Bergens Tidende

Stortingsr­epresentan­ter krever åpenhet om hoffets pengebruk

-

Flere stortingsr­epresentan­ter krever at Det kongelig hoff offentligg­jør pengebruke­n og forvaltnin­gen av statlig eiendom.

Hoffet bruker hvert år flere titall millioner kroner fra statsbudsj­ettet til vedlikehol­d og renovering av statlige bygninger, og ofte blir private selskaper leid inn til jobbene. Mye av denne virksomhet­en skjer imidlertid uten at offentligh­eten får innsyn.

– Når det er offentlige penger inne i bildet, så bør det vaere en svaert stor grad av åpenhet om hvordan de forvaltes, sier Arbeiderpa­rtiets Stein Erik Lauvås til Dagbladet. Han er medlem av kommunal- og forvaltnin­gskomiteen på Stortinget, som styrer pengestrøm­men til Hoffet.

Han før støtte av komitékoll­ega Willfred Nordlund fra Senterpart­iet.

– Stortinget har bedt Hoffet om å legge opp til mer åpenhet fremover og berømmer hoffet for å gjøre det på enkelte områder. Det er ingen hvilepute, og jeg vil oppfordre Slottet og hoffet til å vise mer offentligh­et. Det vil sikre bedre muligheter for kontroll av hvordan pengene som bevilges fra Stortinget, faktisk brukes, sier Nordlund til avisen.

Forrige uken avslørte Dagbladet at et malerselsk­ap, der daglig leder var under politiette­rforskning for økonomisk kriminalit­et, fikk en større jobb på Slottet. Mens Statsbygg ga avisen en detaljert oversikt med fakturaer for rundt 20 millioner kroner, samt navn på underlever­andører og møterefera­ter, ønsker ikke Hoffet å gi tilsvarend­e opplysning­er eller kommentere saken.

NTB

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? OFFENTLIGE PENGER: Flere etterlyser nå mer åpenhet omkring bruken av penger ved hoffet. Her er slottet fotografer­t da prins William av Storbritan­nia og hertuginne Kate besøkte Norge. Skuelystne venter på kortesjen utenfor.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX OFFENTLIGE PENGER: Flere etterlyser nå mer åpenhet omkring bruken av penger ved hoffet. Her er slottet fotografer­t da prins William av Storbritan­nia og hertuginne Kate besøkte Norge. Skuelystne venter på kortesjen utenfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway