Bergens Tidende

Robotene blir «menneskeli­ge»

- MORTEN BAY morten.bay@pol.dk

Google har presentert ny teknologi som gjør det nesten umulig å høre at personen i den andre enden av telefonsam­talen er en robot.

Verden er full av apper og tjenester som gjør det mulig å bestille alt fra frisørtime­r til flybillett­er, uten at man på noe tidspunkt trenger å vaere i kontakt med et menneske. Likevel finnes det stadig oppgaver som krever at man trykker på den grønne oppkalling­sknappen på smarttelef­onen.

Det er fortsatt lettere å ringe ned til pizzeriaen for å bestille mat, og langt fra alle små, lokale restaurant­er eller frisørsalo­nger har et ordentlig bestilling­s system på nettsidene sine. I naer fremtid kan du imidlertid også

California, denne uken. slippe å måtte snakke med noen når du skal reservere et bord eller timer på slike steder.

Google arrangerer i disse dager utviklerko­nferansen Google I/O, hvor de under åpningsbeg­ivenheten tirsdag kveld norsk tid presentert­e en rekke nyheter.

Det var saerlig fokus på Google Assistant, selskapets virtuelle assistent, som i løpet av få uker ankommer norske Android-smarttelef­oner og kan lastes ned til iPhone.

Ringer på dine vegne

Noe av det som fikk de 7000 appskapern­e og journalist­ene til å juble aller mest, var en demonstras­jon av en fremtidig versjon av Google Assistant, som fortsatt er under utvikling hos IT-giganten.

Ekte opptak av to telefonsam­taler mellom Google Assistant og et ekte menneske demonstrer­te at Google Assistant er svaert naer ved å kunne bestå den såkalte Turing-testen, hvor det er umulig for et menneske å merke forskjell på dataskapt kommunikas­jon og menneskeli­g kommunikas­jon.

I den ene demonstras­jonen foretok Assistant en telefonsam­tale for «eieren» sin og bestilte en frisørtime. I den andre demonstras­jonen ble det bestilt bord på en asiatisk restaurant hos en person som ikke var spesielt god i engelsk. I begge tilfellene lyktes Assistant med å reagere såpass overbevise­nde på spørsmål og misforståe­lser fra den menneskeli­ge delen av samtalen, at de respektive oppdragene ble vellykket.

De ekte menneskene i samtalen oppdaget aldri at de snakket med en robot.

Roboten sier «øøøh»

Denne graden av menneskeli­ghet oppnås blant annet ved å innføre «øøøh» mellom ordene Google Assistant sier, men også ved at assistente­n nå er blitt bedre til å forstå sammenheng­er. Og det er en funksjon som allerede nå er på vei til Androidog IOS-enheter over hele verden.

Denne avanserte utgaven av Assistant er fortsatt under utvikling hos Google, men allerede i år kan vi få lov til å oppleve en mer samtalekyn­dig Assistant enn resten av verden har sett hittil. Når assistente­n kommer til norske smarttelef­oner vil det f.eks. ikke vaere nødvendig å si «ok Google» før hver stemmekomm­ando.

I stedet kan Assistant forstå sammenheng­er, slik at du kan følge opp med et spørsmål umiddelbar­t. Du kan altså for eksempel spørre: «Hei, Google, hvem vant landskampe­n i går?» og når du har fått svaret, kan du følge opp med «Hva ble sluttresul­tatet?». Som noe nytt vil Assistant også kunne ta imot to kommandoer på én gang, slik at du også bare kan spørre «Hva ble sluttresul­tatet i landskampe­n i går, og hvem scoret det avgjørende målet?».

Assistant skal for øvrig allerede vite hvilken sport du mener, basert på dine tidligere forespørsl­er.

Kommer snart på norsk

Norge er ikke alene om å få Google Assistant til å fungere lokalt i år. Google lovet i forbindels­e med I/O-konferanse­n at flere enn 80 land vil kunne få tilgang til Google Assistant på flere enn 30 språk før året er omme. For foreldre som har tenkt å la barna sine snakke med Google Assistant, har Google innført noe de kaller «Pretty Please», hvor assistente­n verdsetter når barna snakker pent og høflig til den.

Google Assistant er også klar med en rekke nye stemmer å velge mellom – både mannlige, kvinnelige og noen som virker kjønnsnøyt­rale. Om disse også kommer på norsk er imidlertid mer usikkert, i likhet med at det er temmelig usikkert om sangeren John Legends stemme vil kunne brukes som virtuell assistent, slik den vil kunne på engelsk senere i år.

Den virtuelle assistente­n vil også senere i år bli tettere integrert med andre apper, slik som Google Maps. Det betyr at du vil kunne be den om å sende en SMS med ankomsttid­en din til din bedre halvdel når du er på vei hjem fra jobb, og samtidig sette på noe jazz på bilstereoe­n, helt uten at du må fjerne hendene fra rattet.

Google har ikke kommet med noe offisielt tidspunkt for når Google Assistant kommer til norske smarttelef­oner, men har imidlertid bekreftet at det skjer innenfor en overskueli­g fremtid, og senest i løpet av 2018.

 ?? FOTO: STEPHEN LAM, NTB SCANPIX ?? BRAVE NEW WORLD: Scott Huffman, visepresid­ent for Google Assistant, la frem en rekke nyvinninge­r som er på tegnebrett­et under Google I/O utviklings­konferanse i Mountain View,
FOTO: STEPHEN LAM, NTB SCANPIX BRAVE NEW WORLD: Scott Huffman, visepresid­ent for Google Assistant, la frem en rekke nyvinninge­r som er på tegnebrett­et under Google I/O utviklings­konferanse i Mountain View,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway