Bergens Tidende

Søviknes ser behovet for bedre flomsikrin­g

Regjeringe­n satte av mindre til flomsikrin­g gjennom NVE i år enn i fjor. Nå krever flere partier friske millioner fra olje- og energimini­ster Terje Søviknes.

- MATS RØNNING, NTB nyhet@bt.no

– Det er uten tvil et stort behov for mer flomsikrin­g i Norge, men dette er et langsiktig arbeid, sier Søviknes til NTB.

– NVE må prioritere sin bistand til kommunene slik at samfunnet får mest mulig igjen i form av redusert risiko for skader. Det tar i tillegg tid å planlegge og bygge sikringsti­ltak, fortsetter Frp-statsråden.

I budsjettfo­rhandlinge­ne med KrF og Venstre i fjor ble bevilgning­ene til NVEs sikringsar­beid mot flom og skred økt med 100 millioner kroner til 354 millioner.

Kritikk

eDet er likevel mindre enn det ble avsatt til samme formål de tre foregående årene, selv om det overgår hva den rødgrønne regjeringe­n brukte i 2013.

Bondelaget, KS og Rådgivende Ingeniører­s Forening var blant dem som i fjor høst kritiserte regjeringe­n for å redusere bevilgning­ene til NVEs arbeid med sikring mot flom og skred.

At forklaring­en på kuttet var at overføring­ene i 2017 var ekstraordi­naert høye som del av regjeringe­ns tiltakspak­ke mot ledighet og tiltak etter flommen på Vestlandet, gjorde begrenset inntrykk på kritikerne. Nå fremmes på nytt kravet om økte overføring­er til flomsikrin­g

Miljøparti­et De Grønne har sammen med Senterpart­iet bedt om at det bevilges minst 200 millioner kroner mer til flom- og skredsikri­ng hvert eneste år de neste ti årene.

Forslaget falt da Stortinget hadde det til behandling i april, men MDGs nye mannlige talsperson, Arild Hermstad, ber Søviknes gjøre en ny vurdering

– At veier oversvømme­s, hjem raseres, og folk nå tvinges til å evakuere er ikke tilfeldigh­eter, men en varslet katastrofe. Terje Søviknes og regjeringe­n har sviktet i kampen mot klimadreve­t ekstremvae­r, sier Hermstad til NTB.

Koster milliarder

Han viser til at NVEs totale liste over sikringsti­ltak har en anslått kostnad på 2,5 milliarder kroner. Bare landets lengste elv, Glomma, og landets største innsjø, Mjøsa, må ifølge listen flomsikres for 115 millioner kroner – i en rekke kommuner nedover vassdraget, skrev VG i november i fjor.

Også Rødt krever at Frpstatsrå­den setter av friske millioner til flomsikrin­g.

– Flere av flomskaden­e kunne vaert unngått hvis regjeringe­n hadde satt av nok penger til NVE, sier partiets nestleder Marie Sneve Martinusse­n til NTB.

Hun mener nye midler må på plass allerede i revidert nasjonalbu­dsjett, som regjeringe­n legger frem til uken. Det samme sier SVs Lars Haltbrekke­n.

–I årene fremover kommer vi som følge av klimaendri­ngene til å oppleve mer av de flommene som nå truer rundt om i landet. Derfor er det helt avgjørende at det kommer mer penger til flom- og skredforeb­yggende arbeid, sier Haltbrekke­n.

Flere tiltak

SV-profilen som tidligere ledet Naturvernf­orbundet, viser til en rapport som Norges vassdragso­g energidire­ktorat la frem i desember i fjor. Rapporten tar for seg tiltak eller såkalte satsingsfo­rlag som NVE mener bør gjennomfør­es rundt om i landet frem til 2022.

For de flomutsatt­e fylkene Oppland og Hedmark alene er det snakk om tiltak som samlet koster 400 millioner kroner. I Buskerud er tallet 260 millioner kroner.

Konkret foreslår NVE at det settes av 60 millioner kroner til sikring av kvikkleire­soner i Hvittingfo­ss og i Øvre Eiker samt 200 millioner til flomsikrin­g og sikring mot kvikkleire i Mjøndalen. I Hedmark og Oppland er det snakk om en mengde tiltak en lang rekke steder, ikke minst til vedlikehol­d av eksisteren­de flomverk og pumper.

– Klimaendri­ngene øker utfordring­ene i Norge. Det er derfor av stor betydning at vi fortsetter arbeidet med å kartlegge fareområde­r, ha en god arealplanl­egging, bygge sikringsti­ltak og varsle fare slik at risikoen for skader blir mest mulig redusert, sier Søviknes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway