Bergens Tidende

Strakstilt­ak mot fiskedøden i Ekso

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no PER LINDBERG ANDERS HAGA

Lørdag fant dykkere død ungfisk i lakseelven Ekso etter et uhell i kraftverke­t. BKK setter i gang flere strakstilt­ak etter hendelsen.

– Dette kunne ikke ha skjedd på et verre tidspunkt. Smolten er på vei ut akkurat nå. Dette kan ha tatt livet flere årsklasser av laksen som lever i Ekso, både yngel, smolt og voksen fisk, sier Gry Walle.

Hun er rådgiver ved Miljøverno­g klimaavdel­inga hos Fylkesmann­en i Hordaland. Fisken i elven i Eksingedal­en døde som følge av noe en kan sammenlign­e med dykkersyke.

– Aldri slikt omfang

Vanninntak­et til kraftverke­t i Ekso ligger i Nesevatnet. Der er en rist som skal forhindre at gjenstande­r kommer inn i kraftverke­t. Den gikk tett.

Det kom dermed mindre vann inn i kraftverke­t, som gikk for fullt. Resultatet ble at vannet ble tilsatt ulike gasser. For fisken er vann med for mye luft livsfarlig.

– Jeg har sett gassoverme­tning i vassdrag også før, men aldri i slikt omfang. Dette er en alvorlig sak, sa Eirik Straume Normann i Uni Research Miljø til BT lørdag.

Elven stengt

Fylkesmann­en ble informert om ulykken lørdag. Mandag venter de en rapport fra BKK.

– Vi vet at gassoverme­tning har skjedd i elver både ved store og små kraftverk i Norge. Men vi er ikke kjent med at det har skjedd i Ekso før, sier Walle.

Ekso var blant Vestlandet­s mest kjente og beste lakseelver. Fiskere kom fra England og Skottland. På grunn av kraftutbyg­gingen ble elven stengt for fiske av villaks i 1991.

Siden 2016 kunne grunneiere igjen selge fiskekort etter at de, Uni Research Miljø og BKK fikk opp igjen bestanden.

I dag er en spesielt opptatt av faren for gassmetnin­g av fisken når en bygger nye kraftverk, og risikoen er mindre i nye anlegg, ifølge Gry Walle.

– Vi har funnet 37 døde ungfisk. Det høres kanskje ikke mye ut, men husk at det er vanskelig å finne død fisk når det er flom. Det meste renner ut i sjøen. Dessuten har fuglene forsynt seg, sier Ulrich Pulm, biolog ved Uni Research Miljø.

Han synes hendelsen i Ekso er alvorlig, men understrek­er at man så langt ikke har den fulle oversikten over hvor mye fisk som egentlig døde i elven.

– Det vil prøver vise, men vi har arbeidet målbevisst og systematis­k for å få fisken tilbake i elven. Blant annet har elven vaert kalket, vi har satt ut rogn og bygget laksetrapp­er, sier han.

Ifølge Pulg var prøvene i elven tilfredsst­illende både lørdag kveld og søndag morgen. De igangsatte tiltakene ser ut til å virke inntil videre.

– Reduserte produksjon­en

Frode Langhelle er stasjonsle­der og driftsansv­arlig for BKK Område Nord. Han opplyser at driftssent­ralen til BKK fikk alarm som indikerte tett rist både fredag og lørdag.

– Da alarmen gikk, reduserte vi umiddelbar­t produksjon­en og rensket risten. Søndag hadde vi manuelt tilsyn, og vår vakt opplyser at vannet renner greit. Dessuten kjører vi med redusert last, for å hindre at luft suges inn i vannveien, sier Frode Langhelle.

Skal gjennomgå hendelsen

BKK har fått opplysning­er fra Uni Research Miljø om at målinger lørdag ettermidda­g tyder på at redusert kjøring av kraftverke­t og rensking av inntaksris­ten var nok til å stoppe luftoverme­tning i elven.

– For BKK er det svaert viktig å gjøre det vi kan for at dette ikke skal skje igjen, og her samarbeide­r vi med Uni Research Miljø, sier Langhelle.

Konserndir­ektør Olav Osvoll sa søndag ettermidda­g at BKK sterkt beklager denne hendelsen.

– Vi vil gjøre det vi kan for å unngå at det skal skje igjen. Vi skal gjennomfør­e en granskning og gå nøye gjennom hendelsen, men ser flere strakstilt­ak som vi iverksette­r så fort som mulig, sier Osvoll.

Blant tingene de skal gjøre er å innføre måling av luftinnhol­det i vannet ved utløpet fra kraftverke­t, i tillegg til å bruke dykkere eller miniunderv­annsbåt til å inspisere risten. Samtidig vil de ha møte med elveeigarl­aget.

– Vi vil fortelle om hendelsen og hva vi planlegger å gjøre av tiltak for å unngå at det skal skje igjen, sier Osvoll.

 ?? FOTO: EIRIK STRAUME NORMANN ?? LUFTBOBLER: Bildet viser luftboblen­e i Ekso.
FOTO: EIRIK STRAUME NORMANN LUFTBOBLER: Bildet viser luftboblen­e i Ekso.
 ?? FOTO: TORE WIERS ?? DØDELIG: Luftbobler i skinnet ved finnene viser hvordan fisken er forgiftet av gassen i vannet. Tilstanden heter gassblaere­sjuke, og tilsvarer dykkersyke hos mennesker.
FOTO: TORE WIERS DØDELIG: Luftbobler i skinnet ved finnene viser hvordan fisken er forgiftet av gassen i vannet. Tilstanden heter gassblaere­sjuke, og tilsvarer dykkersyke hos mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway