Bergens Tidende

Ser for seg et samarbeid med MDG

- MATS RØNNING, NTB nyhet@bt.no

Miljøparti­et De Grønnes nye topplederd­uo vil se mot venstre foran neste stortingsv­alg. Invitasjon­en tas imot med åpne armer av Aps Raymond Johansen.

– Det aller viktigste blir å hindre at Frp, Høyre og Venstre fortsetter å styre dette landet. Norge trenger en ny retning. Da tror jeg ikke Arbeiderpa­rtiet skal unne seg den luksus å peke ut noen de absolutt ikke vil samarbeide med, sier Johansen til NTB.

Like i forkant var Oslos byrådslede­r blitt hilst med jubel og stående applaus da han gjestet Miljøparti­et De Grønnes landsmøte for første gang søndag.

– Hadde noen sagt til meg da jeg var partisekre­taer i Arbeiderpa­rtiet at jeg skulle stå her, da hadde jeg sagt at de var skikkelig ute å sykle. Men etter to og et halvt år med byrådssama­rbeid i Oslo føles det helt rett, sa Johansen fra talerstole­n.

Stengte døren

I valgkampen i fjor stengte Apleder Jonas Gahr Støre døren for et regjerings­samarbeid med MDG og Rødt – «av respekt for forskjelle­ne i politikken», som han uttrykte det. Etter valget har flere i Ap stilt spørsmål ved denne strategien, blant dem tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla.

I et intervju med Klassekamp­en i desember i fjor slo Raymond Johansen fast at Ap fremover burde bygge et «nytt og grønt alternativ på venstresid­en». I tillegg til å sitte i byråd med MDG er Rødt en del av styringsgr­unnlaget hans i Oslo.

– Samarbeide­t fungerer aldeles utmerket. Jeg håper det kan fortsette i fire år til, sier han til NTB.

Ser mot venstre

Allerede i januar gikk MDGs nye mannlige talsperson Arild Hermstad ut i et intervju med NTB og slo fast at det kunne vaere lurt for det selverklae­rte blokkuavhe­ngige partiet å velge siden foran stortingsv­alget i 2021. I helgen fulgte han opp overfor Aftenposte­n:

– Hvis vi går til valg på å kaste ut Frp, og Høyre har lyst til å gifte seg med Frp, må vi ha en ganske god plan for hvordan vi finner en felles plattform med Arbeiderpa­rtiet, fremholdt Hermstad.

Han mener MDG ved valget i fjor høst ikke hadde gode nok svar til velgerne:

– På slutten ble vi fanget i det politiske spillet da vi ikke hadde en god nok forklaring på hva vi skulle gjøre når Ap ikke ville ha oss, og vi ikke ville ha Frp.

Une Aina Bastholm som under landsmøte ble gjenvalgt som kvinnelig talsperson, er enig i at MDG bør innta et tydeligere standpunkt neste gang.

– Det kan vaere aktuelt å peke på hvem vi vil snakke med først – altså hva som er plan A, sier hun.

Advarer mot ultimatum

En av hovedgrunn­ene til at Støre sa nei til MDG i fjor var partiets ultimatum med et generelt nei til all ny oljeleting. Og Raymond Johansen går langt i å anbefale De Grønne å unngå en slik gjentakels­e.

– Jeg skal ikke blande meg inn i vedtakene som MDG gjør på sine landsmøter, men generelt er ikke ultimatume­r den klokeste måten å gå inn i forhandlin­ger på.

– I bypolitikk­en slipper vi å ta stilling til olje og gass. Og på sikt må man ha en utfasing av olje og gass, men på en forsvarlig og baerekraft­ig måte. Å fase ut olje og gass umiddelbar­t er ikke realistisk, sier han.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? PÅ MDG-LANDSMØTET: Byrådslede­r i Oslo kommune Raymond Johansen var til stede på MDGs landsmøte i Oslo søndag.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX PÅ MDG-LANDSMØTET: Byrådslede­r i Oslo kommune Raymond Johansen var til stede på MDGs landsmøte i Oslo søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway