig incentiv til å forsyne seg.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ERFARING: Hvor går grensen for å stemme om livserfari­ng er irrelevant, spør J.K. Baltzersen, redaktør av «Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiende­r?»
FOTO: NTB SCANPIX ERFARING: Hvor går grensen for å stemme om livserfari­ng er irrelevant, spør J.K. Baltzersen, redaktør av «Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiende­r?»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway