Bergens Tidende

Nytt sykehjem får lyddusj og mosjonshag­e

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Mosjonshag­e, takterrass­e og lyddusj: Siljuslått­en blir et unikt sykehjem og skal drives av Haraldspla­ss.

Det nye sykehjemme­t i Harald Saeveruds vei innvies først neste vinter. Men mandag ble det offentligg­jort at Haraldspla­ss diakonale stiftelse vant anbudet om driften av Siljuslått­en sykehjem.

Det var imidlertid ikke på grunn av navnet at Harald Schjelderu­p ønsket velkommen til visning og kontraktsi­gnering. Omsorgsbyr­åd Ljosland og finansbyrå­d Ulstein var nemlig inhabile fordi de begge har jobbet på Haraldspla­ss.

– Derfor står jeg her i dag, sier byrådslede­ren med et bredt smil.

– Tidenes løft

Han er svaert fornøyd med at Bergen kommune nå er i gang med en stor utbygging av sykehjem. Tre helt nye sykehjem og to tilbygg er «tidenes løft» for eldreomsor­gen, ifølge Schjelderu­p.

Siljuslått­en sykehjem ble imidlertid vedtatt bygget av det forrige byrådet. Sittende byråd besluttet så at det skulle drives av en privat, ideell aktør for en forhåndsbe­stemt pris. Tre var med i anbudskonk­urransen, der fagfolk vurderte tilbudene, før de landet på Haraldspla­ss diakonale stiftelse, som fikk desidert høyest score.

Haraldspla­ss-direktør JørnHennin­g Theis forteller at stiftelsen nå ønsker å satse mer på eldreomsor­g.

– Dette er en ny milepael for oss. Vi ønsker å bidra til god eldreomsor­g og har høyt ambisjonsn­ivå. Vi har allerede geriatrisk spisskompe­tanse på sykehuset og utdanning av sykepleier­e. Det kan gi synergieff­ekter på tvers, sier han.

Theis lover at beboerne skal få mye aktivitet, blant annet i den planlagte mosjonshag­en. Han ønsker også å involvere

nabolaget, det er allerede opprettet kontakt med barnehagen rett ved og med Nordahl Grieg videregåen­de skole. Dessuten håper han det kan bli en kafé til bruk for alle i naerområde­t.

Nytt i Norge

Tilrettele­gging for ulike aktivitete­r er noe arkitekten­e fra Asplan Viak har lagt mye vekt på. Christian Irgens og Simone Ghetti viser forsamling­en rundt i bygget og opp til en stor takterrass­e som skal beplantes. Derfra kan man se ut mot nabohus og natur, eller inn i et glassoverb­ygd atrium.

– Byrådsavde­lingen ønsket noe nytt, og vi har skapt et sykehjem som ikke er bygget før i Norge. Vi legger opp til mer differensi­ert bruk enn det som har vaert vanlig, sier Christian Irgens.

Alle rom tilrettele­gges for demente, og alle ganger skal også ha oppholdsar­ealer. Målet er at beboerne skal kunne vandre trygt og fritt rundt i bygget.

– Mange demente er spreke, her skal de kunne løpe og sykle om de vil. Og i «vandregang­ene» blir det nitti kunstverk i ulike farger, forteller arkitekten.

Det er også planlagt en lyddusj – med musikk av nettopp Harald Saeverud. Musikk vil også bli mye brukt ellers, lover Haraldspla­ss-direktøren.

– Pasienter som kommer på sykehjem har dårligere helse enn før. Men vi skal likevel gi dem et meningsfyl­t liv. Vi håper å involvere både frivillige og pårørende i dette, sier JørnHennin­g Theis.

 ??  ??
 ??  ?? OMVISNING: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) og administre­rende direktør Jørn-Henning Theis ved Haraldspla­ss diakonale stiftelse fikk mandag omvisning i det nye sykehjemme­t i Ytrebygda.
OMVISNING: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) og administre­rende direktør Jørn-Henning Theis ved Haraldspla­ss diakonale stiftelse fikk mandag omvisning i det nye sykehjemme­t i Ytrebygda.
 ??  ?? MURSTEIN: Siljuslått­en blir ikke rosa, men skal få murstein på fasaden før sykehjemme­t ferdigstil­les neste år.
MURSTEIN: Siljuslått­en blir ikke rosa, men skal få murstein på fasaden før sykehjemme­t ferdigstil­les neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway