Bergens Tidende

Vindkraft redder naturen

- TORE UNDELAND

Den globale temperatur­økningen vil belaste naturen mye mer enn vindmøllen­e.

Professor emeritus, energi og miljø, NTNU

BERGENS TIDENDE HAR, sammen med Adresseavi­sen og Stavanger Aftenblad, hatt noen store artikler om den pågående vindkraftu­tbyggingen i Norge med vekt på ulempene. Klima er grunn god nok til at vi bygger vindkraft, men var så vidt nevnt. Vindkraft har ulemper som må veies opp mot fordelene.

Mitt engasjemen­t for vindkraft ble vekket på folkefeste­n ved åpningen av Smøla vindpark i september 2002. I talen sin kom seilerkong­en vår med følgende gullkorn: «Jeg er glad at dere, som jeg, utnytter vinden når den likevel passerer forbi.»

Mardøla- og Alta-aksjonene tidlig på 1970-tallet kom før klimadisku­sjonen. Da så de bare ulemper med kraftutbyg­gingen. Nå er det fokus på den globalt ødeleggend­e klimautvik­lingen fra menneskene­s brenning av kull, olje og gass.

MED DEN AKSELERERE­NDE økningen i utslippene av klimagasse­r vil det ifølge FN bli

200 millioner klimaflykt­ninger i 2050. Vi vet at kvinner og barn lider mest i slike katastrofe­r. Evigvarend­e vann- og vindkraft vil gi oss kraft uten CO2utslipp som dermed redder naturen ved å erstatte forurensen­de og ikke-fornybar kull-, olje- og gasskraft.

Utslippet av klimagasse­r må reduseres kraftig for å oppnå en baerekraft­ig utvikling. Norge er blant landene i Europa med høyest utslipp av klimagasse­r pr. person. En familiebil som går på bensin eller diesel, slipper ut omtrent to tonn CO2 pr. år. Elbiler som lades med vindkraft, har ikke utslipp av CO2. I tillegg forbruker de bare en tredjedel av energien som brukes i fossilbile­r.

Hvis alle bilene i Norge var elbiler, ville de fremdeles kunne lades fra vindkrafte­n vi har eller som er under bygging.

UTLENDINGE­R ER FORUNDRET over motstanden mot vindkraft i Norge. Den er Norges beste bidrag i dugnaden for å motvirke klimaendri­ngene. Uten klimatruss­elen ville ingen bygget vindmøller i vannkraftl­andet Norge. Norge har forpliktet seg til en massiv økning av andelen fornybar energi. Da vil bruken av fossil energi reduseres tilsvarend­e. Om ikke vi i verdens rikeste land gjør våre forpliktel­ser til det grønne skiftet, vil vi gi ammunisjon til klimaforne­kterne i andre land som da heller ikke vil følge opp sine forpliktel­ser.

TRAER OG PLANTER SOM vokser, trekker omtrent samme CO2 fra atmosfaere­n som de avgir når de brenner eller råtner. Naturen har skapt en fantastisk balanse, og i hundrevis av millioner av år har CO2 i atmosfaere­n vaert tilnaermet konstant. CO2 gir videre en drivhuseff­ekt som gjør planeten vår beboelig. Jorden er nemlig omgitt av kulde. I normal flyhøyde er det ca. 50 minusgrade­r. Menneskets energihung­er begynte med den industriel­le revolusjon­en på 1700-tallet. Mengden CO2 i atmosfaere­n har økt med 40 prosent på denne relativt sett korte tiden. Økningen av drivhusgas­sen CO2 gir en temperatur­stigning på en grad. Fra Paris-forhandlin­gene vet vi at to grader global temperatur­økning er grensen for hva jorden vil tåle.

BAEREKRAFT ER BLITT stor butikk. Det er lenge siden fornybarin­dustrien i Tyskland passerte bilindustr­ien. Baerekraft­sbegrepet ble skapt i 1987 av Gro Harlem Brundtland i FN-rapporten «Vår felles framtid». En videre konsekvens av subsidieri­ng av vindkraft, solceller og elbiler er massemarke­det som skapes. Kostnadene faller kraftig, og snart klarer disse teknologie­ne seg uten subsidier. I

2008 anså vi vindkrafte­n for å vaere en moden teknologi. Likevel er den blitt

41 prosent billigere i 2015 enn den var i

2008. Norge er ideelt for vindkraft, med store arealer med gode vindforhol­d. Elproduksj­onen øker mye sterkere enn økningen i vindstyrke­n.

«Med økningen i utslippene av klimagasse­r vil det bli 200 millioner klimaflykt­ninger i 2050, ifølge FN.»

«Norge er blant landene i Europa med høyest utslipp av klimagasse­r pr. person.»

ULEMPENE VED VINDPARKER begrenses ved at Norge har meget strenge konsesjons­vilkår for vindparker, og svaert mange planer for vindkraftu­tbygging får ikke konsesjon. Alle disse planene skremmer vindkraftm­otstandern­e unødig.

Motstander­e og utbyggere av fornybar og CO2-fri kraft må gå sammen om å veie fordeler og ulemper. Det nytter ikke lenger å skyte på hverandre fra hver sin skyttergra­v, klimautvik­lingen er for viktig for det. Også i Norge har vi et globalt ansvar.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? STRENG GODKJENNIN­G: Ulempene med vindparker begrenses ved at Norge har strenge konsesjons­vilkår for vindparker, og svaert mange utbyggings­planer får ikke konsesjon. Men alle disse planene skremmer vindkraftm­otstandern­e unødig, skriver innsender.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE STRENG GODKJENNIN­G: Ulempene med vindparker begrenses ved at Norge har strenge konsesjons­vilkår for vindparker, og svaert mange utbyggings­planer får ikke konsesjon. Men alle disse planene skremmer vindkraftm­otstandern­e unødig, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway