Bergens Tidende

Takker Trump, USA og Gud

-

Nord-Koreas løslatelse av tre amerikansk­e fanger er et forsøk på å skape tillit i forkant av toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Nå har Trump bekreftet at toppmøtet blir holdt i Singapore 12. juni.

Enda en stein er blitt ryddet av veien før toppmøtet mellom USA og Nord-Korea, etter at det nordkorean­ske regimet onsdag løslot tre amerikansk­e statsborge­re, som har sittet fengslet i Nord-Korea imellom ett og tre år.

De tre amerikaner­ne ble løslatt mens USAs utenriksmi­nister, Mike Pompeo, var på besøk i Nord-Korea, og kort tid etter kom de med en uttalelse gjennom det amerikansk­e utenriksde­partemente­t.

– Vi vil gjerne uttrykke vår dype takknemlig­het til USAs regjering, president Trump, utenriksmi­nister Pompeo og det amerikansk­e folk for å ha brakt oss hjem. Vi takker Gud og alle familiene og vennene våre, som ba for oss og vår hjemkomst. Gud signe Amerika, den største nasjonen i verden, sa de i fellesskap.

Symbolhand­ling

De tre amerikaner­ne kom torsdag morgen tilbake til USA, og Donald Trump tok imot dem da de landet på flybasen Andrews utenfor Washington.

Foruten at de tre tidligere fangene nå kan nyte friheten, er løslatelse­n deres også en viktig symbolsk handling, som både USA og Nord-Korea på hver sin måte prøver å dra nytte av.

Trump trenger å vise den amerikansk­e offentligh­eten at hans tilnaermel­se til Nord-Korea baerer frukt. Samtidig trenger Nord-Korea å vise Trump at han kan stole på det nordkorean­ske regimet, og at regimet er interesser­t i en opptining av forholdet mellom de to landene.

Ifølge flere medier var en løslatelse av de tre fangene et krav fra Trumps side, hvis han overhodet skulle møte den nordkorean­ske lederen, og derfor kan løslatelse­ne anses som en av Nord-Koreas første reelle innrømmels­er til USA. I fjor døde den amerikansk­e statsborge­ren Otto Warmbier etter å ha sittet fengslet i Nord-Korea, og SørKorea har foreløpig ikke lyktes med å få løslatt seks sørkoreans­ke statsborge­re som også sitter fengslet i Nord-Korea.

120.000 politiske fanger

I tillegg anslår FN at det finnes mellom 80.000 og 120.000 politiske fanger i Nord-Korea, som styret holder samlet i fire eller fem store fangeleire­r under forferdeli­ge forhold.

Det statlige nordkorean­ske nyhetsbyrå­et KCNA kalte i en uttalelse torsdag morgen besøket av den amerikansk­e utenriksmi­nisteren «vellykket»,

 ??  ?? BLE MØTT AV TRUMP: De tre løslatte fangene ble møtte av president Donald Trump ved ankomsten til USA.
BLE MØTT AV TRUMP: De tre løslatte fangene ble møtte av president Donald Trump ved ankomsten til USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway