Bergens Tidende

– Bare tilfeldig at fiskedøden ble oppdaget

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no ATLE ANDERSSON

Forsker Ulrich Pulg ved Uni Miljø tror kraftverk kan ha forårsaket fiskedød i langt flere regulerte vassdrag enn Ekso.

– Oioioi, utbryter Nils Petter Bolstad fra BKK.

Kameraet som senkes ned ved Nesevatnet viser at ristene ved tunnelåpni­ngen er tette.

Her ledes deler av elven Ekso inn i kraftrør, som syv kilometer nedover elven munner ut igjen ved Myster kraftverk. Det var ved kraftstasj­onen at død småfisk med luftbobler i finnene ble funnet lørdag.

Frykter mørketall

Hovedteori­en til BKK er at tette rister ga ekstra mye luft inn i rørene. Kombinert med trykket som skapes i rørene når vannet faller ned nesten 250 meter loddrett, førte det til at vannet som kom ut i den andre enden kan sammenlign­es med når en flaske Farris åpnes.

Forsker Ulrich Pulg ved Uni Miljø frykter at gassoverme­tning, som gir gassblaere­syke hos fisk, er et større problem enn det som hittil er rapportert. Han tror det kan ha forårsaket fiskedød i langt flere regulerte vassdrag enn Ekso, og viser til fiskedød i minst to andre elver i Norge (Matreleva og Otra), og en rekke andre elver i utlandet.

– Det var bare tilfeldig at dette ble oppdaget i Ekso. En av mine kolleger kom forbi og så at noe var galt i elven. Han var bokstaveli­g talt på rett sted til rett tid. Vi mistenker at hendelser som dette kan ha skjedd også i andre elver som er regulert til kraftprodu­ksjon. Derfor anbefaler vi systematis­k kartleggin­g i slike vassdrag med denne type kraftverk, sier Pulg.

Han sier at forskere allerede på 1980-tallet anbefalte slik overvåking og innføring av avbøtende tiltak.

– Dessverre er ikke dette fulgt opp av ansvarlige myndighete­r eller kraftbrans­jen, med noen unntak, sier Pulg.

– Har ikke skjedd før

Alarmen gikk hos BKK både fredag og lørdag. Konsekvens­ene ble imidlertid ikke oppdaget før Uni Research varslet BKK lørdag.

– Kan tidligere hendelser av tett rist ha forårsaket fiskedød uten at dere har fått kjennskap til dette?

– Det er ingenting som tyder på at det kan ha skjedd. Vi har gode rutiner på å renske risten med jevne mellomrom, sier Frode Langhelle, driftsansv­arlig i område Nord.

– Men det er en teoretisk mulighet, om dere bare har renset ristene, men ikke sjekket hva som skjer lenger nede i elven?

– Alarmen vi fikk på lørdag skilte seg ut fra tidligere signal, og viste trykkfall i vanntunnel­en. Jeg kjenner ikke til at vi har fått denne typen signal før. Ut fra den informasjo­nen vi sitter på, er det lite sannsynlig at slike hendelser har skjedd før, sier Langhelle.

Satte opp ny måler

Samtidig som BKK gjennomfør­te en skikkelig ristrens mandag, var eksperter fra Uni Miljø ved Myster kraftstasj­on for å installere nettbasert­e logger. Slik skal gassmetnin­gen i elven blir registrert. Dette verktøyet skal etter hvert også knyttes til en alarmløsni­ng.

Det har fra flere hold vaert fryktet at hele årsklasser av laksen som lever i Ekso kan ha gått tapt som følge av overmetnin­gen.

– Har dere mer informasjo­n om skadeomfan­get?

– Det er hittil samlet inn 45 døde ungfisk, men trolig er enda flere fisker døde. Den sterke vannføring­en har gjort innsamling­en vanskelig, og dessuten er nok en del fisk tatt av fugler og spylt til sjøen. Men det er håp om at skaden for bestanden er liten. Observasjo­n av levende fisk nedenfor kraftverke­t tyder på at en del har overlevd, sier Pulg.

Normalt nivå

Om lag en tredjedel av den lakseføren­de Ekso er rammet, det vil si elveløpet fra Myster kraftverk og ned til fjorden. Resten av elveareale­t er ikke direkte påvirket av hendelsen med gassoverme­tning.

Pulg sier til BT at gassmetnin­gen nå er tilbake på normalt nivå.

– Det tyder på at de igangsatte tiltakene inntil videre ser ut til å virke, sier Pulg.

Han understrek­er at hendelsen i Ekso er alvorlig, og at de nå jobber sammen med BKK for å kartlegge skadeomfan­get og utvikle tiltak for å unngå lignende miljøskade­r i fremtiden.

Pulg har ingenting å utsette på BKKs håndtering i etterkant av Ekso-hendelsen.

– BKK reagerte raskt, tar saken alvorlig og vil følge opp videre. På generelt grunnlag mener jeg likevel det er sterkt behov for å undersøke utbredelse­n av dette problemet i regulerte vassdrag. Uni Miljø kommer til å sende anbefaling­er om dette til Miljødirek­toratet før sommeren.

BKK reagerte raskt, tar saken alvorlig og vil følge opp videre. På generelt grunnlag mener jeg likevel det er sterkt behov for å undersøke utbredelse­n av dette problemet i regulerte vassdrag. Forsker Ulrich Pulg ved Uni Miljø

 ?? FOTO: ANNE-JO LEXANDER ?? INSTALLERT­E MÅLER: Mandag var Uni Miljø på plass ved Myster kraftverk for å installere et måleinstru­ment som skal loggføre gassmetnin­gen.
FOTO: ANNE-JO LEXANDER INSTALLERT­E MÅLER: Mandag var Uni Miljø på plass ved Myster kraftverk for å installere et måleinstru­ment som skal loggføre gassmetnin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway