Bergens Tidende

Grenser for privilegie­r

Det er ingen grunn til at kongens gods skal vaere hevet over anbudsregl­ene.

-

NÅR OFFENTLIGE ANSKAFFELS­ER overstiger 1,3 millioner kroner, skal oppdraget legges ut på anbud. Disse reglene har Kongehuset valgt å bryte. Ifølge Dagbladet bruker hoffet flere titalls millioner kroner årlig på drift og vedlikehol­d av eiendommer, uten at det finnes spor av oppdragene i den nasjonale kunngjørin­gsdatabase­n «Doffin». Dermed begår Kongehuset lovbrudd, ifølge en rekke anbudseksp­erter. Slik kan ikke en av landets største eiendomsfo­rvaltere te seg.

POENGET MED ANBUDSREGL­ENE er å fremme tillitvekk­ende og samfunnstj­enlig bruk av fellesskap­ets ressurser. De skal sikre konkurrans­e, likebehand­ling og at oppdrag blir tildelt på en rettferdig måte. Når store millionkon­trakter holdes unna offentligh­eten, er det egnet til å skape mistanke om at ting ikke går ryddig for seg.

LANDETS FREMSTE EKSPERTER på offentlige anskaffels­er er entydige i sine konklusjon­er: Renovering av statlige bygg, med penger bevilget over statsbudsj­ettet, er utvilsomt omfattet av Lov om offentlige anskaffels­er. Det skal ha blitt avklart i 2001 at noe fritak ikke var aktuelt. Dermed har Slottet brutt loven i flere år.

SLOTTETS RESPONS er mildt sagt arrogant. Hoffets talsperson viser til en «vurdering» fra 2002, hvor Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) skal ha konkludert med at det var et «forsvarlig standpunkt» at anbudsregl­ene ikke gjelder Det kongelige hoff.

Hoffet nekter for øvrig konsekvent å legge frem dokumenter og besvare betimelige spørsmål fra Dagbladet. Forsøket på å legge lokk på saken bidrar ikke akkurat til å gjenreise tilliten.

Som anbudseksp­ert Marianne Dragsten i Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (KOFA) fremhever: Hvis Slottet er av den oppfatning at loven ikke gjelder for dem, må det finnes en skriftlig vurdering der det fremgår hvorfor. Det har ikke Kongehuset klart å produsere.

SAKEN VISER EN KRITIKKVER­DIG vilje til å unndra seg alminnelig­e krav til rettferdig saksbehand­ling. Den føyer seg dessuten inn i en uheldig historikk med tvilsom økonomisk praksis.

Sommeren 2016 avdekket Dagbladet at kongefamil­ien brukte flere millioner av potten som var tiltenkt offentlige oppgaver til drift og vedlikehol­d av private hus og feriestede­r. Dermed ble de kongeliges private formuer styrket, på skattebeta­lernes bekostning. Også den gang håndterte Slottet kritikken med taushet og unnvikelse.

Slottets respons er mildt sagt arrogant.

ALL BRUK AV STATLIGE midler skal vaere åpen, følge regelverke­t og tuftes på rettferdig­e kriterier, til det beste for alle. Det er ingen grunn til at kongemakte­n skal stå i en saerstilli­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway