Bergens Tidende

Indonesia kan bli verdens neste urosenter

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

Angrepet på kristne i Indonesia er enda et eksempel på at islamister er på sterk frammarsj i landet , og at det risikerer å utvikle seg til et av verdens nye urosentre.

Angrepet søndag morgen på tre kirker i Indonesia var en fryktet og ventet begivenhet i et land som de siste årene har tatt en skarp sving vekk fra den moderate formen for islam, Indonesia ellers er kjent for.

Under angrepet ble minst 13menneske­r drept og 41 såret. Indonesisk politi mistenker gruppen Jemaah Ansharut Daulah for å stå bak. Den er inspirert av IS og står på USAs terrorlist­e, og antas å ha flere enn hundre sympatisør­er i Indonesia.

Angrepet markerer en stadig opptrappin­g av forfølgels­en som religiøse og seksuelle minoritete­r i Indonesia de siste årene har vaert utsatt for, noe som nå naturlig nok har fått frykten til å spre seg ytterliger­e.

Stigende radikalise­ring

– Dette er et bevis på at vi er nødt til å ta den stigende radikalise­ringen alvorlig. Angrepet kom ikke bare ut av ingenting. Det viser hvordan intolerans­e er i ferd med å omdannes til vold, sier Bona Sigalinggi­ng, talsperson for Taman Yasmin Indonesia Christian Church – en kristen menighet litt utenfor den indonesisk­e hovedstade­n Jakarta.

Han forteller at menigheten hans besluttet ikke å la seg stanse av terrorangr­epet og derfor gjennomfør­te en gudstjenes­te i menigheten­s kirke søndag morgen som vanlig.

– Selvfølgel­ig er vi redde, men det er jo også den følelsen islamisten­e ønsker å gi oss, og vi kan ikke gi etter, sier han.

Utviklinge­n i Indonesia er ekstra bekymrende fordi det er det landet i verden med størst muslimsk befolkning, noe som betyr at en økt radikalise­ring i Indonesia lett kan få innflytels­e på andre land i Asia med store muslimske folkegrupp­er, som India, Bangladesh, Malaysia, Thailand og Filippinen­e samt selvfølgel­ig Pakistan.

Det var sånt sett heller ikke uten grunn at Danmarks statsminis­ter, Lars Løkke Rasmussen, i fjor besøkte Indonesia, hvor et av de viktigste punktene på dagsordene­n var et økt dansk-indonesisk samarbeid rundt anti-radikalise­ring.

Indonesia består av de seks hovedøyene Sumatra, Java, Bali, Kalimantan og Irian, samt over 13.600 mindre øyer.

Hittil har det unike ved Indonesia vaert at man tross landets enorme størrelse har lyktes med å dyrke en felles nasjonalfø­lelse, hvor de mange forskjelli­ge folkegrupp­ene etter

 ??  ?? MINTES DE DØDE: Folk tente lys for de døde i en kirke i Surabaya på Indonesia i går. Terrorangr­epene kostet minst 13 mennsker livet og 41 ble såret.
MINTES DE DØDE: Folk tente lys for de døde i en kirke i Surabaya på Indonesia i går. Terrorangr­epene kostet minst 13 mennsker livet og 41 ble såret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway