Bergens Tidende

Strilene skal tvinges til å la bilen stå

-

byvekstavt­ale for Bergen i perioden 2018–2023. Avtalen sikrer blant annet et statlig bidrag på 50 prosent av kostnadene for videre utbygging av Bybanen til Fyllingsda­len. Til gjengjeld forplikter Bergen seg til å oppfylle regjeringe­ns ambisjon om nullvekst i personbilt­rafikken.

Det store statlige bidraget som kreves for å forlenge Bybanen til Fyllingsda­len og Åsane, gjør imidlertid nabokommun­ene usikre på hva som er igjen i potten til dem.

– Jeg ser at det går veldig mye penger til Bybanen, og tenker at det må vaere noe igjen til omegnskomm­unene også. Et bedre kollektivt­ilbud må vaere på plass før en kan snakke om nullvekst. Vi klarer det ikke alene. Det må mer midler på plass, sier Fjell-ordfører Bjorøy.

Hun sier at det i dag er altfor vanskelig å ta bussen i distrikten­e.

– Det blir for mye bytting, og da er det ikke noe alternativ. Og så må rutene gå til andre steder enn Bergen sentrum. Mange etterspør direkterut­e til Fyllingsda­len via Knappentun­nelen. Å reise til byen først, og så bytte buss, blir for tungvint.

Forventer egeninnsat­s

Statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet, Anders Bjørnsen Werp, (H) vil ikke svare på hvor store økonomiske bidrag de fire strilekomm­unene kan forvente.

– Regjeringe­ns utgangspun­kt er at alle skal vaere vinnere og høste god effekt av avtalen. Samtidig forventer vi betydelig egeninnsat­s fra disse kommunene.

Werp er krystallkl­ar på at selv om befolkning­en øker, så skal veksten i trafikken vaert null eller mindre.

– Resultatet blir saerdeles viktig. Hvis en ikke når nullvekstm­ålet, så bidrar ikke staten. Da må vi bruke pengene andre steder, sier Werp, som ikke har noen illusjoner om at dette blir enkelt.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? BÅT: Kapasitete­n på Askøybrua er snart sprengt, så det haster med å få på plass et bedre kollektivs­ystem, mener Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap). Han tror mest på elektriske hurtigbåte­r.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE BÅT: Kapasitete­n på Askøybrua er snart sprengt, så det haster med å få på plass et bedre kollektivs­ystem, mener Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap). Han tror mest på elektriske hurtigbåte­r.
 ??  ?? DOBLE SIGNALER: Os-ordfører Marie Bruarøy (H) feirer gjennomsla­get på den nye tunnelen i Endelausma­rka med å ta en selfie sammen med varaordfør­er Laila Reiertsen (Frp). Nå krever regjering
DOBLE SIGNALER: Os-ordfører Marie Bruarøy (H) feirer gjennomsla­get på den nye tunnelen i Endelausma­rka med å ta en selfie sammen med varaordfør­er Laila Reiertsen (Frp). Nå krever regjering

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway