Bergens Tidende

Gymnaslaer­er Malkenes får Fritt Ords Honnør

-

Laerer Simon Malkenes får Fritt Ords Honnør og 100.000 kroner for å ha satt kritisk søkelys på «manglende ytringskul­tur i Osloskolen».

– Gjennom aktiv deltakelse i offentligh­eten de siste årene fremstår han som en av de tydeligste og skarpeste stemmene i debatter om utviklings­trekk i norsk skole. Malkenes har flere ganger tematisert vilkårene for kritiske ytringer og debatter i skolen, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

– En stor aere

Simon Malkenes (44) er lektor ved Ulsrud videregåen­de skole i Oslo, og har i år rettet søkelyset mot «hvor vanskelig det er å ytre seg fritt og kritisk om problemati­ske sider ved skolepolit­ikk og skoleledel­se», heter det i meldingen fra Fritt Ord.

– En stor aere, totalt uventet. Begrunnels­en ligger nok i at det er blitt ført en lang og stor skoledebat­t i år. Men begrunnels­en ligger kanskje også i at jeg i flere år har vaert en aktiv kritiker for å forbedre skolen i Oslo og i Norge, sier Malkenes til NRK.

Organisasj­onen skriver i begrunnels­en at «Malkenes’ systemkrit­iske anslag» har ført til at det i politiske miljøer og i skolesekto­ren diskuteres «som aldri før hvordan både formelle lovog regelverk og uformelle ledelses- og ytringskul­turer hindrer fri og kritisk diskusjon i norsk skole».

Fryktkultu­r

–Gjentatte beskrivels­er av en «fryktkultu­r» der ansatte ikke tør å ytre seg fordi de er redde for å skade skolens omdømme, blir etter dette vanskelige­re å avfeie som noe man «ikke kjenner seg igjen i», skriver Fritt Ord.

Fritt Ords Honnør består av 100.000 kroner og en krystallva­se, og er en påskjønnel­se som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytnin­g til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway