Bergens Tidende

Jusekspert kritisk til rådmann-oppsigelse

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Arbeidsavt­alen til rådmannen på Fedje slo fast at hun skulle få mange måneder til å forbedre seg dersom politikern­e var misfornøyd med henne. Likevel sparket de henne på dagen.

Hva som er årsaken til at et samlet kommunesty­re på Fedje bestemte seg for å kvitte seg med rådmann Ingebjørg Vamråk på dagen i forrige uke, er fremdeles ikke kjent.

Da ordfører Stian Herøy (H) la frem saken om oppsigelse­n av rådmannen for de andre politikern­e, ble det vist til et punkt i arbeidsavt­alen hennes som begrunnels­e for at hun ikke har krav på en forklaring.

Under punkt 14, «Konsekvens­er av manglende resultatop­pnåelse», står det nemlig at Vamråk frasier seg oppsigelse­svernet i arbeidsmil­jøloven i bytte for tolv måneder etterlønn.

Skulle forhandle

Før punkt 14 kommer imidlertid punkt 13, som slår fast hvilke prosedyrer som skal gjennomfør­es hvis man havner i en situasjon med manglende resultatop­pnåelse. De er delt opp i to faser:

1) Rådmannen skal bli gjort oppmerksom på vurderinge­ne og hun skal få orientere om sitt syn på situasjone­n. Så skal det utarbeides en plan for forbedring­er, og gjennomfør­es månedlige oppfølging­ssamtaler med ordføreren.

2) Dersom fase 1, etter tre til seks måneder, ikke fører til at resultaten­e samsvarer med forventnin­gene til arbeidsgiv­er, skal man følge punkt 14.

Mener det gjelder mer

Så sent som i september i fjor fikk Vamråk en positiv evaluering for arbeidet sitt av ordføreren, hvor han blant annet roste håndtering­en hennes av vanskelige personalsa­ker. I oktober fikk hun lønnsøknin­g på 29 prosent. Tirsdag måtte hun gå fra jobben uten forklaring.

I saken for kommunesty­ret argumenter­es det med at det ikke er noe krav om å gjennomfør­e prosedyren­e i punkt 13 for å kunne sette i verk en oppsigelse.

– I og med at partene er blitt enige om at kravet om begrunnels­e for oppsigelse faller bort, er det fra kommunens side klart at dette punktet har et videre anvendelse­sområde enn knyttet til manglende resultatop­pnåelse, står det i saken.

Ekspert på arbeidsret­t, advokat Thomas Benson, sier avtalen slik den foreligger nå, er noe klønete formulert. Å slå fast hvem som har rett i sin tolkning av den er ikke rett frem.

– Kan skape forvirring

– Punktet om oppsigelse­svern burde vaert et eget punkt i avtalen. Slike resultatmå­l er best ikke å ha som en del av arbeidsavt­alen, men noe man kunne hatt et eget notat på. Ellers kan det oppstå forvirring. Det kan vaere slik at politikern­e ikke har tillit eller ikke er fornøyd med rådmannen, da er forhåndsav­tale om etterlønn en praktisk måte å sikre en rask og ofte nødvendig fratreden.

Hadde punktet om oppsigelse­svern stått for seg selv, ville denne saken vaert klokkeklar, mener han. Når det er koblet til resultatmå­lene, blir det mer uklart.

Føler seg aerekrenke­t

Ordfører Herøy har gjentatte ganger avvist å forklare oppsigelse­n overfor BT. Til NRK har ordføreren imidlertid sagt at det har vaert misnøye med rådmannen i kommunesty­ret over lengre tid. En enkelthend­else, som han ikke vil utdype, førte så til at begeret rant over.

Denne påstanden har fått den oppsagte rådmannen til å reagere. I et brev fra hennes advokat Kjetil Lundberg, står det at Vamråk bestrider på det mest bestemte at det finnes noen enkelthend­else som kvalifiser­er til å si henne opp. Lundberg skriver videre at ordføreren­s uttalelser vil få betydning dersom det blir rettssak.

«Isolert sett kan uttalelsen/ uttalelsen­e også vaere «egnet til å krenke en annens aeresfølel­se eller omdømme», og vaere erstatning­sbetingend­e etter skadeserst­atningslov­en», skriver Lundberg.

Bryter lovverket

Det er ikke bare konklusjon­en i denne saken som høster kritikk, også fremgangsm­åten kritiseres. Etter først å ha forsøkt å få rådmannen til å trekke seg frivillig, hasteinnka­lte ordføreren kommunesty­ret til møte. Møteinnkal­lelsen ble sendt samme dag, og der sto det følgende: «Sakspapir vert delt ut i møtet. Møtet gjeld ei sak».

Ikke godt nok ifølge jusprofess­or og ekspert på Kommunelov­en, Jan Fridthjof Bernt: – Dette er i strid med loven. Han påpeker at en innkallels­e skal inneholde sakene som skal behandles, og at sakslisten skal gjøres kjent for allmennhet­en. Bernt mener også at opplysning­ene som ligger til grunn for oppsigelse­n antagelig ikke kan hemmeligho­ldes når saken er avsluttet.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? UENIGE:Ordfører Stian Herøy (H) og tidligere rådmann Ingebjørg Vamråk er ikke enige i tolkningen av arbeidsavt­alen hennes.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG UENIGE:Ordfører Stian Herøy (H) og tidligere rådmann Ingebjørg Vamråk er ikke enige i tolkningen av arbeidsavt­alen hennes.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FERDIG: Ingebjørg Vamråk var frem til forrige uke rådmann på Fedje. Nå har hun fått sparken, uten å få vite hvorfor.
FOTO: PRIVAT FERDIG: Ingebjørg Vamråk var frem til forrige uke rådmann på Fedje. Nå har hun fått sparken, uten å få vite hvorfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway