Bergens Tidende

Håpet lever for MDG

MDG har ikke klart å bli den markante stemmen i norsk klima- og miljøpolit­ikk man kunne forvente. Men det er ikke for sent.

-

MILJØPARTI­ET DE GRØNNE (MDG) er blitt stadig mer synlig i norsk politikk. Fem år etter at partiet ble valgt inn på Stortinget, har likevel ikke partiet blitt en så markant stemme man kanskje kunne forvente.

Det er gjennom byrådssama­rbeidet i Oslo MDG har fått mest makt, og det er først og fremst der partiet setter et tydelig fotavtrykk. I nasjonale saker strever partiet med å markere seg sterkt nok, noe som vises igjen i at oppslutnin­gen ikke har økt nevneverdi­g de siste årene.

Kompromiss­løsheten, illustrert med lovnaden om å stemme ned enhver regjering som åpnet for ny oljeleting, har gjort MDG irrelevant i alle spørsmål om regjerings­samarbeid.

DET ER KANSKJE et rakrygget standpunkt å ta, men bidrar neppe til å redde kloden. Nyvalgt talsperson, Arild Hermstad fra Bergen, ser ut til å ha en annen og mer fornuftig tilnaermin­g enn sin forgjenger Rasmus Hansson i fjorårets valg.

I helgen gikk landsmøtet inn for å forby engangsart­ikler av plast og ha plastfrie fotballban­er innen 2020. Skal MDG klare å komme seg over sperregren­sen ved neste stortingsv­alg, må partiet eie de største klima- og miljøpolit­iske sakene, som kampen mot marin forsøpling. Men her er allerede flere andre partier på ballen.

Muligheten for MDG ligger i at det nå er større engasjemen­t for eksempelvi­s kutt i plastforbr­uket, og at det kan øke den generelle interessen for miljøvern.

Det som til dels skiller MDG fra øvrige partier, er viljen til å ta i bruk sterke politiske virkemidle­r for å nå klimamålen­e. Individers dårlige samvittigh­et er ikke tilstrekke­lig for å endre handlemøns­tre.

MEN MDG HAR også en problemati­sk forkjaerli­ghet for forbud som en løsning, også der målet kan nås på annet vis.

Det mest håpefulle som har skjedd i MDG den senere tiden, er det klare standpunkt­et for EUs energisama­rbeid ACER. Ja, det utløste interne konflikter, men partiet har fått omtrent like mange nye medlemmer som det mistet de siste månedene.

I ACER-saken viste partiet at det evner å ta et selvstendi­g standpunkt, hevet over den norske EU-debatten, og å stå for det som tjener klimaet best. MDG fremsto som fornuftens røst, i en ellers forvirrend­e ACERdebatt.

Slik bør partiet fortsette. Det er fortsatt åpent om partiet vil vokse, stagnere eller forsvinne, men det ligger også et håp for partiet om å bli et viktigere parti i tiden som kommer. GLADDAG: Becky Ogwu Hesjedal har tatt turen fra Os til Bergen for å kjenne på hvordan byen lukter i solen. – Jeg blir så glad av å vaere i Bergen når solen skinner, sier hun.

Men MDG har en problemati­sk forkjaerli­ghet for forbud som en løsning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway