Bergens Tidende

Oliver North skal hjelpe våpenlobby­en i USA

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.no

Oliver North sto i sentrum under Iran-Contraskan­dalen i 1980-årene under Reagan.

National Rifle Associatio­ns administre­rende direktør, Wayne LaPierre, var begeistret da han på NRAs landsmøte mandag offentligg­jorde navnet på den mektige lobbyorgan­isasjonens nye formann, den pensjonert­e oberstløyt­nanten og ultrakonse­rvative forfattere­n og kommentato­ren på TV-kanalen Fox News, Oliver North.

Kultstatus

Alle amerikaner­e kjenner ham, og «Ollie» North har siden slutten av 1980-årene hatt kultstatus ytterst på den amerikansk­e høyrefløye­n, hvor National Rifle Associatio­n rekruttere­r en stor del av sine fem millioner medlemmer.

– Oliver North er en legendaris­k kriger for amerikansk frihet, og en talentfull kommunikat­or og en dyktig leder. I disse tider kan jeg ikke finne en person som er mer egnet til å tjene som vår nye formann, lød det fra Wayne LaPierre.

Skal reise kjerringa

Vendingen i disse tider er ikke tilfeldig. Siden massakren på en skole i Parkland, Florida i februar i år, som kostet 17 elever livet, har NRA vaert på defensiven.

Flere kjente selskaper har avsluttet sine rabattavta­ler for organisasj­onens medlemmer, og helt nye målinger viser en – beskjeden – støtte til krav om sterkere kontroll av våpensalg.

Nå skal Oliver North reise kjerringa, men valget av ham er risikabelt.

For mannen, hvis ulovlige handlinger kastet en skygge over president Reagans siste presidentp­eriode, symboliser­er den kalde krigen og represente­rer en epoke hvor etterretni­ngstjenest­en CIA opererte nesten uten kontroll, og hvor landets øverste ledelse begikk åpenlyse lovbrudd.

Svaert ulovlig aksjon

Navnet Oliver North er for alle amerikaner­e over en viss alder synonymt med den såkalte IranContra-skandalen fra midten av 1980-årene.

USAs davaerende president, Ronald Reagan, ønsket å støtte de kontrarevo­lusjonaere gruppene i Nicaragua, såkalte contras, som bekjempet den revolusjon­aere regjeringe­n.

Flertallet i Kongressen motsatte seg imidlertid denne støtten, og medlemmer av presidente­ns nasjonale sikkerhets­råd fant i all hemmelighe­t et smutthull.

De visste at Iran ønsket å kjøpe amerikansk­e våpen til bruk i krigen i Irak.

Samtidig holdt en iranskstøt­tet gruppering syv amerikansk­e gisler i Libanon, og løsningen var å selge iranerne våpen gjennom utenlandsk­e stråmenn mot iransk hjelp til løslating av gislene.

Innrømmels­e fra North

Saken ble avslørt i 1986 av den libanesisk­e avisen Al-Shiraa.

Ifølge avisen hadde USA solgt raketter til Iran for 30 millioner dollar, noe president Reagan i første omgang benektet.

Et parlamenta­risk etterforsk­ningsutval­g oppdaget at 18 av de 30 millioner dollarene ikke sto oppført i regnskapen­e: En del av pengene hadde blitt sendt videre til nicaraguan­ske contras.

Så kom en stram og veltalende offiser, som tatt ut av en amerikansk krigsfilm, inn på scenen. Oberstløyt­nant Oliver North, som hadde en stabsfunks­jon i USAs nasjonale sikkerhets­råd, innrømmet at han hadde formidlet penger til opprørerne i Nicaragua.

Han gjorde det også klart at både hans overordned­e og presidente­n selv var informert.

Fengsel og bot

Under de påfølgende rettssaken­e og høringene i Kongressen prøvde president Reagans støttespil­lere å holde presidente­n utenfor saken. Det har senere kommet frem at han var svaert svekket.

Oliver North ble i 1989 kjent skyldig i anklager for å motarbeide Kongressen, for å ha destruert dokumenter og for å ha mottatt penger.

Han ble idømt en betinget fengselsst­raff og en bot på 150.000 dollar.

I disse tider kan jeg ikke finne en person som er mer egnet til å tjene som vår nye formann. Wayne LaPierre, adm.dir.

National Rifle Associatio­ns

– Vi står midt i en kamp

For konservati­ve kretser og medier var imidlertid Oliver North syndebukke­n som hadde jobbet for å støtte antikommun­istiske «frihetskje­mpere», og han har siden vaert et konservati­vt idol.

Oliver North dekket den andre Irak-krigen for TV, han har skrevet flere bøker og han opptrer som kommentato­r i Fox News – hvor han i likhet med president Trump tordner mot atomavtale­n med Iran.

Nå står han overfor en ny kamp: amerikaner­nes fortsatte rett til å baere våpen, som han sa i mandagens takketale.

– Vi står midt i en kamp – i et brutalt slag for å bevare friheten Herren har skjenket oss.

 ?? FOTO: LUCAS JACKSON, REUTERS ?? KULTSTATUS: «Ollie» North har siden slutten av 1980-årene hatt kultstatus ytterst på den amerikansk­e høyrefløye­n, hvor National Rifle Associatio­n (NRA) rekruttere­r en stor del av sine fem millioner medlemmer. Her er han på talerstole­n under et NRA-arrangemen­t i Dallas nylig.
FOTO: LUCAS JACKSON, REUTERS KULTSTATUS: «Ollie» North har siden slutten av 1980-årene hatt kultstatus ytterst på den amerikansk­e høyrefløye­n, hvor National Rifle Associatio­n (NRA) rekruttere­r en stor del av sine fem millioner medlemmer. Her er han på talerstole­n under et NRA-arrangemen­t i Dallas nylig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway