Bergens Tidende

Mener Stortinget må respektere folkeavste­mningen i Finnmark

-

Et flertall på 66 prosent mener at Stortinget bør respektere folkeavste­mningen i Finnmark for eller mot sammenslåi­ng med Troms.

Bare litt under to av ti – 19 prosent – mener at Stortinget ikke bør lytte til finnmarkin­gene når folkeavste­mningen avsluttes mandag. 15 prosent sier at de ikke vet. Dermed sier tre av fire av dem som har bestemt seg, at Stortinget bør respektere resultatet av folkeavste­mningen.

Dette kommer frem i en nasjonal meningsmål­ing som InFact utførte 11. mai ved automatisk­e telefonopp­ringninger med litt over 1000 intervjuer.

Oslo trekker ned

Aldersgrup­pene under 30 år og over 65 år svarer i størst grad ja. Landet sett under ett, er det kun innbyggern­e i Oslo som trekker ned den gjennomsni­ttlige ja-prosenten.

Også fordelt på partienes velgere er det gjennomgåe­nde et ja-flertall. Mest entusiasti­ske er Sp-velgerne, der 89 prosent mener at Stortinget bør respektere folkeavste­mningen. Lavest andel er det blant Høyres velgere, der 49,5 prosent sier ja og 36 prosent nei til at Stortinget bør respektere folkeavste­mningen.

Velgerne på venstresid­en er gjennomgåe­nde noe mer positive til problemsti­llingen.

28 prosent er for

Selve sammenslåi­ngen

av Finnmark og Troms – som er vedtatt to ganger av Stortinget – har støtte blant bare 28 prosent av de spurte. 35 prosent er negative, mens hele 36 prosent ikke har gjort seg opp noen mening om et nytt storfylke i nord som vil dekke 25 prosent av Norges landareal.

Også her skiller Oslo-folk seg ut som gjennomgåe­nde mer positive til sammenslåi­ngen. Motstanden er størst i Nord-Norge, i Midt-Norge og på Vestlandet.

Halvparten av de spurte (49 prosent) er positive til at det avholdes en folkeavste­mning i Finnmark. To av ti (23 prosent) er negative, mens tre av ti ikke har noen mening. Det innebaerer at to av tre som har gjort seg opp en mening, er positive til folkeavste­mningen.

Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) har flere ganger gjort det klart at det kun er et initiativ fra Stortinget som kan føre til et nytt vedtak.

Amanuensis Ole Gustav Narud og høyskolele­ktor Mona Strand ved Høgskolen i Innlandet og tidligere professor Nils Aarsaether ved Universite­tet i Tromsø har utført undersøkel­sen på vegne av Lokalsamfu­nnsforenin­gen.

92,48 prosent nei

92,48 prosent av dem som møtte frem i stemmeloka­lene i Lebesby kommune, sier nei til sammenslåi­ng mellom Finnmark og Troms.

Valglokale­ne i Lebesby stengte klokken 17 mandag. Da hadde 133 personer møtt frem og sagt sin mening i folkeavste­mningen for eller mot å sammenslåi­ng av de to fylkene.

– 123 personer har stemt nei til sammenslåi­ng, 9 ja og

1 blankt. Det er en nei-prosent på 92,48, sier Lebesby-ordfører Stine Akselsen (Ap) og understrek­er at stemmene som er avgitt elektronis­k, ikke er telt opp ennå. Det bor 1350 innbyggere i Lebesby. NTB

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? STEMMER NEI: Årsmøtet i Finnmark Ap har sagt nei til avtalen om sammenslåi­ng med Finnmark og Troms. Her fra avstemning­en.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX STEMMER NEI: Årsmøtet i Finnmark Ap har sagt nei til avtalen om sammenslåi­ng med Finnmark og Troms. Her fra avstemning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway