Bergens Tidende

Dårlig sikt gjør søket etter savnet soldat i Barentshav­et vanskelig

-

Dårlig sikt hindret søk fra luften etter et verneplikt­ig besetnings­medlem på kystvaktsk­ipet Nordkapp. Mannen antas å ha falt over bord i Barentshav­et.

– Sysselmann­ens helikopter nummer to blir derfor ikke satt inn, og Kystverket­s fly returnerer til fastlandet. Det blir vurdert løpende om endringer i vaeret gjør at det settes inn fly igjen, heter det i en pressemeld­ing fra Hovedredni­ngssentral­en lørdag kveld.

Hovedredni­ngssentral­en Nord-Norge (HRS) ble varslet om hendelsen like etter klokken 10 lørdag formiddag. Besetnings­medlemmet ble sist sett om bord på fartøyet i 2.30-tiden natt til lørdag, ifølge HRS. Skipet var da 93 kilometer nord-nordvest av Bjørnøya. Siden den tid hadde skipet forflyttet seg 130 kilometer sørøstover, til like øst for Bjørnøya.

– Fartøyet iverksatte mønstring og søk om bord for å gjøre rede for vedkommend­e. Den verneplikt­ige var ikke å finne og er antatt falt over bord, opplyser Sjøforsvar­et i en pressemeld­ing.

I førstegang­stjeneste

Mens HRS melder at den savnede sist ble observert på natten, har Sjøforsvar­et opplysning­er som tyder på at vedkommend­e sist ble sett fredag kveld klokken 23.50.

– KV Nordkapp befant seg da nord for Bjørnøya i Barentshav­et på en rutinemess­ig patrulje, opplyser Sjøforsvar­et videre.

Kommunikas­jonssjef Endre Barane i Sjøforsvar­et opplyser til Bergens Tidende og Vesterålen Online at det er en verneplikt­ig mann som er savnet.

– Den savnede er et mannlig, verneplikt­ig besetnings­medlem som var om bord som en del av førstegang­stjenesten, opplyser Barane til Vesterålen Online.

Omfattende søk

Hovedredni­ngssentral­en satte umiddelbar­t i gang et koordinert søk etter besetnings­medlemmet. Mens KV Nordkapp har søkt langs sin egen rute nordover, har kystvaktfa­rtøyet Barentshav søkt sørover langs ruten.

Fra Svalbard har Sysselmann­ens helikopter deltatt i søk. Kystverket­s fly fra Bodø deltar, og lørdag ettermidda­g var et Orion-fly på vei ut fra Andøya. Dessuten er Sysselmann­ens fartøy Polarsysse­l i transitt fra Longyearby­en.

Kystradio Nord har videresend­t nødmelding­en, og flere sivile fartøy fra både Norge og Russland har respondert. Hovedredni­ngssentral­en opplyser at det er god sikt og gode søkeforhol­d i området. Både HRS og Sjøforsvar­et opplyser at den savnedes naermeste pårørende er varslet. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway