Bergens Tidende

Er du blant dem som glemmer hvordan bunadsølve­t skal pusses mellom hver gang? Her er tipsene.

- KATHRINE HUMBERSET kathrine.humberset@schibsted.no

Hege Andresen, daglig leder i Den Norske Husfliden, svarer på fem spørsmål om pussing og oppbevarin­g av bunadssølv.

Hvordan skal bunadsølv pusses for å få et best mulig resultat?

– Er sølvet blitt mørkt av oksidering, kan du vaske bunadsølve­t selv. Bruk da en liten, myk børste eller klut og varmt såpevann. Tilsett noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Dette vil friske opp glansen i bunadssølv­et. Etter en del år trenger gjerne sølvet en grundigere oppussing som du kan få gjort hos noen gullsmeder.

Hva må man unngå?

– Bruk aldri sølvdipp beregnet for annet sølv, dette vil ødelegge bunadssølv­et og gjøre det matt og glansløst i fargen over tid.

– Ha aldri gummistrik­k

eller skumgummi i naerheten av der sølvet blir oppbevart. Dette vil få sølvet til å oksidere og bli mørkt.

Hvor lang tid bør man sette av til pussingen?

– Ca. 20–30 min, men dette avhenger av hvor mye sølv du har, spesielt påsydd sølv tar lengre tid å pusse. Påsydd sølv kan du pusse på bunaden ved å bruke en plate som er beregnet på dette. Denne beskytter stoffet mot pussemidde­l.

Hvordan skal bunadsølve­t oppbevares når det ikke brukes?

– For at sølvet skal holde seg fint og staselig, må det oppbevares riktig. Gå gjerne over sølvet først med lett fuktig klut etter bruk, dette for å fjerne eventuell støv og skitt.

– Det beste er å pakke det bort i plastposer, som igjen må oppbevares mørkt og tørt, slik at det ikke kommer luft til. Før du legger sølvet i plastpose, er det viktig at sølvet er hundre prosent tørt. En hårføner er ypperlig til dette formålet.

Hvor ofte bør bunadsølve­t pusses?

– Hver gang bunaden skal brukes er det lurt å gå over knapper og maljer på bunaden med en pusseklut som er beregnet på bunadsølv. Da tar du bedre vare på glansen i sølvet og jobben er gjort på noen minutter. Gå alltid over med en fuktig klut slik at det ikke sitter igjen pussemidde­l på sølvet.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? RENT OG PENT: Zalo og salmiakk er som regel det eneste du trenger for å få skinnende søljer til bunaden.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX RENT OG PENT: Zalo og salmiakk er som regel det eneste du trenger for å få skinnende søljer til bunaden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway