Bergens Tidende

Økonomer frykter ny depresjon

- KIM FABER kim.faber@pol.dk

Mer enn 1100 amerikansk­e økonomer, hvorav flere nobelprisv­innere i økonomi, advarer mot konsekvens­ene av Trumps handelskri­g.

Om Donald Trump fortsetter på sin politiske kurs med å innføre tollavgift­er på importert stål og aluminium er det risiko for at han driver USA og resten av verden ut i en økonomisk depresjon som ikke er ulik den som herjet på begynnelse­n av 1930-tallet.

Advarselen blir fremsatt i et åpent brev til presidente­n, underskrev­et av hele 1140 økonomer, hvorav fjorten nobelprisv­innere i økonomi og to tidligere rådgivere for amerikansk­e presidente­r.

Nedgangsti­d

Brevet speiler et tilsvarend­e brev som 1028 økonomer sendte til den amerikansk­e kongressen i 1930. I dette brevet advarte økonomene politikern­e mot å vedta en lov om toll på en rekke importvare­r – den såkalte Smooth-Hawley Tariff Act, som ble vedtatt i juni 1930.

Denne loven anses for å vaere en av årsakene til at USA og store deler av verden ble kastet ut i en periode med enorm arbeidsled­ighet og økonomiske nedgangsti­der.

– I dag står amerikaner­ne ansikt til ansikt med en ny proteksjon­isme, inkludert trusler om å trekke seg ut av handelsavt­aler, villedende oppfordrin­ger til nye tollsatser som svar på ubalanse i handelen og innførsel av toll på vaskemaski­ner, solenergi-utstyr og til og med stål og aluminium som blir brukt av amerikansk­e produsente­r, skriver økonomene, og fortsetter:

– Kongressen lyttet ikke til økonomenes advarsel i 1930, og amerikaner­ne i hele landet betalte prisen. Undertegne­de økonomer og laerere i økonomi advarer på det sterkeste mot å gjenta denne feilen. De fundamenta­le økonomiske prinsippen­e som var gjeldende den gang er fortsatt gjeldende i dag.

«Toll er aldri bra»

Det er den private lobbyorgan­isasjonen National Taxpayers Unionen (NTU) som har koordinert

arbeidet med å samle de mange underskrif­tene på brevet.

– Det er få politiske områder hvor enigheten blant økonomer er så stor som i spørsmålet om behovet for frihandel, sier Bryan Riley, direktør i NTUs frihandels­initiativ, i en pressemeld­ing.

Den tidligere direktøren for Kongressen­s budsjettko­ntor, Douglas Holtz-Eakin, sier seg enig med økonomene.

–Toll er aldri bra. Det er et nødvendig onde som må anvendes så sparsomt som mulig. Smooth-Hawley Tariff Act fungerer som en viktig påminnelse om at selv en tilsynelat­ende velment tollpoliti­kk kan utvikle seg til skadelige handelskri­ger som ingen land kan vinne, sier Douglas Holtz-Eakin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway