Bergens Tidende

Spår en gullalder for skandinavi­sk TV-drama

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto VEGAR VALDE

Eric Overmyer har produsert store serier for HBO og Amazon i USA. Nå tror han på en oppblomstr­ing for norsk og europeisk TV-drama.

66-åringen har fulgt gullaldere­n i amerikansk TV-drama siden han startet å skrive for den kritikerro­ste krimserien «Homicide» i 1996. Han har blant annet jobbet tett på snakkiser som «The Wire», «Treme», «Boardwalk Empire» og «Bosch».

– I denne bransjen skjer det nye revolusjon­er hele tiden. Derfor er det spennende at Netflix vil satse på regionalt innhold, det å produsere serier for eksempel i Skandinavi­a. Mange av de beste seriene nå lages utenfor USA. Jeg har blant annet hatt stor glede av norske «Nobel» og «Okkupert». Markedet er enormt, sa Overmyer til BT da han var i Bergen i forrige uke.

Han er sikker på at HBO, Amazon og andre store strømmetje­nester vil følge Netflix og produsere flere serier utenfor USA.

– De må det for å klare seg i konkurrans­en. Både Apple og Disney vil rulle ut sine egne strømmetje­nester. Ingen vet hva som vil skje. Men for manusforfa­ttere og regissører er dette et gode, for det er flust med oppgaver og tilbud, sier Overmyer.

Takket nei til de store

Overmyer jobber mer eller mindre eksklusivt for abonnement­styrte strømmetje­nester som HBO og Amazon, selv om de store fjernsynsn­ettverkene ABC, CBS, NBC, Fox – som baserer suksessen på seertall og reklamesal­g – betaler mye bedre.

– Jeg har takket nei til veldig mye penger fra de store fjernsynsn­ettverkene. Men ingenting er mer krevende enn å jobbe på en dårlig serie. Tiden går vekk i diskusjone­r og frustrasjo­ner. Det som skjer hos HBO, Amazon og Netflix er mye mer spennende og tilfredsst­illende. Der får vi også fred i den kreative prosessen – ingen kommer med direktiver. Og det er ingen sensurregl­er å forholde seg til, sier Overmyer.

Derfor tror han også at gullaldere­n for TV-drama bare vil fortsette og fortsette.

– Så lenge Hollywood nå bare spytter ut uinteressa­nte filmer basert på tegneserie­r, oppfølgere eller nyinnspill­inger, vil mange av de beste forfattern­e, regissøren­e og skuespille­rne søke seg til TV-produksjon­er. Problemet nå er at det er blitt vanskelig å finne mange nok gode skuespille­re til en serie. Alle er så opptatt. Det samme med regissører. De beste kan jobbe 52 uker i året og må kontraktfe­stes veldig tidlig i prosessen, sier Overmyer.

Han mener likevel at de økonomiske vilkårene for manusforfa­ttere og andre må bli bedre.

– Selv om det er mye mer arbeid for alle, er det et problem at det kuttes i antallet episoder per sesong. Der det før var 14, er det nå kanskje bare åtte. Forfattern­e får betalt per episode, men blir kontraktsb­undet et helt år. Her må det forandring­er til, mener Overmyer.

– Vant til bergensvae­r

Sesong fire av «Bosch» er nettopp sluppet. Akkurat nå jobbes det med manusene til den femte sesongen, som starter innspillin­g i juli og holder på til desember.

– Vi får vite en stund før premierene på en ny sesong om vi får lage mer. Men det er ingen grunn til at det ikke skal komme en sjette sesong. Strømmetje­nestene avslører ingen seertall. Men vi får meldinger om at de er fornøyd, sier Overmyer.

Han peker på «Treme» og «Homicide» som de to TVseriene som er naermest hjertet.

– «Bosch» er også på topp tre, saerlig på grunn av det spennende samarbeide­t med Michael Connelly. LA noir og skandinavi­sk noir har mye til felles. Jeg er vokst opp i Seattle, så vaerskifte­t i Bergen, og landskapet her, er noe jeg er veldig vant til. Derfor hadde det faktisk vaert kult å lage en serie i denne delen av Europa, sier Overmyer.

Connelly, som er medproduse­nt på serien og også deltar på enkelte skrivemøte­r, er rene rockestjer­nen i politimilj­øer i Los Angeles, ifølge Overmyer. Derfor får produksjon­en en unik tilgang til politistas­joner, krimlaber og andre lokasjoner som ville vaert utenkelig i andre byer.

– Michael får en enorm respekt fordi han er veldig korrekt og oppdatert i sine beskrivels­er. Han kan også vaere direkte kritisk til politiets metoder, men det blir godtatt av politiet i Los Angeles-politiet, sier Overmyer.

 ??  ?? GRIEGHALLE­N: TV-serieskape­r Eric Overmyer deltok på Nordiske Mediedager i forrige uke.
GRIEGHALLE­N: TV-serieskape­r Eric Overmyer deltok på Nordiske Mediedager i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway