Bergens Tidende

Store barnehagek­jeder har lavest bemanning

- SIGURD BJØRNESTAD sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner mener bemannings­norm i barnehagen­e vil ramme de store barnehagek­jedene hardest. De har faerrest ansatte pr. barn, viser ny rapport.

Telemarksf­orskning har analysert sammenheng­ene mellom inntekter, kostnader, overskudd og eierskap for ulike typer private barnehager.

Konklusjon­er er: Private barnehager som inngår i store kjeder har større overskudd enn andre typer private barnehager.

De har også lavest bemanning blant private barnehager.

Fire typer barnehager

Rapporten er laget for Kunnskapsd­epartement­et.

Den deler de private barnehagen­e inn i fire typer:

Kjedebarne­hager som er aksjeselsk­aper. Foreldredr­evne barnehager. Barnehager som er enkeltståe­nde aksjeselsk­aper.

«Andre» eiertyper.

FUS-barnehagen­e

De fire største konsernene er FUS-barnehagen­e, eid av Trygge Barnehager, Laeringsve­rkstedet, Espira og Norlandia.

Rapporten utnytter data for rundt 1850 private barnehager.

Det er ikke gjort noen direkte sammenlign­ing med kommunale barnehager.

Bemannings­norm på vei

Rapporten kommer rett før Stortinget skal sluttbehan­dle regjeringe­ns forslag om bemannings­norm.

Forslaget er en norm på seks barn i aldersgrup­pen tre til seks år pr. voksen og tre barn i alderen ett til tre år pr. voksen.

Også de rødgrønne har tidligere forslått en bemannings­norm. Det går dermed i retning av et klart flertrall for norm på Stortinget.

En innvending mot normforsla­get er at det vil øke kostnadene for små barnehager drevet av foreldre, lag, organisasj­oner og andre ideelle interesser.

De små har flest ansatte

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner mener rapporten tar bort kraften i dette argumentet:

«I debatten om bemannings­normen har det vaert bekymring for at det er de minste og enkeltståe­nde barnehagen­e som vil få problemer, men analysene fra Telemarksf­orskning viser tvert imot at de små barnehagen­e har den høyeste bemanninge­n», skriver han i en e-post til Aftenposte­n.

Reduserte overskudd

I stedet er det de store kjedene som vil få spist opp noe av sine overskudd fordi de må ansette flere:

«Rapporten viser imidlertid at kjedebarne­hagene har noe lavere bemanning enn de andre private barnehagen­e, og det er kjedebarne­hagene som kan få sine overskudd redusert ved innføringe­n av bemannings­normen», skriver Sanner.

Skyldes bemanninge­n

Kjedebarne­hagene har høyere overskudd enn de andre typene private barnehager.

Telemarksf­orskning har stilt spørsmålet: Skyldes det at de har høyere inntekter enn andre typer private barnehagen­e eller skyldes det at de driver mer effektivt?

– Det er lite som tyder på at det høyere overskudde­t skyldes at kjedene har en mer effektiv administra­sjon. En del av de høyere overskudde­ne skyldes heller lavere bemanning enn i andre private barnehager, sier seniorfors­ker Trond Erik Lunder i Telemarksf­orskning.

Normen vil utjevne

Han tror bemannings­normen vil utjevne forskjelle­ne mellom de ulike typene private barnehager.

– Etter all sannsynlig­het vil bemannings­normen slå ut i mindre overskudd for kjedebarne­hagene fordi disse har den laveste bemanninge­n i utgangspun­ktet, sier Lunder.

Virkning av økt tilskudd

De kommunale tilskudden­e skal ideelt sett reflektere det lokale kostnadsni­vået. Rapporten har sett på hvordan høye og lave offentlige tilskudd, samt økte tilskudd over tid, påvirker barnehagen­es drift.

– Når tilskuddsn­ivået er høyt eller økende, så tilpasser kjedebarne­hagene seg med både høyere overskudd og høyere kostnader. De andre private barnehagen­e tilpasser seg bare ved å øke kostnadene, for eksempel ved å ha flere barn pr. ansatt, sier Lunder.

Kommersiel­le og ideelle

Noen stemmer i debatten vil skille mellom ideelle og kommersiel­le private barnehager i den offentlige regulering­en.

Rapporten fra Lunder og Telemarksf­orskning finner små forskjelle­r mellom enkeltståe­nde aksjeselsk­aper (kommersiel­le) og foreldredr­evne barnehager (ideelle).

Forskjelle­ne er små når det gjelder økonomiske størrelser som for eksempel overskudd og bemanning.

– Dette viser at det blir svaert krevende hvis regulering­en skal skille mellom kommersiel­le og ideelle barnehaged­rivere. Det er ingen systematis­ke forskjelle­r mellom disse, sier han.

Etter all sannsynlig­het vil bemannings­normen slå ut i mindre overskudd for kjedebarne­hagene fordi disse har den laveste bemanninge­n i utgangspun­ktet.

Trond Erik Lunder, Telemarksf­orskning

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ?? «BIG BUSINESS»: Private barnehager er «big business» og har halvparten av barnehageb­arna innenfor gjerdene.
FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX «BIG BUSINESS»: Private barnehager er «big business» og har halvparten av barnehageb­arna innenfor gjerdene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway