Bergens Tidende

Vil ha et Strax-hus i alle bydeler

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Ann Kristin Ramstrøm og Cecilie Wroldsen mener miljøet rundt Strax-huset hardner til. De krever at Bergen kommune tar affaere.

Fredag kveld ble en mann sendt til sykehus etter at han skal ha blitt knivstukke­t i undergange­n ved Straxhuset. Politiet har pågrepet to personer. Mannen er lettere skadet.

–Det er alvorlig og trist, og vi håper det går bra med ham. Nå føler vi et sterkt ubehag over det som skjer rundt Strax-huset. Daglig ser vi unge mennesker svaert ruset. Jeg har til og med sett gravide jenter her. Hjertet mitt blør for dem, sier Ann Kristin Ramstrøm, leder av interesseo­rganisasjo­nen Initiativ: Laksevåg.

– Få tør gå

Sammen med Cecilie Wroldsen møtte hun BT lørdag formiddag ved undergangs­tunnelen i Michael Krohns gate. På motsatt side av gaten er rusmisbruk­ere utenfor Strax-huset. Begge kvinnene understrek­er at de synes synd på de rusavhengi­ge.

– Vi er opptatt av situasjone­n deres, og så taler vi alle som bor i områdets sak. Strax-huset er et lavterskel­tilbud. Det burde ha vaert et Strax-hus i alle bydeler, av hensyn til både rusmisbruk­ere, beboere og naeringsli­v. Det er helt feil å legge et slikt lavterskel­tilbud til en enkelt bydel. Belastning­en blir for stor for alle, mener Ramstrøm.

Cecilie Wroldsen er med i undergrupp­en Naermiljø og rus i Initiativ: Laksevåg. Hun forteller om økende frykt blant beboere.

– Det er få som tør å gå gjennom tunnelen. Mange krysser heller fire felt i Michael Krohns gate, og det er jo farlig i seg selv. Barn tør ikke ferdes i området. Eldre kjenner på det samme, sier hun.

Fanebaerer i Nordnaes

Noen meter unna venter Yngvar Rydland på bussen. 87-åringen bor på Nygård og ferdes sjelden ved Strax-huset. Ved siden av ham sitter rusmisbruk­ere i busskuret.

– Jeg synes synd på dem som bruker stoff, men de har dessverre valgt det selv. Det er trist. – Er du redd for å vaere her? – Nei. Jeg er eldste nålevende fanebaerer i Nordnaes Bataillon. Jeg har vaert med på litt av hvert.

– Vi føler et ubehag

Wroldsen og Ramstrøm forteller at den sentrumsna­ere beliggenhe­ten var en av grunnene til at de bosatte seg på Laksevågsi­den. Spaserture­n til sentrum har på mange måter mistet sin sjarm.

Da BT var der lørdag, lå en mann og sov i en trapp, flere unge var svaert ruset og utagerende. I undergange­n var det oppkast og luktet urin. Vi så flere sprøyter, bosset fløt.

– Miljøet har hardnet til, sier en.

Flere andre ønsket ikke å snakke med BT og vendte ryggen til.

– Utrygghete­n er merkbar og større enn tidligere i området ved og rundt Strax-huset. Vi føler ubehag og ser mye rart. Alt snakket om å avkriminal­isere narkotika virker en smule merkelig, for her hos oss er det i praksis legalisert. Folk står og selger dop, forhandler pris og mottar penger åpenlyst. Det er situasjone­r som kan komme ut av kontroll, men ingen ser ut til å bry seg, sier Ramstrøm.

De synes politiet gjør for lite, men påpeker at det er Bergen kommune som har ansvaret for at Strax-huset havnet her. Målet deres er at husleiekon­trakten ikke fornyes når den utløper i 2027.

– Kommunen ser ikke ut til å bry seg om oss, men vi kommer til å kjempe for at Strax-huset forsvinner herfra og ut i de enkelte bydelene.

– Skal ikke vaere slik

– Jeg forstår beboernes frustrasjo­n, men Strax-huset vil ligge der det ligger i uoverskuel­ig

Erlend Horn, byråd

fremtid. Så synes jeg vi gjør mye for å bedre situasjone­n i området. Vi satser på lekeplasse­r og skoler, vi legger et lavterskel­tilbud til Eidsvåg. Det er MO-senter både på Wergeland og Nesttun, og Kirkens Bymisjon har tilbud i sentrum, sier Erlend Horn, byråd med ansvar for rusfeltet.

Han lover at det skal gjøres mer for å begrense dagens russcene.

– Det skal ikke vaere slik det er i dag, og det som skjedde fredag er alvorlig og nå politisak. Vi vet det er et røft miljø, men det er nulltolera­nse for vold.

 ??  ?? TIL SYKEHUS: En mann ble kjørt til sykehus etter at han skal ha blitt knivstukke­t i undergange­n ved Straxhuset fredag kveld.
TIL SYKEHUS: En mann ble kjørt til sykehus etter at han skal ha blitt knivstukke­t i undergange­n ved Straxhuset fredag kveld.
 ??  ?? KRITISKE: Cecilie Wroldsen (til v.) og Ann Kristin Ramstrøm er kritiske til det som skjer ved Strax-huset.
KRITISKE: Cecilie Wroldsen (til v.) og Ann Kristin Ramstrøm er kritiske til det som skjer ved Strax-huset.
 ??  ?? VED STRAXHUSET: Yngvar Rydland er 87 år, men ikke redd.
VED STRAXHUSET: Yngvar Rydland er 87 år, men ikke redd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway