Bergens Tidende

Vi trenger et IT-universite­t i Bergen

- KAI A. OLSEN

Det er ikke nødvendig å vente på at noe skal skje i Oslo først.

Professor II, Institutt for informatik­k, Universite­tet i Bergen

I1900 VEDTOK STORTINGET Å BYGGE en teknisk høyskole i Trondheim. Den dagen ble det flagget i byen. Det hadde en all grunn til. Helt fra oppstarten i 1910 og frem til i dag har NTH, senere NTNU, markert Trondheim som teknologih­ovedstaden i Norge. Det har gitt mange arbeidspla­sser, stor studenttil­strømming og mange teknologib­edrifter. Betydninge­n dette miljøet har hatt for Trondheim, kan ikke overdrives.

Kan vi få til noe lignende i Bergen? Ikke en teknisk høyskole, men et eget universite­t for informasjo­nsteknolog­i (IT).

IT ER EN GENERELL TEKNOLOGI som virker inn på alle områder. Alle arbeidspla­sser er berørt, også privatlive­t vårt. Spennvidde­n er stor, og for å utvikle gode løsninger, trenger en fagfolk på mange områder. En helse-app, for eksempel, skal ha databaser i bunn, kommunikas­jonsløsnin­ger, sikkerhets­systemer og - helt sentralt - gode løsninger ut mot pasientene. Siden ingen kan beherske alle disse områdene, trenger vi team av spesialist­er som jobber sammen. Da må vi bygge slagkrafti­ge undervisni­ngsog forsknings­miljøer.

Ved Universite­tet i Bergen er ITmiljøene delt på tre fakulteter og tre institutte­r. Vi har informatik­k som har sitt utspring i det matematisk-naturviten­skapelige miljøet, informasjo­nsvitenska­p fra det samfunnsvi­tenskapeli­ge miljøet og digital kultur som ligger under det humanistis­ke fakultetet. I ALLE ÅR HAR EN ARBEIDET for å samle informatik­k og informasjo­nsvitenska­p. En sammenslåi­ng av disse miljøene har støtte fra fagfolkene begge steder og fra studentene. I et fag som utvikler seg raskt, er det viktig å bygge større miljøer. Nye tema kommer til, og det er ressursløs­ing om en må håndtere dette flere steder slik en gjør i dag.

Motstanden mot sammenslåi­ng er imidlertid stor. Flyttes alt til det matematisk-naturviten­skapelige fakultetet, vil det samfunnsfa­glige miste studenter og inntekter. Kanskje er en også redd for at avstanden til IT-folkene blir lengre.

DET HAR GÅTT MANGE ÅR uten noen som helst bevegelse. En har forsøkt å samarbeide om studier uten at dette har vaert noen suksess. En komité har forslått at en samler miljøene på ett sted. Det ønsker også digital kultur. En kan imidlertid stille spørsmål om samlokalis­ering er tilstrekke­lig. Skal studentene få full uttelling av dette, må institutt- og fakultetss­trukturen bli usynlig. Først da kan de velge fag fritt – uavhengig av hvilket institutt som gir faget. Det vil vaere vanskelig å oppnå uten en enhetlig struktur.

Uansett, mens en sammenslåi­ng av IT-miljøene på universite­tet er viktig, er det kanskje ikke tilstrekke­lig til å sette Bergen på kartet i IT-sammenheng? Vi har sterke konkurrent­er i Trondheim og Oslo, der miljøene allerede er samlet. Samtidig møter vi en stadig sterkere konkurrans­e fra store forsknings- og undervisni­ngsmiljøer ute i verden. Kanskje vi skal se til København?

I GAMLE DAGER KOM DE NYE IDEENE fra kontinente­t, via København og etter hvert til Oslo, langt senere ut over landet. I dag bør vi kunne koble oss mer direkte til det som skjer ute, og vi trenger absolutt ikke vente på at noe skal skje i Oslo først. I 1999 etablerte en IT-Universite­tet i København, opprinneli­g IT-Høyskolen. De har i dag mer enn 2000 studenter og gir utdanning innen IT på alle nivåer. De er etablert i en moderne bygning i Ørestad, ikke langt fra en av campusene til Københavns Universite­t.

NÅ ER IKKE TANKEN Å KOPIERE annet enn navnet. IT-universite­tet i København ble etablert i konkurrans­e med de andre universite­tene. Skal vi etablere noe lignende i Bergen, må vi satse på samarbeid og ha med alle miljøene: Universite­tet, Høgskolen på Vestlandet og NHH. Det vil sette Bergen på kartet for denne viktige, altomfatte­nde teknologie­n.

Sammenslåi­ng av alle disse miljøene, hver med sine spesialite­ter, vil gi et tungt og slagkrafti­g IT-miljø både innen undervisni­ng og forskning. Studentene vil kunne velge utdanninge­r fra det praktiske til det teoretiske, og de vil få stor fleksibili­tet til å tilpasse studiet underveis. Bedriftene i Bergen og i resten av landet vil få gode kandidater innen alle spesialite­ter. Med forsknings­tyngden som allerede finnes i disse miljøene vil et samlet IT-universite­t ha store muligheter til å vinne forsknings­bevilgning­er både i Norge og i EU. Ikke minst vil det vaere attraktivt for dyktige forskere.

ANDRE DELER AV DISSE INSTITUSJO­NENE vil også ha fordel av å ha et sterkt IT-miljø i naerheten. Her vil en kunne finne dyktige samarbeids­partnere for digitalise­ringsprosj­ekter innen alle fagområder. Et IT-universite­t må selvfølgel­ig også ha ansvar for å tilby IT-undervisni­ng for studenter på andre fagområder.

Tanken er radikal, men det var det sikkert også å etablere ingeniørut­danningen i Trondheim - utenom de etablerte universite­tene. I dag, når det er viktig å bli sett og hørt også for undervisni­ngsinstitu­sjoner, vil et samlet miljø vaere umulig å overse. Istedenfor at Bergen taper på dette viktige området i forhold til Oslo og Trondheim, vil vi med IT-universite­tet markere at dette kan vi.

Grunnlaget ligger der – nå gjelder det å gripe muligheten.

 ?? FOTO: HELGE SUNDE ?? «DETTE KAN VI»: Istedenfor at Bergen taper på dette viktige området i forhold til Oslo og Trondheim, vil vi med IT-universite­tet markere at dette kan vi. Og alle miljøene må med: Universite­tet i Bergen, Høgskolen på Vestlandet og NHH, skriver innsender.
FOTO: HELGE SUNDE «DETTE KAN VI»: Istedenfor at Bergen taper på dette viktige området i forhold til Oslo og Trondheim, vil vi med IT-universite­tet markere at dette kan vi. Og alle miljøene må med: Universite­tet i Bergen, Høgskolen på Vestlandet og NHH, skriver innsender.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway