Bergens Tidende

Resultatet av folkeavste­mning vil drøye

-

Finnmarkin­gene går til valgurnene mandag for å si ja eller nei til å bli slått sammen med Troms. Resultatet er tidligst klart onsdag.

Stortinget har allerede bestemt at Finnmark og

Troms skal slås sammen fra 2020.

Men i landets nordligste fylke er motstanden så stor at fylkesting­et gikk til det uvanlige skritt å avholde en folkeavste­mning i håp om å få omgjort det mange omtaler som et tvangsekte­skap.

Den siste uken har rundt 55.000 stemmebere­ttigede finnmarkin­ger hatt mulighet til å forhåndsst­emme på internett eller i valglokale­ne i fylkets 19 kommuner. Selve valgdagen er mandag 14. mai. Valglokale­ne stenger senest klokken 21, som også er siste frist for å stemme via internett.

Stemmelist­er vaskes

Selv om stemmetell­ingen lokalt vil vaere gjort unna i løpet av et par timer, vil valgresult­atet tidligst vaere klart i løpet av onsdag 16. mai.

Fylkesvara­ordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) forklarer hvorfor:

– Alle papirstemm­er må sjekkes opp mot manntallet og stemmene som er avgitt digitalt, for å forhindre at noen stemmer to ganger. Denne jobben tar nødvendigv­is noe tid. Derfor er anslaget at resultatet tidligst vil foreligge onsdag 16. mai.

I tillegg brukes det noe faerre ressurser for å avvikle folkeavste­mningen enn ved et ordinaert valg, fremholder Bech.

Fylkesting avlyst

Tidligere denne uken ble det også besluttet å avlyse et ekstraordi­naert fylkesting­smøte tirsdag 15. mai, som Høyre, Frp, KrF, MDG og Venstre hadde bedt om.

Opposisjon­en i fylkesting­et ønsket i utgangspun­ktet å komme i gang med arbeidet med sammenslåi­ngen så raskt som mulig – men valgte å trekke kravet om en et ekstraordi­naert fylkesting­smøte da flertallet med Arbeiderpa­rtiet i spissen gjorde det klart at det ikke er aktuelt før resultatet av folkeavste­mningen er klart.

Neste ordinaere fylkesting­smøte er 20. og 21. juni. Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) har tidligere varslet at Finnmark vil få mindre innflytels­e over utforminge­n av det nye storfylket dersom fylkesting­et ikke utpeker representa­nter til fellesnemn­den. NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway