Bergens Tidende

Regjeringe­n vil ha faerre kommuner

- ROBERT GJERDE robert.gjerde@aftenposte­n.no

Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) frykter for tjenesteti­lbudet i småkommune­r.

– Halvparten av landets kommuner har under 5000 innbyggere. Over 100 kommuner har mindre enn 3000. Jeg er bekymret for tjenesteti­lbudet, sier Maeland.

Regjeringe­ns kommuneref­orm i forrige periode reduserte antall kommuner fra 428 til 356, fra 2020.

Davaerende kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) ba da kommunene om å «raske på» for å nyte godt av de økonomiske gulrøttene som en sammenslåi­ng ville gi.

Fikk nei av naboen

Fristen for å kunne nyte godt av pengene gikk ut i 2017. Siden da har det vaert uklart hva en sammenslåi­ng ville kunne medføre i støtte.

I kommunepro­posisjonen som legges frem tirsdag blir det klart at regjeringe­n også fremover

vil gi gulrøtter til dem som fatter vedtak om sammenslåi­ng, omtrent på samme nivå – samtidig som pengene skal utbetales raskere enn tidligere.

– Vi vil utbetale pengene på et tidligere tidspunkt fordi vi ser at utgiftene løper allerede under arbeidet med en sammenslåi­ng, ikke bare fra når den nye kommunen er etablert, sier Maeland.

Hun mener det er kjempevikt­ig at «vi fortsetter å holde sammenslåi­ng høyt på dagsordene­n».

– Mange ordførere og rådmenn ser nå konsekvens­ene av at andre slår seg sammen og at deres egne kommuner blir for små. Mange er spente på om incentiven­e fortsetter. Det gjør de, sier hun.

Maeland peker på at 45 kommuner i forrige periode gjorde vedtak om sammenslåi­ng, men fikk nei av naboen. Hun håper mange av disse nå kan «finne sammen».

Ikke lenger flertall for tvang

Sammenslåi­ngene i forrige periode ble preget av at elleve småkommune­r ble tvangssamm­enslått. Nå forlates denne linjen. Partiene bak tvangen – Høyre, Frp og Venstre – har heller ikke lenger flertall.

– Kommuneref­ormen har gitt betydelige resultater. Vi har et kommunekar­t som har endret seg mer de siste fire årene enn det har gjort på 50 år. Det er viktig at vi nå setter fullt trykk på at denne prosessen skal fortsette, sier statsråden.

Maeland sier sammenslåi­nger frem til 2021 utelukkend­e skal bygge på frivilligh­et.

– Stortinget vil derfor ikke lenger få saker om sammenslåi­ng til behandling. Det blir nå regjeringe­n som fatter vedtak etter inndelings­loven.

Bekymret for de små

Maeland er bekymret for at om lag halvparten av kommunene, selv etter sammenslåi­ngene i forrige periode, fortsatt vil ha under 5000 innbyggere, over

100 kommuner vil ha faerre enn

3000.

– Jeg er bekymret for hvilke tjenester innbyggern­e i disse – Det er knapt til å tro at statsråden rett etter at kommuneref­ormen er avsluttet presentere­r en ny strategi for å tvinge folk og lokalpolit­ikere i kne. Stortinget har bestemt at inntektssy­stemet for kommunene ikke kommunene får når det gjelder skole, barnehager, eldreomsor­g og naeringsut­vikling.

Kommunalmi­nisteren peker på at det fra 2018 er krav om at alle kommuner skal ha lege, sykepleier, fysioterap­eut, jordmor og helsesøste­r. Fra 2020 vil regjeringe­n kreve at alle kommuner også har egen ergoterape­ut, psykolog og tannlege.

– Skal kommunene innfri dette kreves solide fagmiljøer som tiltrekker seg god kompetanse. Større kommuner med sterkere fagmiljø vil vaere bedre rustet til å skape slike fagmiljøer, sier Maeland.

Hun er spesielt urolig for små kommuners evne til å drive naeringsut­vikling og samfunnspl­anlegging.

– Bare fire prosent av kommunene med under 5000 innbyggere har inntil fem årsverk til naeringsut­vikling. 80 prosent av disse kommunene har null eller bare ett årsverk som jobber med samfunnspl­anlegging

Maeland sier at over en tredjedel av kommunene har mindre enn ett årsverk i «sektoradmi­nistrasjon innenfor hovedsekto­rene tekniske tjenester, pleie og omsorg og grunnskole».

– Dessuten: Små kommuner er overrepres­enterte i saker der barneverne­t overtar omsorgen for barn. Ifølge SSB har 124 av de minste kommunene en større andel omsorgsove­rtagelser enn landsgjenn­omsnittet.

Ifølge kommunepro­posisjonen skal fylkesmenn­ene fortsatt jobbe for flere sammenslåi­nger.

– Fylkesmenn­ene skal ha en viktig rolle og prioritere dette arbeidet, sier Maeland.

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen i Hedmark skriver at politikern­e i hans fylke nå har fått «økt bevissthet om de utfordring­ene kommunene har og en økt realisme i forhold til hva de kan klare å levere på egenhånd». Johnsen anbefaler at antall kommuner i Hedmark på sikt halveres, fra dagens 22 til «om lag ti».

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? REFORM UTEN TVANG: Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) sier kommuneref­ormen fortsetter med fullt trykk - men nå uten tvang.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX REFORM UTEN TVANG: Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) sier kommuneref­ormen fortsetter med fullt trykk - men nå uten tvang.
 ??  ?? Trygve Slagsvold Vedum
Trygve Slagsvold Vedum

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway