Bergens Tidende

Historien om kompisene

I årevis har den tidligere tyske kansleren Gerhard Schröder vaert bestevenne­r med Russlands Vladimir Putin. Det har gitt tyskeren flere lukrative toppstilli­nger. I hjemlandet er imidlertid Schröders lobbyvirks­omhet for Putin i ferd med å bli en stadig stø

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

På forreste rekke, foran 5000 gratulante­r i Kreml, hvor hans beste venn, Vladimir Putin, for fjerde gang skulle innsettes som president, gjorde den tidligere tyske kansleren, Gerhard Schröder, seg klar til en hjertelig gratulasjo­n. Flankert av lederen av den russiske ortodokse kirken, patriarken Kirill 1 i forgylt ornat, Russlands statsminis­ter Dmitrij Medvedev og en tidligere offiser i Stasi, nå direktør for gasslednin­gen Nord Stream.

Da gjestene fikk lov til å gå løs på den russiske presidente­n var Gerhard Schröder nummer to, kun overgått av patriarken i gyllent ornat. Tyske Gerhard lot begge hendene sine omfavne den utstrakte hånden fra russiske Vladimir.

Samtidig ble 1600 mennesker, som demonstrer­te utenfor mot den gjeninnsat­te presidente­n, pågrepet. Blant dem var Aleksej Navalnyj, en av Putins mest kjente og modige motstander­e.

– Burde sagt ifra

– Hvilken vanaere å se Gerhard Schröder i forreste rekke ved Putins innsettels­e. De tyske sosialdemo­kratene må skamme seg, skrev det tyskfødte medlemmet av den svenske Riksdagen, Marie Weimer fra Liberalern­a, på Twitter.

De tyske sosialdemo­kratene, som Gerhard Schröder var kansler for i syv år inntil 2005, forble tause etter mandagens seremoni. Annalena Baerbock, som er en av to ledere i partiet De grønne, skar imidlertid igjennom på Twitter.

– Han burde klart og tydelig påtale Russlands demokratis­ke mangler i stedet for å sitte på

eførste rekke som en ukritisk beundrer.

Selv sa Gerhard Schröder ingenting. Han har for lengst sagt hva som skal sies om vennskapet med Putin:

– Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke ville snakke om det. Vennskap handler også om at man ikke uttaler seg offentlig om dem, sa han.

Hvis Gerhard og Vladimir, som har kjent hverandre siden førstnevnt­e ble kansler i Tyskland, bare var private venner, hadde det neppe forårsaket såpass mye irritasjon og frustrasjo­n i Schröders hjemland.

Men siden den sosialdemo­kratiske kjempen i kraft av sitt forhold til Putin har skaffet seg lukrative og høytlønned­e toppstilli­nger i Russland, hvis synspunkte­r han ivrig forfekter – stikk i strid med linjen i sin egen regjering, EU og sitt eget parti – er hans varme forbindels­e til toppen i Kreml problemati­sk og ubehagelig for tyskerne.

Faren drept av russere

Den 4. oktober 1944 falt Gerhard Schröders far i Romania, skutt ned av Den røde haer under de tyske styrkenes tilbaketog fra Østfronten. Som politiker knyttet Gerhard Schröder, som vokste opp i stor fattigdom, naere bånd til Russland, hvorfra han med en tidligere kone har adoptert to barn.

I et TV-portrett har Gerhard Schröder tidligere forklart at «Tyskland har et historisk ansvar for at 25 millioner russere mistet livet på grunn av NaziTyskla­nd», og at han mener det er «fatalt» å sammenlign­e Putin med Adolf Hitler.

Vennskapet med Vladimir Putin ble grunnlagt i 2001, da de to statsleder­ne sammen tok initiativ til Petersburg­er Dialog, et nettverk mellom russiske ledere og tyske politikere og forretning­sfolk.

De to alfahannen­e var så naere og samtalene så intense, at de knapt oppdaget at en brann hadde brutt ut i Putins sauna da de tilbrakte en svett stund sammen.

– Jeg ropte til Gerhard at vi måtte ut – raskt. «La meg drikke ferdig ølen min», svarte han. Jeg tenkte at han var gal, for hele bygningen brant. Og hva gjorde han: Drakk opp ølen sin! Ja, Gerhard er den typen, har Vladimir Putin fortalt om sin gode kamerat.

Uvenn med Merkel

Da Gerhard Schröder i 2005 tapte vaglet i Tyskland til Angela Merkel og hennes CDU, nektet en trassig macho-kansler å se realiteten i øynene på valgkvelde­n. Hans patroniser­ende oppførsel overfor den seirende kvinnen på TV opprørte velgerne.

– Jeg har alltid hatt lyst til å medvirke i et TV-innslag som ble et fenomen – og det lyktes, har Gerhard Schröder senere sagt i et forsøk på å pakke inn opptredene­n sin i humor.

Det var imidlertid tydelig at den påtatt folkelige ekskansler­en med tilnavnet «Genosse der Bosse» (Sjefenes kamerat – som antyder de neoliberal­e synspunkte­ne, Schröder etter mange sosialdemo­kraters oppfatning represente­rte) hadde utspilt sin rolle i tysk politikk og aldri ville bli venner med Merkel.

Igjen sto ettermaele­t etter en storskryte­nde og arrogant kansler, hvis viktigste triumf var innføringe­n av de omstridte Hartz-sosialrefo­rmene, som på den ene siden er grunnlaget for Tysklands senere økonomiske soliditet og eksportsuk­sess, men

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway