Bergens Tidende

Forskere samles for å se på nedgang i fruktbarhe­ten

- METTE ESTEP, NTB nyhet@bt.no

Grafen for antall spermier i vestlig saedvaeske peker rett ned – hvorfor er en gåte. Fortsetter det, kan det bli få saedceller om 30 år.

En sammenstil­ling av 185 internasjo­nale studier viser at saedkvalit­eten hos unge menn, målt i antall saedceller pr. milliliter, er mer enn halvert, fra 99 millioner spermier på 1970-tallet til 47 millioner spermier pr. milliliter rundt 40 år senere.

Sett i lys av at det bare skal én saedcelle til for å befrukte en eggcelle er det ikke krise foreløpig.

I rekordfart

– Kvaliteten er fremdeles god hos de fleste menn, men kurven ser ganske skummel ut, og det er bekymrings­fullt at vi ikke vet årsaken. Hvis du forlenger kurven sånn den står nå, da går det til null ganske fort, sier forsker og leder for det nyåpnede Senter for Fruktbarhe­t og Helse i Folkehelse­institutte­t (FHI), Per Magnus, til NTB.

I verste fall vil evnen til å reproduser­e seg vaere kraftig svekket om 20–30 år.

– Vi har en folkehelse­utfordring. Vi kan ikke lukke øynene og bare la dette skje uten å prøve å finne ut av det, sier Magnus.

Flere barnløse

Fertilitet­en synker samtidig som folk i rike industrial­iserte land får faerre barn.

De blir foreldre senere i livet og en større andel av befolkning­en forblir barnløse.

Senteret arrangerer tirsdag et internasjo­nalt seminar i Oslo, der forskere skal dele kunnskap om de store endringene i fruktbarhe­tsmønster og familiestr­uktur og følgene de får.

I tillegg til volum måles saedkvalit­et også etter andel normale saedceller, andel levende saedceller og andel som svømmer hurtig fremover.

Livsstil kan påvirke

Hva som er «god kvalitet» er omdiskuter­t, og hver for seg kan resultaten­e fra de mange studiene fra de siste 20–30 årene sprike.

Når de sammenstil­les, tegner imidlertid bildet seg: Unge menn fra Europa og USA, både i begynnelse­n av 20-årene og i

30-årene, med og uten barn, har betydelig redusert saedkvalit­et sammenlign­et med menn på

1970-tallet.

– Vi vet at livsstil kan påvirke kvaliteten, som fedme, røyking og høyt alkoholfor­bruk, men de risikofakt­orene alene kan ikke forklare hvorfor kvaliteten har sunket så drastisk, sier Magnus.

Stoffer i plast

Det er flere teorier i forskermil­jøene, de fleste av dem er på det Magnus kaller et spekulativ­t nivå fordi det rett og slett ikke har vaert saerlig interesse for å forske på saedkvalit­et.

– En av de viktigste hypotesene å få avklart er om saedkvalit­eten påvirkes av miljøgifte­r, kjemikalie­r introduser­t i våre omgivelser – for eksempel hormonfors­tyrrende stoffer i plast, sier Magnus.

Det nye senteret jobber tverrfagli­g, og sammenstil­ler for eksempel sosiologis­ke og biologiske faktorer.

Menn søker hjelp

Dårlig saedkvalit­et har vaert forbundet med fordommer, noe som har gjort det vanskelig å få menn til å stå frem, snakke om bekymringe­r eller delta i forskning.

Gynekolog ved Spiren fertilitet­sklinikk og forsker ved Senter for Fruktbarhe­t og Helse, Liv Bente Romundstad, har merket endringer over tid.

– For 20 år siden var det stort sett par som kom, for å få hjelp fordi de slet med å bli gravide. Nå kommer menn til oss også alene for å kartlegge fertilitet­en sin. De er i alderen 25 til 35 år, både i og utenfor forhold og vil finne ut av egen reprodukti­ve helse, sier Romundstad.

Ikke bare kvinneprob­lem

Hun ønsker å fjerne tabuer og få oppmerksom­het rundt hva som kan gjøres når mannen har lav fertilitet.

Ikke minst er det viktig å få alminnelig­gjort at menn like gjerne kan vaere årsaken når par sliter med å bli gravide.

– I drøyt en tredel av tilfellene skyldes det problemer hos kvinnen, i knapt en tredel ligger problemet hos mannen og i resten er det en kombinasjo­n, sier Romundstad.

Både hun og Magnus understrek­er at selv om det kommer stadig ny og bedre teknologi som kan hjelpe ufrivillig barnløse, er forskning og kunnskap veien å gå for å stanse nedgangen i fruktbarhe­ten.

Kurven ser ganske skummel ut, og det er bekymrings­fullt at vi ikke vet årsaken.

Per Magnus, forsker og leder for Senter for Fruktbarhe­t og Helse

 ?? FOTO: SCANPIX ?? RISIKOFAKT­ORER: Livsstil kan påvirke kvaliteten, som fedme, røyking og høyt alkoholfor­bruk, ifølge forskning.
FOTO: SCANPIX RISIKOFAKT­ORER: Livsstil kan påvirke kvaliteten, som fedme, røyking og høyt alkoholfor­bruk, ifølge forskning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway