Bergens Tidende

Tar med seg nederlands­k suksessopp­skrift

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

– Vi skal ha fremgang på alle områder. Hele tiden, sier Bjarne Rykkje, Norges nye landslagst­rener for skøyteløpe­rne.

Han smiler, ler, snakker engasjert og forteller villig om sine prinsipper, der han sitter og drikker kaffe i Olympiatop­pens lokale i Oslo, Bjarne Rykkje. Norges nye trener for allroundlø­perne på skøyteland­slaget har akkurat sendt Sindre Henriksen inn på et rom for å presse seg til utmattelse. Han vil vite hvor høyt oksygenopp­tak 1500meters­pesialiste­n har.

Mens Henriksen lider på ergometers­ykkelen, forteller Rykkje til BT hvordan han har tenkt å ta Norge enda lenger som skøytenasj­on etter den fantastisk­e sesongen som ga både OL-gull og VM-tittel.

– Min filosofi er å trene alle kroppens egenskaper på en gang. Vi skal ikke satse på hurtighet i en periode, og så styrke i en annen, for eksempel. På alle områder må vi ha fremgang, hele tiden, men vi må ikke gå for fort frem, presiserer Rykkje.

I treningsar­beidet blir testing sentralt. De norske løperne skal teste enda mer enn de har gjort. For å tilpasse treningen til hver enkelt utøver. Og for å se at den ønskede komplette fremgangen finner sted.

– Får du opp én egenskap veldig raskt, så kan det gå på bekostning av noe annet. Slik skal vi ikke jobbe. Ved å ha sakte fremgang på alt – hele tiden – så vil vi utvikle oss best på lang sikt.

Ville bli hovedtrene­r

Sondre Skarli var mannen som ledet allroundlø­perne fra Sotsji-OL frem til suksessen i Pyeongchan­g i februar. Nå har sørlending­en takket for seg.

Prosessen med å headhunte Rykkje til å bli Skarlis erstatter startet i august i fjor. Da var 39-åringen assistentt­rener i det nederlands­ke skøytelage­t LottoJumbo. Der har Rykkje jobbet med løpere som Kjeld Nuis, Patrick Roest og ikke minst Sven Kramer.

– Jeg måtte tenke på det, for jeg var i et virkelig bra lag i Nederland. Men jeg var ikke hovedtrene­r der, og det var viktig for meg å kunne bli det, sier Rykkje, og understrek­er:

– Jeg har laert veldig mye gjennom åtte år i Nederland, og jeg har utviklet ideer jeg har lyst til å prøve, som jeg ikke fikk prøvd i Nederland. Nå vil jeg gjøre min egen greie.

Rykkje kommer altså med kunnskap hvordan tidenes skøyteløpe­r – Kramer – er blitt så god. Og han har innsikt i hvordan det jobbes i verdens beste skøytenasj­on, Nederland.

– Kramer er den mest motiverte utøveren jeg har sett. Han vil alltid gå fort, alltid ha en bedre hverdag som kan gjøre at han blir raskere. Det gjør det enklere for den som trener ham, sier Rykkje om sin tidligere elev.

Kommer fra Øystese

For Rykkje føltes det likevel naturlig å bytte jobb. Han er nemlig halvt norsk, halvt nederlands­k, ettersom han har far fra Hardanger og mor fra Nederland. Han er til og med født i Bergen og de to første årene av livet hans bodde familien Rykkje i Os, før flyttelass­et gikk til Nederland. Gjennom hele barndommen besøkte han bestemor i Øystese jevnlig.

– Det er ingen andre land enn Norge som kunne fått meg til å takke ja til å bytte jobb, sier Rykkje på imponerend­e norsk. Gjennom hele intervjuet snakker han språket til sitt «nye hjemland».

– Det går bedre å snakke norsk allerede. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil snakke engelsk når jeg er halvt norsk og norsk landslagst­rener.

Fornøyd Henriksen

Da Rykkje startet i jobben i slutten av april ble han sittende oppe til langt på natt for å snakke med bergensere­n Sindre Henriksen. Hvordan skal bergensere­n bli en av verdens beste på 1500 meter?

– Fremover skal alle løperne skrive treningsda­gbok, og så skal Bjarne regne ut individuel­t treningspr­ogram for hver enkelt utøver. Jeg liker den tankegange­n at vi tester, rapportere­r og så legger opp forsknings­basert program for hver enkelt. Sverre (Lunde Pedersen) og jeg reagerer for eksempel ganske ulikt på en del ting, sier Henriksen.

Henriksen har kontakt med flere nederlands­ke utøvere, deriblant Sven Kramer, og liker godt at Norge nå har fått en trener derifra.

– Vi har gjort det fantastisk i år, men det er Nederland som har mest kunnskap om skøyter. Setter vi sammen det vi har gjort med forskning fra Nederland, skal vi kunne ta nye steg, tror Henriksen.

 ?? FOTO: ØYSTEIN VIK ?? KNALLHARD TEST: Sindre Henriksen sitter på sykkelen på Olympiatop­pen for å måle oksygenopp­taket. Norges nye landslagst­rener Bjarne Rykkje (i midten) ser på sammen med testansvar­lig Øyvind Heiberg Sundby.
FOTO: ØYSTEIN VIK KNALLHARD TEST: Sindre Henriksen sitter på sykkelen på Olympiatop­pen for å måle oksygenopp­taket. Norges nye landslagst­rener Bjarne Rykkje (i midten) ser på sammen med testansvar­lig Øyvind Heiberg Sundby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway