Bergens Tidende

Solberg: – At folk rydder frivillig har stor verdi

– Dugnad er bra for lokalmiljø­et, sier statsminis­ter Erna Solberg (H). Men hun vil ikke gjøre plastryddi­ng til en offentlig oppgave.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Badeplasse­n på Fløksand er blant de fineste i bergensomr­ådet. Lørdag ble den klargjort for sommerseso­ngen av et hundretall­s frivillige ryddere, inkludert statsminis­ter Erna Solberg (H).

Fløksand ligger vestvendt, men skjermet mot havstrømme­ne som fyller norskekyst­en med utenlandsk plast. Det som flyter i land på Fløksand stammer fra Byfjorden.

– Her ute er vi vant til å ta

eimot skitten fra bergensern­e, spøker Meland-ordfører Øyvind Oddekalv (Ap).

45.000 på dugnad

Statsminis­teren ble fotfulgt av politikere, pressefolk og representa­nter for Hold Norge Rent, som organisere­r den nasjonale ryddedugna­den. Kommunikas­jonssjef Kine Martinusse­n sier 45.000 frivillige er ute på plastplukk­ing denne lørdagen, mens 85.000 har deltatt i løpet av uken.

– I løpet av de siste to årene har vi sett en dobling i deltakelse­n. Engasjemen­tet er enormt, sier hun.

Gamle synder

Hvert eneste minutt blir 15 tonn plast dumpet i verdenshav­ene. I 2050 kan det vaere mer plast enn fisk i havene våre.

Kritikere har hevdet at plastinnsa­mling blir som å rette på solstolene til Titanic.

Erna Solberg er ikke enig i det:

– Vi må jobbe både nasjonalt og internasjo­nalt for å få ned plastforbr­uket, resirkuler­e og gjenvinne, men vi må også rydde opp i gamle synder, sier hun.

– Skal plastryddi­ng vaere dugnadsarb­eid i Norge eller er det naturlig å gi for eksempel Kystverket jobben med å renske kysten for plast?

– Jeg tenker at det er bra folk bidrar til eget lokalsamfu­nn gjennom dugnadsinn­sats. Men

Jeg har vaert speider og plukket plast allerede på 70-tallet.

Erna Solberg (H), statsminis­ter

vi i regjeringe­n har også gjort vårt. For eksempel har vi gjort det gratis for fiskere å levere inn ting de plukker opp fra havet. Før måtte de betale. Staten og kommunen skal hjelpe til, men at folk gjør dette frivillig har en stor verdi.

– Utfordret andre land

– Plast i havet er vel først og

 ??  ?? DUGNAD: Små og store plukkere renser Fløksand for plastboss. Kine Martinusse­n er kommunikas­jonssjef i Hold Norge Rent og hjelper statsminis­teren med å finne noe å putte i sekken.
DUGNAD: Små og store plukkere renser Fløksand for plastboss. Kine Martinusse­n er kommunikas­jonssjef i Hold Norge Rent og hjelper statsminis­teren med å finne noe å putte i sekken.
 ??  ?? VERRE LENGER VEST: Seniorfors­ker Eiv anledninge­n til å forklare statsminis­teren i vikene utenfor Sotra enn på Fløksand, s
VERRE LENGER VEST: Seniorfors­ker Eiv anledninge­n til å forklare statsminis­teren i vikene utenfor Sotra enn på Fløksand, s

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway